CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Miért nem maradhatott kék az Arany János nevét viselő volt Kék Iskola?

2024. augusztus 19. 00:05 - csú

kek_iskola_szurkeben_2024-julius-augusztus.jpgA volt Kék Iskola, a mai Arany János iskola színváltozása miatt a csepeli hagyományok mai tiszteletének hiányát bíráljuk, hozzátéve: legalább az iskolai épület színét hagyták volna békén. Tényleg, mi az oka, hogy nem maradhatott kék a volt Kék Iskola épülete? 

Sok olvasónk, leginkább a Szent László úti lakótelepen lakók, köztük volt diákok, tanárok, szülők kérdezték, miért nem kékre festették a teljes felújítás alatt álló Arany János Általános Iskola épületét? Az 1979.ben alapított iskola ugyanis 1992-2017 között Kék Általános Iskola néven működött, amikor is az épület színe egyezett nevével is.

Az iskola honlapján a szerzők, így indokolták az iskola nevét: „…nem csupán az épület színe alapján választottunk, hanem a kék szín a békét, a hazaszeretetet, a hűséget, az összetartozást is jelképezi. Ekkor alakult meg a tantestület tagjainak kezdeményezésére a Kék Ökosuli Oktatóközpont civil szervezet, és az

általuk kidolgozott természetvédelmi program megvalósítása, amely mára sokoldalú tevékenységgé fejlődött. 2005-ben elnyertük az Oktatási- és a Környezetvédelmi Minisztérium által közösen adományozott ÖKO-Iskola címet.”

Az iskola azóta is számtalan diákot juttatott el a középiskolák, a továbbtanulás felé, természetvédelmi, kulturális és sportprogramjai kerületszerte ismerté tették a kékeket. Volt tehát mire büszkének lenni a kék iskolában, tanítónak, tanárnak, diáknak egyaránt. 

    Szerintünk az átfestéssel, a színváltással kapcsolatos kérdés mögött nem Arany János neve elleni állásfoglalás van, mindössze a tovább vihető hagyományok tiszteletének hiányát teszik szóvá, hozzátéve: legalábbis az iskolai épület színe maradt volna kék. Tényleg, mi az oka, hogy nem maradhatott kék az iskolai épület?  Talán a szürke olcsóbb volt? Vagy mostantól a szürkét kell szeretni? 

E.-S.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2118464469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpád Fodróczi 2024.08.19. 11:37:05

Lányom a kék iskolába járt 1980-88-ig a Szanyi Marika osztályában és végig kitűnő tanuló volt azt hiszem az iskolában ketten voltak . Rengeteg spor
toló lett a kis Bankuthy

Árpád Fodróczi 2024.08.19. 11:52:17

@Árpád Fodróczi: bírkózott a másik osztályban a Hajniék kosaraztak aztán Sopronban folytatták, a Fúró Tibi focizott ma gumiszerelő műhelye van
a fiúk hárman is a Dunaújváros csapatában röplabdáztak, a kis a kis
Pintér Sopron csapatában focizott, a
Iányomék meg a fiúk szeri "téeszcsések" voltak mivel a Petőfi MGTSZ röplabda csapatában játszottak és nem a Cseoelben. Egykiválo iskola volt kiváló tanárokkal és a környék lakóinak rendszeres kiállításokkal ami abban az időben vetèlkedett a Munkásotthon kiállításával. Ebből látszik a mostani önkormányzati vezetésnek fingja sincs az iskola múltjáról és jól képzett diákjainak.
süti beállítások módosítása