CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Megszűnik a rokkantnyugdíjasok utazási kedvezménye

2012. január 31. 09:36 - csú

Az országgyűlés november végi döntése alapján megszűntek a korhatár előtti nyugdíjak, január 1-jétől nem állapítható meg ilyen ellátásHegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke úgy számol, az utazási kedvezmények megszűnése háromszázezer rokkantnyugdíjast érint, akiknek  40-45 százalékkal kell majd többet fizetniük a bérletekért. Az utazási kedvezmények megszüntetése miatt a MEOSZ beadvánnyal fordul a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz, az ombudsmanhoz, az Alkotmánybírósághoz, sőt, az ENSZ-hez is.

Januártól megszűnt a rokkantsági nyugdíj is, így az egykori rokkantnyugdíjasok elvileg nem vehetik igénybe a korábbi utazási kedvezményeket. Az olcsóbb utazásra jogosító igazolványok, szelvények több szolgáltatónál azonban még március végéig érvényesek, írja pénzcentrum.hu.

Az országgyűlés november végi döntése alapján megszűntek a korhatár előtti nyugdíjak, január 1-jétől nem állapítható meg ilyen ellátás, a jelenleg folyósítottakat pedig nem a társadalombiztosítási kasszából, hanem a költségvetésből fizeti tovább az állam. Az átalakítást egy júliusi alkotmánymódosítás tette lehetővé, kimondva, hogy a korhatár előtti nyugdíjak csökkenthetők, szociális ellátássá alakíthatók, illetve - a kedvezményezettek munkaképessége esetén - megszüntethetők.

Így január 1-jétől megszűnt az előrehozott és a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, a korkedvezményes nyugdíj, a bányásznyugdíj, a művésznyugdíj, a polgármesterek, országgyűlési- és európai parlamenti képviselők korhatár előtti öregségi nyugdíja, a korengedményes nyugdíj, továbbá megszűnik a fegyveres szervek és a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak szolgálati nyugdíja is.

A már megállapított ellátásokat korhatár előtti ellátásként, föld alatt végzett bányászati tevékenység esetén átmeneti bányászjáradékként, a fegyvereseknél szolgálati járandóságként kell továbbfolyósítani, és 2012-től ugyanilyen ellátást kell megállapítani azoknak, akik erre jogot szereztek.

A jogszabályi változás következtében megszűnnek, megszűntek a rokkantnyugdíjasok utazási kedvezményei is. Eddig ahhoz, hogy valaki utazási kedvezményt vehessen igénybe, nyugdíjas igazolványát kellett felmutatnia, vagy a kedvezményre jogosító utazási szelvényét kellett használnia - az idei évtől azonban ezeket a rokkantnyugdíjasoktól már nem fogadják el.

A Pénzcentrum.hu információi szerint a MÁV-Start és a Volán járatain március 31-ig még fel lehet használni a tavalyi utazási kedvezményeket, több helyi busztársaság azonban már nem fogadja el az olcsóbb utazásra jogosító igazolványokat.

Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke úgy számol, az utazási kedvezmények megszűnése háromszázezer rokkantnyugdíjast érint, akiknek áprilistól 40-45 százalékkal kell többet fizetniük a bérletekért.

Az utazási kedvezmények megszüntetése miatt a MEOSZ beadvánnyal fordul a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz, az ombudsmanhoz, az Alkotmánybírósághoz, sőt, az ENSZ-hez is. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr154020991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása