CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy hét Csepelen: Leszámolók, elszámolók, felszámolók és újraszámolók

2024. június 16. 00:05 - csú

borbely_nemeth_atvagas_narancs_keretben.pngBorbélynak jobban ment az átvágás. Az országos média több fóruma az önkormányzati választás csepeli eredményeivel, elsősorban a Borbély-Németh párharc kimenetelével, Németh Szilárd súlyos vereségével foglalkozott.

A fontosabb publikációk címei  jól jelzik a központi sajtó  nem éppen Némethnek hízelgő véleményeket: „Pedig az elmúlt öt évben 37 milliárd forint kormányzati támogatást harcoltam ki – Németh Szilárd reagált…” (hvg.hu); „Németh Szilárd Orbánt belekeverve magyarázza, hogy miért kaphatott …” (444.hu); „Németh Szilárd nehezen nyugszik bele a csepeli vereségbe.” (Magyar Hang)

    A csepeli közösségi médiában már inkább Borbély Lénárd győzelme, az ellenzéki vereség okainak rövid, pár mondatos taglalása kapott nagyobb teret, amelyekből csak Ábel Attila alpolgármester saját hírblogján közzétett cikk, változatlanul gyűlölködő hangneme lóg ki. Ráadásul Ábel úr, szokásához híven már, adva a jól értesültet, találgatott is. A listáról bejutott két fideszes képviselő várható lecserélését vizionálja.

    Az ellenzék polgármesterjelöltje közösségi oldalán hangsúlyozta: „…A csepeliek döntését tiszteletben tartjuk…Köszönjük mindenkinek a támogatást a kampányban, a szavazófülkében, és a sok támogató üzenetet is.” 

    A hét második fele leginkább a fővárosi főpolgármesteri választás érvénytelen szavazatainak újra számlálásáról szólt, amit

Vitézy Dávid kezdeményezett.

Az újra számlálás körülményei valószínűleg még hosszú ideig témát adnak szakértőknek, politikusoknak, s valószínűleg lesznek nemzetközi vélemények is a témában. Karácsony Gergely péntek délutánra tűntetésre hívta támogatóit és a teljes fővárosi főpolgármester választás megismétlését kezdeményezte, Vitézy Dávid mindössze az általa kiválasztott IV. és VII. kerületben akart megismételt választást. Vitézy kezdeményezését a Fővárosi Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Bizottság is elutasította. Az újra számolt érvénytelen szavazatok szerint is Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, amit az NVB egyhangú szavazatával megerősített. https://telex.hu/belfold/2024/06/14/vitezy-david-karacsony-gergely-budapest-fopolgarmester-jelolt-ervenytelen-szavazat-ujraszamolas-nvb 

    Csak megjegyezzük, Csepelen Vitézy 49,6 százalékkal nyert, Karácsony pedig 43,2 százalékot, a Mi Hazánk Jelöltje pedig 7,2 százalékot kapott.   

**********

    Már hétfő éjjel benyújtotta Semjén Zsolt 91 oldalas törvénymódosító javaslatát, amelyről kedden már szavaztak is. A törvénymódosítási javaslat több egészségüggyel kapcsolatos korábbi törvényt módosított, anélkül, hogy bármilyen egyeztetés történt volna a Magyar Orvosi Kamarával. 

https://rtl.hu/hirado/2024/06/12/egeszsegugy-salatatorveny-magyar-orvosi-kamara 

A kedden már el is fogadott törvénymódosítás vitája kivételes eljárásban zajlott. A módosítás szerint pl. októberben a fővárosban is bevezetik az új ügyeleti rendszert. Ez Budapesten kb. 1,7 millió embert érint. A híradóban megszólalt szakember szerint teljesen értelmetlen döntésről van szó, ugyanis a fővárosban jelenleg jól működő ügyeleti rendszer van. 

    Vajon mit szól mindehhez a kerület újraválasztott polgármestere, illetve a kerületi egészségügyi intézmény vezetője? Támogatják-e a szakma véleményének kikérése nélkül, az érintett szakemberek nagy részének ellenvéleménye ellenére bevezetett törvénymódosítási javaslatot? Mi a véleményük a csepeli háziorvosoknak a törvénymódosításról, várható csepeli hatásairól? A kérdéseket azért is fontosnak tarjuk, mert már több mint egy éve folyamatosak a hirdetések a kerületben megüresedett felnőtt és gyermek háziorvosi praxisok mielőbbi betöltése érdekében – sokszor, eredménytelenül. 

**********

    A héten az is eldőlt, hogy feljutott az NB III-ba a Csepel TC, miután a tatai visszavágó labdarúgó mérkőzésen, a hazai pályán elért 4:1-es győzelem után, 6:1-re verte a Tata AC-t. Gratulálunk a csapatnak, ugyanakkor ismételten megjegyezzük, hogy a valamikori NB I-s csapat újbóli létrehozásáig még hosszú az út. Ideje lenne az utóbbi 10-15 évben teljesen szétzilált, politikai érdekek mentén, Borbély és Németh által kettészakított csepeli sportot, benne a még most is sokakat érdeklő labdarúgást egységes, valamennyi anyagi, technikai, személyi feltételt számba vevő sportkoncepció mentén ujjászervezni. A legfontosabb feltétel, a volt Csepel SC Alapítvány valamennyi vagyoneleme, köztük Béke téri sporttelepe még megvan, kár lenne, ha teljesen tönkre tennék. 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar médiában 

1) „Lefizetik az embereket”: Helytartók – kis falvak nagy ispánjai a Fidesz szolgálatában.

https://www.szabadeuropa.hu/a/lefizetik-az-emberek-helytartok-kisfalvak-nagy-ispanjai-a-fidesz-szolgalataban/32981501.html 

2) „Lélektanilag vereséget szenvedett a Fidesz”. https://nepszava.hu/3239312_valasztas-2024-fidesz-lelektani-vereseg-ellenzek-csepeli-gyorgy-interju 

3) Egy kaptafára készült nyilatkozatok alapján döntöttek a főpolgármesterválasztás érvénytelen szavazatainak újraszámolásáról.  https://atlatszo.hu/kozugy/2024/06/14/egy-kaptafara-keszult-nyilatkozatok-alapjan-dontottek-a-fopolgarmester-valasztas-ervenytelen-szavazatainak-ujraszamolasarol/ 

4) Helyreigazította Orbán Viktort az Európai Bizottság az európai migráció ügyében. https://hu.euronews.com/my-europe/2024/06/14/birosagi-itelet-illegalis-migransok-helyreigazitas-orban-europai-bizottsag 

5) Új baloldalt a régi helyett! https://nepszava.hu/3239262_uj-baloldalt-a-regi-helyett 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr10018428577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása