CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szabad sávot Magyarországnak!

2011. december 22. 21:55 - csú

A köztévé éhségsztrájkoló munkatársai a Magyar Rádió elé vonultak, csatlakoztak hozzájuk a Klub Rádió szimpatizánsai. A szónokok arról beszéltek, hogy a Fidesz miatt veszélyben a demokrácia. A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete és a Klub Rádió szimpatizánsai közös tüntetésén nagyjából 5-7 ezren vettek részt csütörtök délután a Magyar Rádió épülete előtt. Képriport: "Lemossuk a gyalázatot"
A demonstrációt az MTVA a Lomnici-ügy miatt 12. napja éhségsztrájkoló tagjai hirdették meg, azért, hogy így követeljék, hogy a közmédia mondjon fel a híreket gyártó Hírcentrum két igazgató-helyettesének és Papp Dánielnek, akit ugyan felmentettek az alap hír- és hírháttér műsoraiért felelős főszerkesztői posztjáról, de továbbra is közéleti főszerkesztő maradhatott. Az éhségsztrájkolók véleménye szerint ők a valódi felelősei annak, hogy Lomnici Zoltán egykori főbírót december 3-án kiretusálták a köztévé hírműsoraiban, illetve más kérdésekben is nyomást gyakoroltak az újságírókra.
 
A Facebookon meghirdetett demonstrációhoz azután csatlakoztak a civilek, miután az NMHH keddi döntésével elvette a Klub Rádió budapesti frekvenciáját.
 

A TFFSZ éhségsztrájkoló alelnöke, Nagy Navarro Balázs első felszólalóként azt mondta, azért protestálnak, hogy lemossák a gyalázatot a közmédia dolgozóiról. "Nemcsak a Lomnici-ügy az egyetlen a közmédiában, nap mint nap hamisítanak, torzítanak, és még az éhségsztrájkról való tudósításukat is arra használták fel, hogy lejárassák az akciót. Nem tűrjük tovább, hogy becsapják a közvéleményt, elég volt!" - mondta Nagy Navarro, amit a tömeg ovációval fogadott. 

 

Nagy Navarro szerint nem tűrhető tovább, hogy megfélelmlítsenek, terrorban tartsanak újságírókat, és arról biztosította a tüntetésen részt vevőket, hogy akkor is ki fognak állni a sajtószabadság mellett, ha majd egy másik kormány például a Hír TV-t akarja ellehetetleníteni.
"Nemet kell mondani"
 
A demonstárción felszólalt Vásárhelyi Mária, a Nyilvánosság Klub tisztségviselője is, aki felolvasta a szervezet 88-as alapító oklevelét, mint mondta, "álmomban sem gondoltam volna, hogy 23 évvel később újra a sajtószabadságért kell aggódnunk". Szerinte a Fidesz-KDNP kormány lebontotta a demokratikus alapértékeket, "visszaköveteljük, amit elvettek tőlünk". Hasonlóan kommentálta a helyzetet Ungvári Rudolf történész is, aki szerint a rendszerváltás óta még soha nem volt ilyen veszélyben a demokrácia, "de mára leépítették a demokratikus intézményrendszereket". Ungvári kemény szavakkal ekézte a kormányt, amiből a legfinomabb jelző a tolvaj banda volt.
 
Grecsó Krisztián író szerint a köztévé retusálási ügye túlmutat az ügyön, mert nem csak a főbírót retusálták ki a hírműsorból, hanem életeket retusálnak ki, és embereket némítanak el, és azok, akik erre parancsot adnak többet tudnak a zsarnokságról, mint azok, akik eljöttek erre a demonstrációra.

 

Grecsó szerint ma Magyarországon már a baráti társaságokban is meggondolják az emberek, hogy mit mondjanak, mert félnek a másnaptól, amikor állításaik visszaüthetnek rájuk. Úgy vélte, az éhségsztrájkolók legyőzték a megfélelmlítést, ahogy azok is, akik most jelenlétükkel tiltakoznak a médiát ért támadások ellen, mint mondta, "nemet kell mondani, és minden egyes nemnek következményei lesznek".
"A Magyar Köztársaság az utcán van"

A demonstráción beszédet mondott többek között Árok Kornél és Kónya Péter, akik a Szolidaritás mozgalom vezetőiként támogatták a tüntetést, és Bächer Iván író is, aki arról beszélt, hogy Európa szégyene lettünk, és már csak külföldön védik a magyar gazdaságot, a demokráciát és a sajtószabadságot. "Eddig úgy tűnt, hogy nem tudjuk megvédeni magunkat, de most itt az idő" - tette hozzá az író, aki szerint tavaly tévedtek azok, akik a Fideszre szavaztak, de azok is, akik az MSZP-re, ls azok is, akik nem mentek el szavazni.

"A Fideszről azóta pedig kiderült, hogy se nem keresztény, se nem magyar, és nem is polgári, egyszerűen csak gyalázatos" - mondta Bächer.

az INDEX.HU tudósítása

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr793489433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása