CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A csepeli érdekek nem számítanak Borbélyéknak? Elúszik havi 450 millió?

2024. július 02. 00:05 - csú

haros_allatkinzas-2022-01-17_3.pngHároson jobbhelye lenne a közpénznek, de kormányzati sarcként az idén 3,115 milliárd forintot kell befizetnie a csepeli önkormányzatnak az állam javára, ami a helyi költségvetési bevételek majd 12 százaléka, miközben, a tavaszi költségvetési javaslat szerint az idén „…áprilistól havi 450 millió forint támogatást nem kapunk meg.”

A Fővárosi Önkormányzat az idén már 15 milliárd szolidaritási hozzájárulást fizetett be az államkasszába. https://magyarnarancs.hu/belpol/iden-mar-15-milliard-forintnyi-szolidaritasi-hozzajarulast-fizetett-be-a-fovaros-268859  

Mint ismeretes, a Tarlós-éra óta rendelte el kormány az önkormányzatok részére a kötelező szolidaritási hozzájárulás évenkénti befizetését. Idén már 848 önkormányzattól von el hozzájárulásként hatalmas összeget, amelynek értéke meghaladhatja a 310 milliárdot. A főváros ugyan megtámadta a döntést, de az Alkotmánybíróság nem sieti el, annak ellenére, hogy

mind a Fővárosi Törvényszék, mind az Állami Számvevőszék lényegében egyetért a fővárossal. Az Állami Számvevőszék szerint „… a főváros 2021-től a központi költségvetés nettó befizetőjévé vált, vagyis Budapest finanszírozza az állam működését.”, idén például „…az önkormányzat 35,9 milliárd forint állami támogatást kap feladatainak ellátására, miközben a szolidaritási hozzájárulás 2024. évi előirányzott összege 75,5 milliárd forint.” 

    Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy a kerület polgármestere, Borbély Lénárd, az elmúlt öt évben kiemelt feladatának tekintette, valószínűleg párttagságából és Tarlós István iránti elkötelezettségéből adódóan, hogy folyamatosan bírálta Karácsony Gergely főpolgármestert, például azzal, hogy bőven van pénze a fővárosnak, csak jobban kellene gazdálkodnia. Rendre elfelejtve, hogy a kormány évek óta sarcolja a fővárosi önkormányzatot, illetve az önkormányzati rendszer jobb helyzetben lévő helyi önkormányzatait. Csepelnek például idén 3,115 milliárd forintot kell befizetni, ami a költségvetési bevételek majd 12 százaléka, miközben, a március 14-i, költségvetési javaslat szerint, idén „…áprilistól havi 450 mFt támogatást nem kapunk meg.”, amely 4 milliárd forint bevételi kiesését fog jelenteni. Ezek, az elmúlt félév valós kiadásainak ismerete nélkül is nehezen kezelhetővé tehetik a költségvetést.

    Az Európai Bizottság pedig újabb eljárást akar indítani hazánkkal szemben, az idén várhatóan 5,4 százalékosra tervezett költségvetési hiány miatt. 

https://index.hu/gazdasag/2024/06/19/europai-unio-europai-bizottsag-magyarorszag-tulzottdeficit-eljaras-allamhaztartas-koltsegvetes/ 

    Borbély úr már másfél éve nem párttag, most pedig civil szervezet támogatottjaként lett polgármester, nem kellene akkor beállni a főváros által indított alkotmánybírósági eljárás mellé, a csepeliek érdekében?

E.-S.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3818437175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása