CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Narancs piramis családdal és barátokkal a csúcson

2024. augusztus 04. 00:04 - csú

narancs_piramis.jpgA Fidesz vezére levezette a maga módján azt is, hogy miért lapátolták ki az állami pénzt 1000 milliárdos nagyságrendben a családnak és a barátoknak. Valamiféle piramist vázolt, aminek a tetején a nagy és erős nemzeti vállalatok vannak, amik nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Aha. Beton. Azt tudunk termelni közpénzből.

Kijöttek a siralmas GDP-adatok, úgy látszik, ezen még a KSH sem tud nagyon szépíteni. Ennek kapcsán emlékezzünk meg Orbán Viktor tusnádfürdői kinyilatkoztatásának egy olyan részéről, amivel nem nagyon foglalkoztak. A világok harca-vízió fárasztóan hosszú és némileg csapongó levezetése mellett a miniszterelnök ismét megerősítette: maradunk összeszerelő nemzet. "Termelni” fogunk.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy alacsony hozzáadott értékű részmunkákat végzünk, alacsony bérekért, hatalmas állami támogatással. Aztán ha a világgazdaság éppen rossz irányba indul, vagy csak valamire éppen nincs kereslet, akkor az nálunk azonnal beüt, lásd a

friss adatokat. Most éppen nem kell annyi akkumulátor, mert nem fogynak a villanyos autók, Orbán pedig erre tett fel mindent.

Lehet, hogy pár év múlva új lendületet vesz az iparág, de pont ez a lényeg, minket ez évről évre megrángathat. Szintén nem foglalkoztak vele, de a Fidesz vezére levezette a maga módján azt is, hogy miért lapátolták ki az állami pénzt 1000 milliárdos nagyságrendben a családnak és a barátoknak. Valamiféle piramist vázolt, aminek a tetején a nagy és erős nemzeti vállalatok vannak, amik nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Aha. Beton. Azt tudunk termelni közpénzből.

Nulla innováció, már régen nincsenek a világban, de legalább Európában figyelmet keltő magyar startup cégek, amikből aztán nemzetközi szinten ismert márkák lesznek. Amikor egy Bolt taxit hívunk Budapesten, akkor egy észt vállalkozás rendszerén keresztül tesszük ezt, ami már 40 országban működik, több száz városban. Ha pedig valaki használt ruhát adna el a neten szerte a világban, akkor pedig egy másik balti országból, Litvániából indult cég jóvoltából teheti ezt meg. Milliárd dolláros bizniszek, olyan helyekről, amik néhány évtizede még a Szovjetunió részei voltak és jóval kevesebben lakják, mint Magyarországot.

De nekik nincs is ilyen remek gazdasági piramisuk.

Forrás: Kárpáti Iván (Klubrádió)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1618459679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása