CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Zászlót bontott Angyalföldön a Demokratikus Koalíció Pártja

2011. október 22. 13:51 - Szerkesztő73

Zászlót bontott a Demokratikus Koalíció Pártja, a DKP- ezt ma Gyurcsány Ferenc jelentette be Budapesten, az angyalföldi Fáy utcai sportcsarnokban. A volt miniszterelnök az egyes számú tagkönyvet hatalmas ünneplés közepette Vitányi Ivánnak adta át. Az új szervezetet a néhány hónapja bejegyzett Demokratikus Pártból hozzák létre úgy, hogy megváltoztatják annak nevét és alapszabályát.

Gyurcsány Ferenc azt hangoztatta, hogy azért mert szerinte  Magyarországon a pártok bejegyzésének a legfőbb felelőse Polt Péter,  és ő nem bízik a legfőbb ügyészben, ezért választották a pártalakításnak ezt a formáját.

Azt is bejelentette, hogy a Demokratikus Koalíciónak lesz parlamenti frakciója, ez ma megalakul Molnár Csaba vezetésével. Azt hangoztatta, hogy nem kérnek beleegyezést a házelnöktől, de arra számítanak, hogy "alávaló, gazember packázással" megpróbálják mindezt megakadályozni.

Pénteken 10 szocialista képviselő nyilatkozott arról, hogy Gyurcsánnyal tart az új pártba, és kilép az MSZP képviselőcsoportjából. "Nagyon sok barátunk van és marad az MSZP-ben" - mondta még a bejelentés előtt a volt miniszterelnök. Hozzátette: amíg ennek a pártnak a tagja - néhány perc múlva véget ér - joggal és okkal bírálta a szocialistákat, de miután nem akar ártani a maradóknak, most utoljára mond véleményt.

Azt hangoztatta, hogy ha bírálják őket az MSZP-ből, akkor nem fognak válaszolni. Véleménye szerint kudarcot vallottak az MSZP átalakításával, ezért akarnak új igazságos, nyugatos balközép pártot létrehozni.

Beszédében az exkormányfő nyilvánvalóvá tette, hogy adott esetben nem ő fog kormányprogramot hirdetni, de nem is ez a fontos, hanem hogy a DK a demokratákkal együtt le tudja győzni az Orbán-kormányt. Azt, hogy ki lesz az új párt elnöke, Gyurcsány nem mondta el, értesüléseink szerint két hét múlva tartanak közgyűlést és akkor kiderül, hogy ki kerül a legfőbb posztra. Úgy tudjuk, sokan azt szeretnék ha kollektív vezetése lenne az új pártnak.

Jelenleg a belépési nyilatkozatokat töltik a tagok. A Fáy utcában ünneplő Demokratikus Koalíció rendezvényén nagyon sok korábbi MSZP frakció-tag is megjelent, de ott volt mások mellett Eörsi Mátyás és Geberle Erzsébet volt országgyűlési képviselők, Debreczeni József közíró, Kerék-Bárczi Szabolcs az MDF volt szóvivője, valamint Somló Tamás is.

A volt kormányfővel tart Molnár Csaba és Vitányi Iván, ők a DK alelnökei, Varju László, a platform igazgatója, Baracskai József és Vadai Ágnes a DK elnökségi tagjai, Kolber István korábbi tárca nélküli miniszter, illetve Szűcs Erika volt munkaügyi miniszter és Ficsor Ádám. A 10. átlépő Oláh Lajos szocialista képviselő lesz.
 

Fazekas Ágnes Népszava

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr43321873

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hát elváltak... 2011.10.22. 19:31:57

Hosszú civakodás után végül megtörtént a szakítás: Gyurcsány Ferenc az általa vezetett Demokratikus Koalíció (DK) 1 éves születésnapi ünnepségén bejelentette, hogy ott hagyják az MSZP-t és új pártot alapítanak. Egészen pontosan a papíron már létező Dem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása