CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A Makra írója, Kertész Ákos Kanadába menekült

2012. március 05. 10:00 - csú

Makra Ferenc, 37 éves esztergályos 1959 tavaszán egy nap nem ment be a gyári műhelybe. Otthon maradt.

Bezárkózott a lakásba egy üveg cseresznye pálinka és egy pakli Öt éves terv cigaretta társaságában. A konyhában magára nyitotta a gázcsapot...

Így ért véget Kertész Ákos legendás, Makra című kisregénye és a belőle készült film. Az idén 80 éves Kossuth-díjas szerző, Kertész  Ákos most, 2012. február 29-én nem gázcsapot, hanem új fejezetet nyitott a saját és családja életében. A vasárnap reggel még csak csordogáló hírek szerint "Kertész Ákos író február 29-én Kanadába távozott, és ott menekültstátuszt kért – áll a 80 éves Kossuth-díjas író sajtóirodájának közleményében. Emigrációjának oka, hogy

az Amerikai Népszavában tavaly megjelent publicisztikája miatt hecckampány és üldözés folyt ellene." (index.hu)

A montreáli keltezésű hír az Amerikai Népszavában megerősíti azt az értesülést, hogy Kertész Ákos író Kanadába távozott, és a hatóságoktól menekültstátuszt kért. Kertész Ákos helyzete Magyarországon ellehetetlenült, miután az Amerikai Népszavában megjelent cikkét követően politikai hangulatkeltés és üldözés folyt ellene, szélsőjobboldaliak részéről pedig nemcsak verbális támadások (durva zsidózás), hanem fizikai fenyegetés és tettlegesség is érte. Kertész Ákos nem számíthatott arra, hogy Magyarországon bármilyen védelemben részesül, otthonát alig hagyhatta el, saját hazájában veszélyben volt az élete.

Kertész Ákos február 29-én utazott Kanadába feleségével együtt, azzal a szándékkal, hogy emigrálnak Magyarországról, és Montreálban menekültstátuszt kértek. A távozás oka, hogy az Amerikai Népszavában megjelent cikkét követően politikai hecckampány indult ellene nemcsak a fővárosi közgyűlésben, ahol megvonták díszpolgári címét, de a kormányzati szinten és a parlamentben is. A jobboldali kormánypárti sajtó hajtóvadászatot indított ellene, és nyíltan uszította a szélsőségeseket. Ennek köszönhetően a Kossuth-díjas magyar író állandó fizikai zaklatásnak, fenyegetettségnek volt kitéve, tettleg is inzultálták, életét veszélyben érezte.

Kertész Ákos eredetileg nem kívánta távozását nyilvánosságra hozni, ezért távozásakor nem is adott ki az emigrációjával kapcsolatos közleményt, de a kanadai magyar közösség révén a hír idő előtt kitudódott. Azt még nem lehet tudni, hogy a hazájában fenyegetett író politikai menedékjogot kap vagy más emigrációs státuszban él majd Kanadában. Nincs szándékában visszatérni Magyarországra, ahol politikai üldözöttnek tekintette magát, és az életét veszélyben érezte.

Az Amerikai Népszava megérti Kertész Ákos döntését és támogatja az író emigrációját. A kanadai hatóságok rendelkezésére bocsátja Kertész Ákos életveszélyes fenyegetésének bizonyítékait.

Lapunk döbbenetesnek tartja, hogy Magyarországon egy zsidó származású írót üldözhetnek egy írása miatt, és menekülnie kell a hazájából, miközben a kormánypárti sajtóban rendszeresen és nyíltan antiszemita cikkek jelenhetnek meg.

Kertész Ákos emigrációja újabb bizonyítéka Magyarország fasizálódásának.

Kertész Ákos Kossuth-díjas író sajtóirodája az alábbi közleményt juttatta el a magyar sajtóhoz:

A közösségi portálokon megjelent hír igaz. Kertész Ákos író február 29-én Kanadába távozott, és ott menekültstátuszt kért.
 
Az Amerikai Népszavában megjelent cikkét követően politikai hecckampány indult ellene nemcsak a fővárosi közgyűlésben, ahol megvonták díszpolgári címét, de kormányzati szinten és a parlamentben is. A kormánypárti sajtó hajtóvadászatot indított ellene, és nyíltan uszította a szélsőségeseket. Ennek köszönhetően állandó fizikai zaklatásnak, fenyegetettségnek volt kitéve, tettleg is inzultálták, az utcán megtámadták, életét veszélyben érezte.
 
Ha egy 80 éves író, akit minden a szülőföldjéhez köt, ilyen elhatározásra jut, és ekkora kockázatot vállal, annak súlyos oka van. Az eset sokat elmond arról az országról is, ahonnan egy írónak bármely írása miatt menekülnie kell.
 
“Nagyon nehezen jutottam erre az elhatározásra, mert számomra a magyar nyelv jelenti az életet. Magyarország a szülőföldem, az otthonom. Ezt a fájdalmas döntést nem Magyarország és a magyar nép ellen hoztam, amellyel mindig sorsközösségben éltem, hanem erre a lépésre a jelenlegi kurzus miatt kényszerültem. Remélem, hogy egy demokratikus és toleráns, emberséges Magyarországra egyszer még visszatérhetek” – mondta az író, aki e közleményen túlmenően egyelőre nem kíván nyilatkozni.
 
Kertész Ákos Sajtóirodája
 
További hírek Kertész Ákos emigrálásáról

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr74287800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsoki Júing 2012.03.05. 14:49:29

Mit is jelent a kifejezés: szélsőséges? A szélsőséges a mai, balliberálisnak csúfolt véleményformálóknak köszönhetően egy politikai kategória. Méghozzá egy olyan kategória amibe bárki beletartozhat, attól a pillanattól fogva, hogy egy picit is eltérő véleményt fogalmaz meg, mint a tolerancia fent említett élharcosai. Ennél több nem is kell a szólás és véleményszabadság harcos védelmezőinek, hogy valakit egy életre leírjanak és végleg kirekesszenek a közéletből, sőt ami talán még rosszabb, rásüssék a szégyenbélyeget: szalonképtelen. E fogalom persze tetszés szerint behelyettesíthető az általuk szintén kedvelt és gyakran használt nácifasiszta, kollektívanbűnös, genetikailagalávaló, stb. jelzőkkel.
Szerintem ezzel szemben viszont a szélsőséges nem kategória, hanem viselkedés. Például szélsőségesnek tartom azt, aki egy teljes életművet szentel annak, hogy módszeresen ártson és nagy nyilvánosság előtt fröcsögő gyűlölettel a legalantasabb kifejezésekkel illessen egy nemzetet, amelyik őt befogadta és amelyik a legmagasabb kitüntetésekben részesítette, amiket az illető, az értük járó honoráriummal együtt persze szívesen elfogadott. Az ilyen alkalmakra úgy tűnik azért mégiscsak sikerült egy kicsit elfelejteni a szörnyű igazságot a magyarokkal kapcsolatban…
akos kertesz kendőzetlenül gyűlöl mindent, ami magyar. A magyarokat nyíltan alacsonyabb rendűnek és az egyéntől függetlenül kollektívan bűnösnek tartja, és nem politikai hovatartozás, vagy mondjuk vallás szerint mond ítéletet, hanem tisztán faji(!) alapon. Ugye ismerős valahonnan ez az eszmerendszer? Mindezek ellenére mégis mi vagyunk a szélsőséges nácifasiszták és akos kertesz az ártatlanul üldözött, meghurcolt és kirekesztett. A sokat emlegetett kettős mérce olyan eszement megnyilvánulása ez, ami még itt nálunk sem mindennapos. Most már ott tartunk, hogy fekete az fehér, az igen az nem, a jobb az bal és aki nem ezt mondja az náci.
Csak képzeljük el azt a már-már sci-fi-be illő eseményt, hogy mi történne fordított esetben. Ha mondjuk egy tel-avivban élő, izrael által többszörösen kitüntetett magyar író fogalmazna meg hasonló véleményt a zsidósággal kapcsolatban. Valószínűleg nem érné meg a másnapot, de ha mégis, akkor a simon-wiesenthal központ toleráns és szabadgondolkodó nácivadászai gondoskodnának a probléma gyors és szakszerű megoldásáról…
Ez a történet egy tökéletes kórképe annak az emberalatti, mélységes, féktelen, ok nélküli és beteges gyűlöletnek, amit akos kertesz és elvbarátai (a teljesség igénye nélkül: gyorgy konrad, imre kertesz, agnes heller, miklos tamas gaspar, tamas meszaros, gyorgy bolgar, janos desi, stb) évtizedek, századok, vagy ezredek óta képviselnek. Szívből remélem, hogy a fent említett hivatásos és megélhetési rettegők (akik egyébként európa második legnagyobb zsidó közösségét alkotják ebben kirekesztő, náci országban) közül egyre többen követik a példát.
akos kertesz, a soha viszont nem látásra!

Énisvoltam 2012.03.05. 15:48:16

A betegeket gyógyítani kell.!! Ha a gyógyulás feltétele , hogy írjon , akkor hagyjuk!! Lehet hogy D.J-nek ez az első lépése a gyógyulás felé!! Reménykedjünk !!
süti beállítások módosítása