CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tekintse saját halottjának a demokráciát az önkormányzat

2011. október 20. 14:43 - Szerkesztő73

A csepeli szocialista városvezetés távozása után gyakorlatilag megszűntek az évente legalább kétszer megtartott képviselő-testületi közmeghallgatások, a Csepp tévés fogadóórák. Ezeken a fórumokon a lakosság közvetlenül vonhatta kérdőre az önkormányzat vezetőit és a képviselőket. Igaz, egy közmeghallgatást a Fidesz tavaly ugyan szervezett, de az Németh Szilárd polgármester ígérgető és szocigyalázó magánszáma volt a KMH-ban. Azóta csak a kinyilatkoztatás és a nagy-nagy csend van. A rendeletek és határozatok garmadát előzetes vita, lakossági véleményezés nélkül fogadják el a gombnyomogató narancs-bioautomaták. A fideszes városvezetés egyszerűen nem hajlandó szóba állni a csepeliekkel.
 
Ennek most vége! A Szent Imre téri polgármesteri hivatalban kitört a demokrácia. Azt közöltették a hivatalos szócsővel, hogy a grémium „biztosítja a rendelettervezeteinek társadalmi véleményezését. Amennyiben Ön véleményezni szeretné az alább felsorolt rendelettervezeteket, úgy véleményét a velemeny@csepel.hu címre küldheti meg.”
 
Lázasan kutatni kezdtük a „felsorolt rendelettervezeteket”, hogy azokat véleményezzük, de
csak egyetlen árva tervezetet tett közzé a szócső. Az önleleplező nyelvtani bukfenctől eltekintettünk (többes szám, egyes szám) és mohón olvasni kezdtük az egyetlen árva tervezetet, hiszen nyilván arról szól, ami a legjobban érdekli, foglalkoztatja most a csepelieket. A címe: „Az Önkormányzat saját halottjává nyilvánításról szóló 11/2009. (III.19.) képviselő-testületi rendelet módosítása
 
Ez igen, csettintettünk, ez már valami. Lesz, sőt van itt már demokrácia. Kicsi, savanyú, fideszes, de a miénk, csepelieké. A szocialistákat kizárták az összes bizottságból az SZMSZ villám-módosításával. A csepeliek véleményére a fülkeforradalmárok nem voltak kíváncsiak. Bezártak egy csepeli általános iskolát, egy középiskolát halálra ítéltek. A csepeliek véleményére fütyültek a kétharmadosok. Csepeli utcák, közterületek, intézmények neveit váltogatják mint más a fehérneműjét. A csepeliek, az utcabeli lakosok véleményére itt sem voltak és most sincsenek tekintettel a kétharmados fülkeforradalmárok. Ki legyen Csepel díszpolgára? A csepeliek véleményére nagy ívben tesznek Németh Szilárdék. A gerincút, a csatorna építése közben is csak zavarna a lakosok véleménye, ezért nélkülük döntenek. Legutóbb a az egészségügyi, szociális- és gyermekvédelmi ellátásokat érintő intézkedésekről is „társadalmi véleményezés”, magyarán a csepeliek meghallgatása nélkül döntöttek a narancs-bioautomaták. De most itt a fénylő hajnal. Ha valakinek más a véleménye, akkor írhat a szócső által megadott címre. Hogy miről? Kicsit hosszú, de azért szó szerint idézzük, hogy elkészülhessenek a lakossági módosító javaslatok. Íme a nyersanyag:
 
„1.§ Az Önkormányzat saját halottjává nyilvánításról szóló 11/2009. (III.19.) Kt. sz. rendelet (a továbbiakban: R.) 5.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:
5.§ A polgármester a temetést követően a temetési hely feletti rendelkezési jogról – beleértve az újraváltás jogát is – külön nyilatkozattal lemondhat az 1. § (3) bekezdés szerinti sorrendben az örökösök javára.”
 
Ha önök szerint másként kellene rendelkezni, akkor írjanak a szócsőnek. De igyekezzenek két ok miatt is. Az első: a fideszes városvezetők a javaslatokat igen jó ízléssel október 23-ig várják (szerencsére nem november 4-ig). Nem baj, hogy vasárnap lesz, nem baj, hogy nemzeti, állami ünnep van aznap, ők akkor is október 23-ig várnak arra, hogy az önkormányzat saját halottjai körüli életbe vágóan fontos kérdéseket rendezzék. A második - és ennél lényegesen nyomósabb indok - a „véleményezésre”, hogy az önkormányzat saját halottjairól szóló rendelet-tervezet szerint, idézzük:
 
E rendelet 2011. október 28. napján lép hatályba, azzal, hogy e rendelet rendelkezéseit a korábbi eltemettetésekre visszamenőleg felmerülő örökösi igények esetében is alkalmazni kell.
(2) Jelen rendelet a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.”
 

Most ne firtassuk, hogy kiről, miről lehet szó? Csak figyelmeztetünk: tessenek igyekezni a megalapozott véleményekkel, mert a rendelet, mint láthatjuk, csak egy napig lesz hatályban. Addig talán a most kitört Fidesz-demokrácia is eltart Csepelen. Ha mégsem, akkor nekünk csak egy javaslatunk van: a demokráciát a csepeli önkormányzat tekintse a saját halottjának. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr203317617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása