CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lakat alá helyezte a Fidesz Csepel Helytörténeti Gyűjteményét

2012. március 05. 16:08 - csú

Megdöbbentő tények kerültek a nyilvánosság elé. Az őszi közmeghallgatáson Németh Szilárd fideszes polgármester még tagadta, hogy mire készül, de mára valóság lett a félelemből.

Miként a 21. kerületi Hírhatár című hírportálon olvashatjuk: "Az immár második éve működő és szerencsétlennél szerencsétlenebb döntéseket hozó új képviselő-testület ... bezárta a Helytörténeti Gyűjteményt: a Királyerdei Művelődési Házban zárt ajtók fogadják az érdeklődő betérőt. E példátlan döntéssel az a rendkívüli helyzet állt elő, hogy Csepel Budapest egyetlen kerülete, amely zárva tartja helytörténeti gyűjteményét a széles nagyközönség előtt. (A környékbeli lakók, iskolák nehezményezik is e döntést)."

A Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület (CSHVE) civil szerveződés, a kerület múltját kutató, feldolgozó lokálpatrióták lelkes kis csapata. Az egyesület a korábbi időszakban szorosan kötődött az önkormányzat helytörténeti gyűjteményéhez – amíg a gyűjtemény működött és nyitva tartott.

A CSHVE úgy tűnik, bázis nélkül maradt. Gyakorlatilag ugyan van lehetőség a kutatásra: de csak Vida István, a Csepp TV Kft. ügyvezető igazgatója személyes engedélyével lehet a gyűjteménybe bejutni.

Ilyen igazgatói engedéllyel sikerült megtartani a CSHVE idei első összejövetelét a Helytörténeti Gyűjteményben február 29-én.

Az egyesület tagjait dr. Bolla Dezső elnök és Zémann István titkár tájékoztatták az egyesület siralmas pénzügyi helyzetéről és az idei munkatervről.

A várhatóan a legnagyobb létszámot megmozgató program az egyesület és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár csepeli fiókjai által közösen szervezett, Csepel-sziget körüli hajókirándulás lesz május 19-én (ezt a programot a tervek szerint szeptember 22-én megismétlik).

A legközelebbi megmozdulás pedig március 24-én lesz, amikor a Rádió Múzeumot látogatják meg az egyesület tagjai és szimpatizánsai.

A CSHVE tagjai részt vesznek az idei csepeli évfordulós programokon, s különböző kiadványok előkészítésén is dolgoznak.

Nyomdai előkészítés alatt van „Bognár József: Csepel falu (1843)” művének reprint kiadása, s már közel egy esztendeje dolgoznak az egyesület tagjai a csepeli képeslapokból készülő könyv szerkesztésén.

Az idei évben várhatóan megújul a CSHVE internetes honlapja.

Az egyesület a BKV vezetésének segítségét is kérte, hogy méltó módon emlékezhessenek meg a Csepeli HÉV 100 éves évfordulójáról, s az Elektromos Művek támogatását kérte, hogy a csepeli elektromosság centenáriumát megünnepeljék. A helyi önkormányzat pálkyázatán az egyesület 100 ezer forintot nyert "Csepel újratelepítésének 300. évfordulója, Csepeli Hév 100 éves évfordulója" című pályázatával.

A CSHVE elnöke, dr. Bolla Dezső, Csepel díszpolgára felkérést kapott arra, hogy igazgatásával egy iskolatörténeti múzeumot hozzanak létre a Régi Rákóczi Általános Iskola üresen álló, kihasználatlan épületében.

Bárány Tibor

21. kerületi Hírhatár
 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr474290728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magánzó és kamikáze 2012.03.06. 11:17:13

A Helyi Téma december 14-i számában azt olvastam, hogy a Helytörténeti Gyűjtemény bővítését tervezik. (Ja meg azt is, hogy akik addig üzemeltették a CsMK-t, alkalmatlanok!?)
De, ha már...
A mai napig CsMK-s fejléc alatt vannak nem CsMK-s plakátok + a Radnóti még mindíg a tavalyi programjait hírdeti.

csaba péter 2012.03.19. 00:09:30

Látod Dezső bácsi ezért oszt kár volt

csaba péter 2012.03.19. 00:11:56

" De hát Vida et már et sem vagy?

2012.03.25. 20:58:16

Megszűnt a több évtizedes munkahelyem.
Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezdtem el keresni az interneten. Így bukkantam rá a KMD által kínált lehetősére, melyet mindenkinek ajánlok a mellékelt honlapon:

http:/kmdholding.com/hub3p3a

Amennyiben gyorsabban szeretnél a pénzkeresetben előrelépni és nem igényled a segítséget, a következő oldalon rögtön megkezdheted a regísztrációt és a dollárok keresését!
FM0204.iwowwe.com/
süti beállítások módosítása