CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nem dolgoznak, de mégis gazdagok

2015. december 06. 02:12 - csú

penzeso-nagy_1.PNGA vagyonnyilatkozatok Magyarországon inkább hasonlítanak afféle bűvészmutatványhoz, mintsem komoly elszámoltatáshoz. A legtöbb érintett hetekig-hónapokig készül egy-egy trükkre: Rogán Antal például úgy gondolta, nyulat minden amatőr elő tud húzni a kalapból. Állítólag három hétig bújta a szakkönyveket, hogy egy év alatt pár négyzetméterrel megnövessze lakását. A performansz remekül sikerült, hetekig mindenki erről beszélt.

Legutóbb Giró-Szász András dobott egy nagyot, de a cinkelt technikájára hamar fény derült. Orbán főtanácsadója azt akarta elhitetni, hogy

neki egyetlen cége sincs: lemondásakor beadott vagyonnyilatkozata az aznapi állapotokat tükrözte; október 22-én pedig valóban egyetlen vállalat sem volt a nevén. A trükk lényege a következő: a V. kerületi ingatlanügyben felmerült szállodacégét már korábban eladta. Ha egyszer úgy tartja kedve, majd visszavásárolja, ahogyan tette most az elemzőcégével, ami szintén nem volt a nevén még 22-ikén.

A bűvészmutatványra rá lehetett jönni, de ezt tudjuk be annak, hogy Giró-Szász csak egy lelkes amatőr, csupán 171 millió forintot tudott elővarázsolni az idén. Mészáros Lőrinc neje a polgármester levetett nadrágjának zsebében szokott ennyit találni mosáskor. Felcsút első embere maga is neves szemfényvesztő, egyszer elfelejtett bevallani egymilliárd forintot. Mészáros varázslata remekül működött, eltüntetett pár nullát, majd amikor fény derült a turpisságra, utólag beírta azokat a vagyonbevallásba. Az vesse rá az első követ, aki soha életében nem feledkezett meg egymilliárdról! A gázszerelőből lett illuzionista specialitása a pénzmágia: állítólag elérte, hogy adózás utáni nyeresége magasabb, mint előtte. Két vagyonnyilatkozat között pedig úgy tüntet el százmilliókat, hogy senki nem veszi észre.

A mágusok tevékenységét sokan nyomon követik az országban; a publikum egy része pedig kezd rájönni arra, hogy a vagyonbevallásokkal és az azok körüli felhajtással sokkalta nagyobb átverésekről próbálják elterelni a figyelmet. Sajnos a nyomozóhatóságok nem követik ilyen lelkesedéssel a hazai szemfényvesztőket: a bejelentéseket pedig hiába vizsgálják, hiszen íratlan szabály, hogy a bűvészek sosem fedik fel trükkjeiket.

Forrás: Szánthó Péter (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr588134350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása