CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Botrányt botrányra halmoz Csepelen, rágalomhadjáratot folytat a fideszes Németh Szilárd

2011. február 09. 19:38 - Xinidisz

 „Németh Szilárd hazudik, rágalmaz, megtéveszt? A Csepel SC visszavág” címmel közöltük a Csepel SC Alapítvány válaszát a XXI. kerületi fideszes polgármester néhány nappal korábbi megnyilvánulására. Ma a fideszes politikus újabb rohamot indított. Ismét  a Csepel SC Alapítvány állami kézbe vételét sürgette, mivel szerinte annak jelenlegi "offshore hátterű tulajdonosai" nem a helyi, illetve fővárosi sportérdekeket szolgálják, hanem "lenyúlják" a rájuk bízott ingatlanvagyont. Németh Szilárd szerdai sajtótájékoztatóján a továbbiakban megismételte korábbi kijelentéseit . 

 Németh Szilárd sokadszorra elismételt, de sohasem bizonyított vádjaira a Csepel SC Alapítvány kuratóriuma a következő nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünkbe: A Csepel SC Alapítvány megteszi a szükséges jogi lépéseket, válaszul a csepeli polgármester hónapok óta zajló rágalomhadjáratára.
 
Németh Szilárd rendszeresen azt a látszatot kelti, hogy a csepeli sportkomplexum a Cs.Sziget-Invest 2006-os tulajdonosi megjelenését követően indult romlásnak, holott az ingatlanok műszaki és esztétikai állapota a 90-es évek elejétől folyamatosan hanyatlik. Éppen a folyamat megállítása érdekében lenne sürgető az alapítvány által kidolgozott sportkoncepció mielőbbi megvalósítása.
 
A volt Csepel SC területének egy része teljesen kihasználatlan, kopár, kiürült terep, ahol soha, semmilyen sporttevékenység sem folyt, viszont a karbantartása évente milliókkal terheli a sportkomplexum kasszáját. Az alapítvány nem értékesíteni, hanem fejleszteni kívánja a létesítményt, mivel az a kerület és az ország sportérdekét szolgáló színhely. A meglévő vagyonelemek felújítása mellett új sportcsarnokokat, a kerület lakosai által régen várt uszodát, egészségházat, oktatási intézményeket lakó- és kereskedelmi ingatlanokat építtetne fel, az egyesületek által is elfogadott átfogó sportkoncepciója alapján. Az alapítvány ráadásul kész garanciát adni a verseny- és tömegsport célú fejlesztések megvalósítására, valamint az egyesületek hosszú távú működtetésére. A városfejlesztési elképzeléseket a polgármesternek inkább támogatni kellene, nem pedig támadni.
 
Németh Szilárd szerint az alapítvány 733 milliós támogatást kapott az önkormányzattól, azt azonban nem teszi hozzá, hogy az összeget az alapítástól, tehát 1991-től kezdték folyósítani. A Cs.sziget-Invest Kft. 2006-os tulajdonba kerülése óta, azaz az elmúlt öt évben megközelítőleg 210 millió Ft önkormányzati támogatás érkezett a Csepel SC Alapítvány számlájára, melynek felhasználását szerződés szabályozta, és azzal a kuratórium bármikor tételesen el tud számolni. Az önkormányzati pénzeket a pályamunkások bér-, és a létesítmények üzemeltetési költségeire, valamint a lakossági, önkormányzati, iskolai rendezvények térítésmentes megtartására használták fel.
 
Értelmezhetetlen az a már sokadszorra elhangzott vád, amely szerint az alapítvány a CIB Bankkal 2008-ban kötött hitelszerződését titkosította volna, és a felvett 8 millió eurónyi hitelösszeget elköltötte. Titkosítást emlegetni egy magánbank és egy magánalapítvány közötti hitelszerződés esetében eleve értelmetlen dolog, mivel ezek az ügyletek a Ptk. és a Hitelintézeti Törvény alapján is üzleti-, illetve banktitoknak minősülnek. A felvett hitel a magánalapítvány tulajdonát képező terület újjáépítésének indulótőkéje lesz.
 
Az alapítvány működését, ezen belül a kuratórium személyi összetételét a 2007-es ügyészségi vizsgálat törvényesnek találta, összeférhetetlenséget nem állapított meg.
 
Németh Szilárd azért, hogy az önkormányzat használhassa a sportlétesítményeket, államosíttatná az alapítványt, de erre nincs is szükség. Akár újraköti a polgármester a decemberben felmondott együttműködési szerződést, akár nem, az eddigi hagyományoknak megfelelően eztán is a Csepel Stadion lehet a kerületi rendezvények egyébként közkedvelt helyszíne.
 
A Csepel SC Alapítvány a jövőben minden valótlan, az alapítványt rossz színben feltüntető híresztelést jogi úton kíván orvosolni. A Csepel SC Alapítvány reményét fejezi ki, hogy az elkövetkezőkben a legszélesebb társadalmi összefogást megvalósítva sikerül Csepelt újra a hazai sportélet meghatározó központjává tenni. A Csepel SC Alapítvány ezért dolgozik és ebben a munkában mindenkire számít, aki elkötelezett a sportért és Csepelért.
7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr962649931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lucc.gizi 2011.02.09. 22:51:08

Én nem tudom ebben az ügyben mi igaz, mi nem, de Németh Szilárd úgy viselkedik ebben az ügyben (is) mint aki mindjárt szétrobban. Ennek az ürgének vagy egy kiadós dugás, vagy egy pszichológus kellene mihamarabb(esetleg mindkettő). Apropó, az pletyka v. igaz, hogy erősen iszik a lelkem? Gusztustalan, agresszív kismalac feje van mindenesetre. Azt sem értem, ha igaz, h. ezügyben volt már egy komplett ügyészségi vizsgálat, ami nem talált törvénytelenséget, akkor ez a diszpöcs hová ugrál???

Zsonyo 2011.02.12. 12:48:11

Teljesen igazságtalan, ha egy alapítványi kuratórium úgy működik, hogy nincsenek legitím alapítói, mert már évek óta felszámolták őket. Az ilyen kuratóriumok lehetnek jogilak rendezettek, de társadalmi szempontból mégis illegitímek. Azért, mert ezek a kuratóriumok egy kézben tartják a tulajdonosi és az irányítási lehetőségeket is. Régi elvárás ennek az ellentmondásnak a törvényi feloldása.Jó az irány. Ez a megoldás!

A gátőr 2011.02.12. 15:59:15

@Zsonyo: az alapítványt társadalmi szempontból a tevékenysége legimitálja, nem pedig a kuratórium összetétele. Amit írtál, annak semmi értelme; jól hangzik, de zagyva.

Zsonyo 2011.02.13. 08:25:46

@A gátőr:Félreértette a mondandómat Kedves Gátőr! A tulajdonos nélküli alapítványok azért nem legitimek, mert a felelőség és hatalom egy kézbe csúsznak.Nincs megosztva a felelőség meg a döntés és nincs is ellenőrzés. Hacsak nem vesszük ellenőrzésnek azt amikor saját magát ellenőrzi egy testület.

A gátőr 2011.02.13. 14:22:05

@Zsonyo: Kedves Zsonyo, értem én, csakhogy amiről Ön ír, az egy jogilag megfogható működési szabálytalanság, amit egy ügyészségi vizsgálatnak kell kideríteni. A cikk szerint a 2007-es vizsgálat mindent rendben talált, tehát jelenleg nincs ügy. Társadalmi szempontból akkor nem lesz legitim az alapítvány tevékenysége, ha az nem a csepeli sport ügyét szolgálja. Engem az államosítás lehetősége sokkal jobban megrémít, mint az, hogy a magántőke száll be a sportfejlesztésbe.

Zsonyo 2011.02.13. 17:02:50

Tisztelt Gátőr!
Nem vagyok szakember, tehát a tévedés lehetősége fennáll! Úgy vélem alábbi lehetőségek vannak:
1, van tulajdonos és ő irányít is.
2,Van tulajdonos, de kuratórium irányít, tulaj meg ellenőriz.
Olyan nem lehet, hogy nincs tulajdonos, de van kuratórium ami irányít!Erre mondom én hogy nem legitím!

A gátőr 2011.02.15. 15:31:09

Tisztelt Zsonyo, megmondom őszintén, elveszítettem a fonalat. Szerintem, majd az ügyészség megmondja, ki irányít kit, és szabályosan, vagy szabálytalanul. Ehhez én sem értek, ráadásul a papírokat sem ismerem. Én csak arról tudok véleményt nyilvánítani, hogy jó-e nekünk, ha lesz új uszodánk, sportcsarnokunk, meg ilyesmink, és úgy gondolom, jó. Azt is tudom, akarom-e, hogy az egyébként is szűkösen rendelkezésre álló közpénzből próbálják meg talpra állítani a csepeli sportot, és nem akarom. Bár most a politikai szereplők azt állítják, hogy sok esetben az államosítás a legjobb megoldás bizonyos bajokra, szerintem a legtöbb esetben a legrosszabb. Egy sportklubnak csak akkor vannak hosszútávú esélyei, ha alapvetően piaci alapokon működik, és önfinanszírozóvá válik. Vannak létesítményei, melyeket haszonért működtet, és ezt a profitot forgatja vissza a sportba. Úgy helyes, ha az állam csak a rászorulók helyet fizeti a számlát. Ha majd elérjük a norvég GDP-t, és már nem fekszenek hajléktalanok az utcán, nem kell korrumpálni az orvosokat, mert rendes fizetést kapnak, nem éheznek gyerkek és öregek százezrei (ha nem milliói) az országban, na akkor beszéljünk majd a sport állami tulajdonba vételéről (de akkor se tegyük meg).
süti beállítások módosítása