CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy elkeseredett csepeli szülő levele a régi Rákóczi iskola védelmében

2011. március 07. 01:29 - Szerkesztő73

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy elkeseredett szülőtől kaptunk levelet. Sok elkeseredett szülő nevében írta meg sorait, amelyek a több mint száz esztendős, az utóbbi években Csepelen sok viszontagságot megélt régi Rákóczi iskola (ma a csepeli Karácsony Sándor Általános Iskola telephelye) sorsának tragikus végkifejletéről szólnak, illetve ezt a végkifejletet szeretnék megelőzni, elkerülni. A csepeli gyerekek, pedagógusok és szülők érdekében.

 A levélből megtudhattuk, amit a csepeli hivatalos tájékoztatás eltitkol. Március 2-án Morovik Attila XXI. kerületi alpolgármester részt vételével szülői értekezletet tartottak a Lajtha László általános iskolában. A szülők előtt nyilvánvaló lett, az önkormányzat be akarja zárni a II. Rákóczi Ferenc Általános iskolát, ami Csepel első állami és legrégibb iskolája.(Az előző vezetés több mint két éve telephellyé nyilvánította). A beszámoló szerint Morovik Attila alpolgármester azt mondta, hogy „ez csak egy tervezet és felmérik a reakciókat”. Ezt követően  a Lajtha László igazgatónője tartott az iskoláról egy bemutatót. A levél így folytatódik:
 
Mi szülők nem azért mentünk oda, hanem azért, hogy felemeljük a szavunkat az iskoláért, a II. Rákóczi Ferenc iskoláért. Az azonban kiderült, hogy az önkormányzati vezetők tervei szerint
az alsó tagozatos osztályokat átvenné a Karácsony Sándor általános iskola, a felső tagozatosok pedig mennének a Lajthába. Az nem érdekli az önkormányzati vezetőket, hogy sokkal messzebb kell a gyerekeknek iskolába menniük, valamint testvérpárokat szakítanak így szét. Volt pár szülő, aki azért szólalt fel, mert elmentek más iskolába érdeklődni az átíratás miatt, és azt a választ kapták, hogy II. Rákóczis gyerekeket nem vehetnek fel, mert kirúgják őket (ez így hangzott el március 2-án). A vezetői válasz persze erre az volt, hogy ők nem mondtak ilyet.
 
A II. Rákóczi Ferenc iskola kihasználtsága alacsonyabb, mint a Lajtha László iskoláé. Nekem a meglepő az volt, hogy amikor bementem a Lajthába akkor a 2010.évi 8.b osztály tablóképe fogadott, megszámoltam 10 gyerek végzett ott, a másik tablóképen pedig 15 gyerek volt. Jelenleg a mi osztálylétszámunk 26 fő.
 
Megkérdeztem akkor miért nem a Lajta László iskolát teszik át hozzánk,(nincs olyan közel az önkormányzat épületéhez), választ nem kaptam.
 
Az Önkormányzat még azt is megteszi, hogy az iskolai körzetet is megváltoztatja, tehát aki eddig a II. Rákóczihoz tartozott lakóhely szerint annak a tervezett szerint a Lajtha László a körzeti iskolája. Hol van akkor a szabad iskolaválasztás?!!!! Minket rákényszerítenek arra, hogy a Csepelen lévő 1200 üres helyet velünk foltozzák be, de hogy, amikor maximum 80 gyerekről van szó. A Rákóczis tanárokról pedig ne is beszéljünk, Ők, akik eddig is odaadóan és tanári hivatásuk iránt elkötelezetten tanították és nevelték gyerekeinket.
Velük mi lesz.......?!!! Mi sajnos már tudjuk, mit okoz ez a gyerekekben.
 
Két éve már velünk ezt eljátszották, amikor átcsatoltak minket a Karácsony Sándor iskolához, aminek a vonzata az lett, hogy a gyerekeinket minden évben más tanárok tanítják.(pár saját tanár maradt meg a régi testületből). Az átlaguk romlott és nem tartoznak sehova.
 
Jövőre a lányom nyolcadikos lesz, de a nagy kérdés az HOL??????? Ott ahol eddig szeretett lenni,vagy ott ahol senki nem ismeri és így kell a pályaválasztásra készülnie a többi osztálytársával együtt!!!!!!!
Milyen jövőt szánnak ezeknek a gyerekeknek??????”
 
Eddig a levél.
 
Név és cím a szerkesztőségben,
amit a szerkesztőség
a saját döntése alapján
nem hoz nyilvánosságra.
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr182717180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rákóczi-fan 2011.03.08. 06:54:53

A jelenlegi polgármester is tiltakozott, amikor a Rákóczit összevonták a Karácsonnyal. Az összevonás eredményeképpen az iskola bomlasztása totális lett, hiszen a Karácsony testülete, s főleg igazgatója, abban volt érdekelt, hogy eltűnjön a "konkurens" iskola, s ezért mindent megtettek. Nem engedték, hogy a leendő elsősök szüleinek az iskolát, az ott dolgozókat bemutassák, az iskolába csak "problémás" gyerekeket igyekeztek telepíteni. A régi tanárokat elüldözték, helyettük nem tapasztalt, hanem pályakezdő pedagógusokat vettek fel. Az iskola nevelőközösségét formálissá tették, leépítették azokat a nevelési feladatokat, programokat, amik a rendszerben benne levő gyerekeknek jártak volna az rájuk még érvényes pedagógiai program alapján. Az "egységes" iskola koncepciójával csupa olyan "változást" vezettek be, amik hátrányosan érintették a rákóczisokat. Az iskola megbecsült földrajztanárát alsóba száműzték, de -milyen meglepő!- a tanárnő önszorgalomból azóta is készít fel általa ugyan nem tanított(!) gyerekeket szaktárgyi versenyre, s nyernek, míg az "átjáró" tanárok semmi ilyennel nem törődnek, sőt, az igazgató egy "köszönömmel" sem ismeri el ezt a munkát. A főbb tantárgyakat "átjáró" tanárok tanítják, akik az éves óraszám jelentős hányadában meg sem tartják az óráikat!
S a fenntartó valójában nem törődik ezzel, legyen csend, s ebben a csendben szépen "elsikálják" a problémát, lesz egy értékesíthető épület, s ez a lényeg!
süti beállítások módosítása