CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Újabb megszorítások réme fenyeget

2011. június 09. 11:55 - Szerkesztő73

Az Európai Bizottság nem nagyon hisz a magyar gazdaságpolitika sikerében. Mint azt kedden közé tett értékelésében érzékeltette, szakmailag megalapozatlannak tartja a magyar terveket, nem véli teljesíthetőnek a Széll Kálmán Tervet sem. Ám ha véletlenül mégis sikerülne maradéktalanul elérni a kitűzött célokat, az is kevés lenne: szükség van az eddig elhanyagolt strukturális reformokra és jöhetnek az újabb megszorítások.

Brüsszelben azt kifogásolják, hogy

elmaradtak a hosszú távú fejlődést és egyensúlyt eredményező strukturális reformok, ehelyett a kormány egyszeri bevételekből, rendkívüli adókból és a nyugdíjpénztárak államosított vagyonából tömködi a költségvetés lyukait. Az egyik legnagyobb lyukat az egykulcsos személyi jövedelemadó okozta, ennek a felülvizsgálatát szintén szorgalmazza az unió. Nem helyeslik ugyanis, hogy romlott az alacsony keresetűek helyzete. Szóvá tették a Költségvetési Tanács függetlenségének és elemzéseket készítő apparátusának felszámolását, valamint a foglalkoztatáspolitika alacsony hatékonyságát is.

A Népszava által megkérdezett szakértők valamennyien egyetértettek az Európai Bizottság kifogásaival, amelyet inkább visszafogottnak és udvariasnak neveztek. Emlékeztettek arra is, hogy ugyanezeket a bírálatokat - csak éppen élesebb formában - itthon már számtalanszor elmondták, de a folyamatosan kétharmados felhatalmazására hivatkozó kormány ezeket eddig rendre félre söpörte. Brüsszel bírálatát és persze a gazdasági realitásokat azonban nem lehet büntetlenül figyelmen kívül hagyni, ezért már a közeljövőben újabb megszorításokra és a költségvetés módosítására lehet számítani.

Forrás: Népszava

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr722970194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása