CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Most konzervatív pofont kapott Orbán Brüsszelből

2011. január 12. 14:52 - Anzágo

 Elfogadhatatlan lenne a választójog megadása a határon túli magyar kisebbségeknek - üzente szerdán Orbán Viktor kormányfőnek Joseph Daul, az Európai Parlament Néppárt, konzervatív frakciójának elnöke. (Orbán egyébként a Néppárt alelnöke.)

Ha a magyar kormány úgy döntene, hogy szavazati jogot ad az Európai Unió más országaiban élő magyar kisebbségek tagjainak, „az egyenlő (lenne) a határok el nem ismerésével, és ez elfogadhatatlan” - figyelmeztetett az első, szerda délutáni hírek szerint Daul újságírókkal találkozva Brüsszelben. (Este, szóvivője útján "pontosította" ezt a kijelentését.) A néppárti politikus ugyanakkor azt is mondta, hogy

semmilyen problémát nem jelent az Orbán Viktor vezette Fidesz jelenléte az Európai Néppártban. Daul kijelentése - tájékoztatták utóbb néppárti források az MTI-t - egy sajtóreggelin hangzott el, újságírói kérdésre válaszolva. A sajtóreggelin Daul idő előttinek nevezte a magyar médiatörvényt ért bírálatokat, és hangsúlyozta: meg kell várni az Európai Bizottság tüzetes elemzésének eredményét.

A szavazati jog témája az Európai Bizottság déli sajtótájékoztatóján is felmerült: egy tudósító az uniós végrehajtó testület állásfoglalását kérte, mondván, jelentős politikai hordereje van annak, ha egy ország állampolgárságot és szavazati jogot ad más államokban élő polgároknak. Viviane Reding igazságügyi EU-biztos szóvivője válaszában kifejtette: az állampolgársággal kapcsolatos ügyekben maguk a tagállamok viselik a felelősséget, és a brüsszeli bizottságnak nincs hatásköre, nincs lehetősége fellépni ilyen kérdésekben. A szóvivő utalt a felmerülő kérdések kétoldalú alapon történő kezelésének fontosságára, és szerinte magától értetődő politikai igény, hogy az államok ebben felelősségteljesen járjanak el.

Tegnap késő este aztán Joseph Daul - feltehetően észlelve az általa mondottak meglehetősen erős visszhangját - a szóvivője útján úgy nyilatkozott, hogy valójában a a határon túl élő és magyar állampolgársággal nem rendelkező, de megyar származású személyek esetleges magyarországi szavazati jogára utalt elutasító értelemben. "A kettős állampolgárokkal kapcsolatban Joseph Daul nem kívánt vélemény nyilvánítani" - mondta Ripoll telefonon az MTI-nek. Ez csak azért furcsa, mert a frakcióvezetői pontosítás nyomán felmerülő kérdés - jelesül az, hogy a magyar állampolgársággal nem rendelkezők is kapjanak szavazati jogot - a nyilvánosságban még soha nem került szóba.

MTI-Népszabadság

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr612578996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reader21 2011.01.15. 22:35:52

További hasznosításra küldök egy történetet. Az egyik változatát már olvastam a pluszon, de talán ez is jó. Ha gondoljátok, akkor használjátok fel.

Ördögi szarvas hiba Németh Szilárd angyali üdvözletében

Üdvözlő lapot küldött a csepeli intézmények vezetőinek Németh Szilárd, a XXI. kerület fideszes polgármestere. A nemesnek szánt gesztust karácsony és újév alkalmából akarta gyakorolni, de több helyre csak ezekben a napokban érkezett meg a küldemény. A lap egyik oldalán a szokásos jókívánságok szerepelnek, a másikon egy – a fideszes polgármester szerint aktuálisnak vélt, a karácsonyhoz méltó – versrészlet olvasható. Idézzük:

Angyal, vidd meg a hírt az égből,
Mindig új élet lesz a vérből.
Találkoztak ők már néhányszor
– A költő, a szamár, s a pásztor –
Az alomban, a jászol mellett,
Ha az Élet elevent ellett,
A Csodát most is ők vigyázzák,
Leheletükkel állnak strázsát,
Mert Csillag ég, hasad a hajnal,
Mondd meg nekik, –
mennyből az angyal

Wass Albert (Így, SZÓ SZERINT: Wass Albert!)

Németh Szilárd üdvözletétől az üdvözöltek először meghatódtak, de az üdvözülést az ordító huba, akarom mondani az ordító hiba zavarta meg. Ma már minden általános iskolás tudja, hogy a magyar irodalomnak ezt a remekművét nem a Fidesz favorizált, kedvenc szerzője, Wass Albert, hanem a polgári értékek elkötelezett híve, Márai Sándor írta 1956 karácsonyán New Yorkban. Csepelen is sokszor idézték Márai Sándor sorait, ha 1956 októberéről volt szó. Németh Szilárd több mint húszszor lehetett szem- és fültanúja ezeknek az idézeteknek. Igaz, akkor nem karácsony és újév alkalmából, hanem a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe, október 23. alkalmából idézték. Ami az ördögi hiba szempontjából talán a legfontosabb, azt idézzük fel: az idézetet húsz éven át nem Németh Szilárd idézte. Vele ellentétben Csepelen az elmúlt két évtized alatt Márai és ’56 emlékét mindig tiszteletben tartották. A csepeliek sok mindent megéltek már, ezért csak mosolyognak az ördögi szarvas hibán, hiszen nem Wass Albert, hanem Márai Sándor soraival élve:

Találkoztak ők már néhányszor
– A költő, a szamár, s a pásztor –

Németh Szilárd, persze nem pásztor, de nem is költő…

CSú-admin 2011.01.16. 09:41:46

Köszönjük az írást reader21! A Csepel újság fel fogja használni hamarosan. Ha hasonlóval találkozol máskor, akkor írd meg, küldd el, közölni fogjuk.
Üdv.:
a Csepel újság szerkesztősége

Fideszes Agymosottak Szövetsége Orbán Kör 2011.01.16. 10:51:24

T.Admin!
Ha esetleg nekem is van hírem, valamilyen írásom, azt hova , milyen e-mail címre tudom küldeni?

CSú-admin 2011.01.16. 11:20:13

@Fideszes Agymosottak Szövetsége Orbán Kör: Két lehetőség van önálló írás, cikk küldésére:

1.) Úgy, ahogy azt reader21 tette: bármelyik cikk hozzászólásaként elküldöd vagy

2.) e-mailban a következő címre írsz bármikor:
csepelujsagos@gmail.com

Várjuk írásaid, várjuk a híreid!

Kérés: Ha lehet - nem muszáj, de - válassz magadnak másik nick nevet, mert a hasunk fogjuk a kacajtól, amikor a jelenlegi nicked kezdőbetűit egymás mellé tesszük. Szóval, ha nem gond, akkor keress egy új nick nevet ide a Csepel újsághoz, hiszen nem írhatom le mindig, ami pedig igaz, hogy kedves Fideszesek Agymosottak Szövetsége tisztelettel üdvözöl:

a Csepel újság szerkesztősége :)

Fideszes Agymosottak Szövetsége Orbán Kör 2011.01.17. 20:32:47

T. Admin, T. Szerkesztőség! És itt a T. Tényleg NAGY Tiszteletet jelent...

Amikor itten eresztem el agyamat, akkor maradnék ennél (bár gondolkodtam kissé cifrább néven is -képzeljétek el: F.A Szemét Sz. Orbán Pógári K ), viszont legyen akkor egy másik név, valamit majd kitalálok.

Üdvözlettel

egy gondolkodó

CSú-admin 2011.01.17. 21:21:40

@Fideszes Agymosottak Szövetsége Orbán Kör: Nagyon köszönjük a megértésed! Javaslatunk a nick-névre volna számtalan, de nyilván az az igazi, amit Te alkotsz.

Szintén NAGY tisztelettel üdv.

CSÚ-admin és a többiek
süti beállítások módosítása