CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Életben hagyják?

2016. július 24. 05:59 - csú

citadella02.jpgAki ilyen pályázatot kiír(at), azt jelzi, hogy ami van, az neki nem tetszik, és a maga végtelenül demokratikus módján eltakarítja onnan.

Ötletpályázatot hirdetett a kormány a Gellérthegy megújítására. A 40 millió forintos tender célja

„olyan alternatíva kidolgozása a Gellérthegy revitalizációjára, amely építészeti, tájépítészeti, közlekedési, képzőművészeti eszközök használatával új tartalommal tölti meg a helyszínt, az épített és természeti környezet értékeinek megőrzése, a világörökségi cím, a műemléki védelem és a szellemi, szakrális tartalom (bármit jelentsen is ez) figyelembe vétele mellett.”

Bő két éve statáriálisan elkergették a Citadella árusait, vendéglátósait, elzárták az egész területet valami homályos, de fel azóta sem fedett szent célra hivatkozva. Akkor írtuk: nem világörökségi aggályok, üzleti viszályok vezethettek a lezáráshoz. Valószínűbb, hogy a kormány meg kívánja valósítani a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre terveit: Magyar Panteont kellene létesíteni a város szirtfokán, a körsétányon pedig Hungarikum utcát. Makovecz 2008-ban kifejtette: nagyon örülne, ha megjönne a politikusok esze, és lecserélnék a Gellért-hegy „ocsmányságait” valami méltóbb emlékműre, amit már meg is tervezett. Makovecz a panteon terveit nem felkérésre készítette, hanem - mint fogalmazott - "a Jóisten szórakoztatására". "A panteonban emléket állítanánk az összes fontos magyar személyiségnek Árpád királyunktól napjainkig. Gondoljunk csak bele, milyen lenne: halottak napján a fél ország összegyűlne ott" - nyilatkozta akkor. Makovecz 2011-ben így írt: "fontosnak tartom egy új, egységes magyarságtudatot és hagyományt megjelenítő építmény létrehozását."

2013-ban Orbán Viktor határozatot fogadtatott el: „Makovecz Imre hagyatékának méltó gondozása érdekében (...) felhívja a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, a belügyminisztert és az emberi erőforrások miniszterét, hogy tekintsék át Makovecz hátrahagyott terveit és az Országos Főépítészi Iroda bevonásával vizsgálják meg, hogy melyek érdemesek megvalósításra.”

Egy civil társulat időközben meghirdette a „Koronakilátó” projektet, gyűjtik is rá az aláírásokat. Egy tízemeletes panel magasságú gigantikus Szent koronát terveztettek a hegy csúcsára. Benne vendéglővel, konferenciaközponttal, csupa Ráhel- és Mészáros Lőrinc-kompatibilis vízióval. Mindez „az idelátogató turista számára „a magyar nép győzelmét hirdetné, amely képes mindent túlélni és győzedelmeskedni! Ékes bizonyíték lenne nemcsak a turista, de minden magyar számára hogy a Szent Korona és a magyar nép itt volt, itt van és itt is marad!”

Most jött el az idő, hogy a kormány bevegyen minden budai magaslatot. Biztosak lehetünk tehát benne, hogy az ötletpályázat a legbutább és legízléstelenebb díjnyertes terveket eredményezi majd, és ha ezeket támadják, akkor meghosszabbítják Bicskéig. (Csak pár hete, hogy a Csontváry múzeum pályázatán egy Felcsútra álmodott, stadion alakú kiállítóterem ötletét vette meg a kormány félmillió forintért.)

A magyarok istene meg ne szórakozzon, hanem óvja a Gellérthegyet!

Veress Jenő

Forrás: Népszava

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr528906320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása