CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A Fidesz bedöntötte a piacot

2011. szeptember 10. 10:34 - Szerkesztő73

Végtörlesztés - Életveszélyes terv a devizaalapú hitelek visszafizetésére

Meglepő javaslattal rukkolt elő pénteken a Fidesz. A nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselői szerint lehetővé kellene tenni, hogy a devizahitelesek adósságuk egyösszegű visszafizetésekor, vagyis végtörlesztés esetén a svájcifrank-alapú kölcsönöknél 180, míg az euróban jegyzett hiteleknél egységesen 250 forintos árfolyam mellett számolhassanak el bankjukkal. Az ezzel járó költségeket a hitelintézeteknek kellene viselniük – ismertette Hajdúszoboszlón, a frakcióülést követő sajtótájékoztatóján Lázár János frakcióvezető.

A kormány elméletileg vasárnap dönt arról, hogy támogatja-e a javaslatot. A bejelentés hasonló reakciókat váltott ki, mint tavaly júniusban Kósa Lajosé, aki egy konferencián államcsődközeli helyzetről beszélt. Ahogyan akkor a Fidesz ügyvezető alelnökének nyilatkozata, úgymost Lázár Jánosé is taszajtott egyet az egyébként is labilis piacokon.

A borús nemzetközi hangulatban az európai tőzsdeindexek már reggel óta estek, a forint pedig együtt gyengült a többi régiós devizával, a bejelentés hatására azonban a magyar fizetőeszköz azonnal két forintot vesztett a frankkal és az euróval szemben is, a Budapesti Értéktőzsde pedig mélyrepülésbe váltott. A nap vesztese egyértelműen az OTP volt: a bank részvényei több mint tíz százalékot zuhantak, a kereskedést napközben egy időre fel is kellett függeszteni. A BUX hat százalékot meghaladó mértékben esett.

Az ideges piaci reakciók érthe tőek, ha minden érintett adós élne a lehetőséggel, a bankrendszer vesztesége meghaladná az ezermilliárd forintot, ez pedig felemésztené a bankok saját tőkéjének csaknem felét. A devizahitelek felszámolása gyengítené a forint árfolyamát is, a szerződések lezárásához a pénzintézeteknek frankot és eurót kellene vásárolniuk. Nem feltétlenül járnának jól a devizahitelesek sem. Míg a tehetősebbek, akik megtakarításukból fizetnék vissza kölcsönüket, a frank esetében most tartozásuk ötödét, eurónál pedig a tizedét spórolnák meg, addig a hitelüket forintalapúra cserélők részleteik emelkedésével szembesülnének.

A kiszivárgott hírek szerint maga a miniszterelnök vetette fel az ötletet csütörtök éjfélkor, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség pedig még csaknem két órán át vitázott róla éjszaka. A javaslatot Matolcsy György és Rogán Antal jegyzi, de a nyilvánosság előtt Lázár János képviseli – egyelőre.

A Hotel Békében voltak képviselők, akik úgy gondolták, a devizahitelek forintra váltása kockázatos, a bankrendszer válságát idézheti elő. Az egyik kormánypárti honatya egyenesen a pénzintézetek „becsődölését” vizionálta, de volt, aki azt is felvetette, hogy nem kellően előkészített a javaslat. A kormány részéről minderre csak az volt a válasz: a bankadó sem veszélyeztette a bankrendszer stabilitását. 

A NOL.HU összefoglalója

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr273215390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása