CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Az igazi pofátlan pofátlansága

2011. május 08. 21:10 - Szerkesztő73

 

Törvényben meghatározott jogcímen és mértékben, visszaélés nélkül megszerzett jövedelmekre nem alkalmazható a visszamenőleges adóztatás. Ez az Alkotmánybíróság szerint "olyan mértékű közhatalmi beavatkozás, amelynek nincs alkotmányosan elfogadható indoka, ezért az sérti az adófizetők emberi méltóságát."

 
Világos beszéd az alkotmánybírák részéről, akik pénteken, május 6-án egyhangúlag semmisítették meg a 98 százalékos különadóra vonatkozó Fidesz-törvényt.
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a döntés után alig négy órával azonban politikushoz méltatlan– Lázár kedvenc fordulatával élve – pofátlan módon minősítette a határozatát annak az Alkotmánybíróságnak, amelynek alaposan megnyirbált hatáskörét ő és fideszes társai szabták meg. Rögtönzött, szemlátomást első dühből rendezett sajtótájékoztatóján újra a „pofátlan” jelzőt szajkózta és a kirúgott, kisemmizett közalkalmazottak, köztisztviselők járandóságának fideszes rekvirálása ellenére nem átallotta kijelenteni „A magyar emberek érdekével ellentétes, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a végkielégítések 98 százalékos különadójáról szóló törvényt.” Hozzátette: már készül az új törvénymódosító javaslat, és arra kér mindenkit, hogy egyelőre ne igényelje vissza a pénzt.Lázár leszögezte, hogy kitartanak a 98 százalékos adózás mellett, és már készül az a törvénymódosító javaslat, amely a 2010-es végkielégítések ügyét újraszabályozza.
 
Az Ab annak ellenére döntött a megsemmisítésről, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége korábban jelentősen korlátozta a jogköreit pénzügyi tárgyú jogszabályok esetében, amelyeket csak
bizonyos alapvető jogok sérelme esetén semmisíthet meg. Az Ab döntése értelmében a 2005-től 2009-ig terjedő időszakra nem lehet visszamenőlegesen adót kivetni, hiszen azokat az adóéveket már lezárták. A már befizetett különadót az adóhivatal - az adózók kérelmére - köteles visszafizetni.
A 98 százalékos különadó bevezetésével egyidejűleg a kormánytöbbség az alkotmányt is módosította, megengedve olyan, öt évre visszamenőleg kivetett adó bevezetését, amely "az állami forrásból eredő jövedelmet szinte teljes mértékben elvonja". Az Ab értelmezése szerint ez az alkotmánymódosítás olyan különadó bevezetésére ad lehetősége, amelynek célja az állami források védelme. "Állami forrásokkal való visszaélés esetén a kifizetés korlátozása akár visszaható hatályú is lehet" - írta a közlemény, de az Ab szerint a 98 százalékos különadó nem felel meg ennek.
 
Az Ab határozata szerint a különadó akkor alkotmányos, ha "felismerhető célja" az állami források védelme, "az esetleg előforduló visszaélések elhárítása, megakadályozása, vagy - akár utólagos - orvoslása". Törvényben meghatározott jogcímen és mértékben, visszaélés nélkül megszerzett jövedelmekre azonban nem alkalmazható a visszamenőleges adóztatás. Ez az Ab szerint "olyan mértékű közhatalmi beavatkozás, amelynek nincs alkotmányosan elfogadható indoka, ezért az sérti az adófizetők emberi méltóságát."
 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr272888356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása