CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Miért fél Németh Szilárd? Miért korlátozza a csepeli nyilvánosságot?

2012. március 26. 09:07 - csú

Az okok között  jelentős súllyal esnek latba a polgármester személyiségéből, illetve közvetlen környezete szolgalelkűségéből adódó problémák is. Csepelen Németh Szilárd a legfőbb döntéshozó „szerv”, és ő 16 évig harcolt azért, hogy egyszer a polgármesteri székbe ülhessen. Most viszont nem tud mit kezdeni hatalmával. Mára kiderült – csak még magának sem meri bevallani –, hogy a király meztelen. A meztelen királyt pedig éljenzés helyett kineveti a tömeg, hívei szégyenkezve fordulnak el tőle. Ettől fél, s e félelem át meg átszövi mindennapjait. Korlátozni kell tehát, többek között a nyilvánosságot, le kell járatni a politikai ellenfeleket, a belső és külső ellenséget. Ez az őt körülvevő mamelukhad feladata. Munkatársai, a honlap szerkesztői pedig teljesítik királyi elvárásait Teljesítik, mert ők is félnek. Önmaguk gyengeségeitől, királyuk haragjától. De még úgy gondolják, hogy a király felöltöztethető. A ruha egyik darabja az önkormányzat honlapja lenne. A baj csak az, hogy ez sem takarja el a meztelen király egyre terebélyesedő testét. A teljes cikk  a folytatásban olvasható:

A politika évek óta át és átszövi mindennapjainkat. Ennek a ma már sokak által egyetértéssel fogadott mondatnak sokan nem örülünk. Nem örülünk, mert mögötte érezzük a politika mentén is kettészakadt országot, vagy a családi, baráti kapcsolatainkban – esetenként éppen a politika miatt – bekövetkezett negatív előjelű változásokat, megromlott emberi viszonyokat. Szinte mindannyian utáljuk ezt a helyzetet, mégis nap, mint nap – majd minden helyzetben –, úgymond, azonnal a témánál vagyunk.

Nem kellene azonban így lennie. Ha például, ránézek a közel nyolcvan ezer ember ügyeivel foglalkozó csepeli önkormányzat honlapjának kezdőlapjára, nem elsősorban azért teszem, mert kíváncsi vagyok a kormányfő, esetleg politikus társai, sajtóorgánumokban dolgozó hívei, vagy a polgármester és tisztségviselő társai politikai véleményére. Azért olvasom rendszeresen a helyi médiának ezt a kis szeletét, mert érdekelnek a helyi közügyek. Érdekel, hogy a helyi önkormányzás megvalósításáért felelős vezetők mit tesznek a csepeliekért, a közösséget érintő helyi gondok megoldásáért, s mindezt önállóan, demokratikusan, hatalmukkal nem visszaélve teszik-e. Érdekel tehát, hogyan működik az önkormányzat Csepelen. Kiket szolgál? Azokat, akik a választási győzelemhez segítették vagy valóban a nyolcvan ezer ember boldogulását, gyarapodását tekinti – politikai, etnikai, vallási hovatartozás nélkül –, feladatának? Minderre tehát, internetező ember lévén – többek között az önkormányzat honlapján is – keresem a választ, a politikától mentes tényeket, híreket, a korrekt, tisztességes, politikai elfogultsággal nem vádolható, a nyilvánosságot fontosnak tartó tájékoztatást.

Megfelel-e ennek az elvárásnak /bár lehet, hogy ez csak az én elvárásom/, ma a csepeli önkormányzat honlapja? Másképpen fogalmazva: mennyiben „háromharmados”, azaz mindenkihez szóló, a Csepelen, az alig valamivel több mint 50 %-kal megválasztott polgármester irányításával létrehozott internetes fórum? A válasz nem könnyű. Ezért reálisabb, körültekintőbb vélemény reményében, megnéztem több kerületi önkormányzat honlapját. A XVIII., XIX., XX., és a XXII. Kerület honlapjait választottam. Nagy a különbség, és szerintem nem a csepeli honlap a nyerő az összehasonlításban. Hogy miért? Nem azért, mert a többiek esetenként szebbek, egyszerűbbek, nem egy esetben korszerűbbek, több önkormányzati, hatósági ügyről, szolgáltatásról adnak tájékoztatást – ebből a szempontból kiemelkedő színvonalú a XVIII. kerület honlapja –, hanem azért, mert nem a politikai harc színterének tekintik a honlapot, hanem az adott kerület egész lakosságát, s nemcsak saját választóikat szolgálva működtetik.

A fentiekben vizsgált önkormányzati honlapok szerkesztői két kérdésben alapvetően eltérnek a csepeli honlapot szerkesztők által követett elvektől. Melyek ezek a különbségek?

1) Gyakorlatilag csak kerületi ügyekkel foglalkoznak! Természetesen megjelenítik a kerületi lakosokat érintő törvényeket, fővárosi rendeleteket, de semmilyen országos, fővárosi esemény, rendezvény, nagygyűlés, felvonulás, tüntetés nem jelenik meg a honlapokon. Tudják, hogy nekik nem országos, fővárosi eseményeket, programokat kell közvetíteniük, nekik a helyi események előtérbe helyezése a fontos. Vajon miért? Valószínűleg azért, mert ők úgy vélik, hogy az önkormányzati tájékoztatás feladata elsősorban, a helyi önkormányzati, gazdasági, kulturális és társadalmi folyamatok, események korrekt bemutatása.

2) Közvetlenül, nyíltan, nem politizálnak! Szemben a csepeli honlappal, náluk az év első két és fél hónapjában nem jelent meg 23 Orbán Viktor nyilatkozat. Ők nem vették át Kövér László, Kósa Lajos egy-egy hírhedtté vált nyilatkozatát, nem jelentették meg Bayer Zsolt szélsőséges írásait. S ha a helyi MSZP-t lejáratni, szidni, gyalázni akarják /nem tudom, hogy akarják!/, nem az önkormányzat honlapja kezdőlapján vagy a helyenként alkalmazott „Hírek” rovatban teszik közzé, legalábbis nem leltem ennek nyomát. Csepelen viszont, a január 1.- március 21. között, a honlap első oldalán megjelent 325 írás, hír, Csepeli Hírmondótól átvett cikk, közel 25 %-a politikai célokat „takar”, illetve jelenít meg, vagy tömény politika. Ráadásul a fórum teret ad egy, a helyi fideszesek által működtetett hírblognak, azzal, hogy biztosítja az önkormányzat honlapján keresztüli elérhetőségét. Erről korábban is írtam, de leírom ismét, mert szinte példanélküli, kirekesztő értelmezése a hiteles, korrekt tájékoztatásnak! És itt és most, nem arról van szó, hogy „mindenki a saját lovát dicséri”, hanem arról, hogy egy politikai párt – hatalomra jutva –, beemeli az adófizetők pénzéből fizetett hírforrások közé saját és csak a saját, politikai szócsövét. A politikai ellenfél, a csepeli MSZP, az előző szocialista önkormányzati vezetés politikai gyalázása tehát Csepelen – másfél évvel az önkormányzati választások után –, még mindig közpénzből folyik.

Az okokat hosszasan lehetne elemezni, több korábbi írásomban már bíráltam ezeket a folyamatokat. Ezért most csak két gondolatot vetek fel. Lehet rajtuk vitatkozni.
Először: Csepelen, négy cikluson keresztül nyert az MSZP. A 2009-es kettős gyilkosság körül mesterségesen kialakított politikai hajsza, az akkori szocialista vezetés és a választásokon induló jelöltek kriminalizálása is hozzájárult a Fidesz 2010-es győzelméhez. A nélkül a Fidesz győzelme valószínűleg kisebb arányú lett volna. Mivel 2014-ben már a Fidesz politikájáról fognak elsősorban szavazni a választópolgárok, s mivel az Ipsos szerint „Visszavette Budapesten a vezetést az MSZP”, a politikai ellenfélre – közpénzből fizetendő milliók árán is –, állandóan „lőni kell”, hátha nem éli túl. Hiú remény!

Másodszor: az okok között – véleményem szerint – jelentős súllyal esnek latba a polgármester személyiségéből, illetve közvetlen környezete szolgalelkűségéből adódó problémák is. Csepelen Németh Szilárd a legfőbb döntéshozó „szerv”, és ő 16 évig harcolt azért, hogy egyszer a polgármesteri székbe ülhessen. Most viszont nem tud mit kezdeni hatalmával. Mára kiderült – csak még magának sem meri bevallani –, hogy a király meztelen. A meztelen királyt pedig éljenzés helyett kineveti a tömeg, hívei szégyenkezve fordulnak el tőle. Ettől fél, s e félelem át meg átszövi mindennapjait. Korlátozni kell tehát, többek között a nyilvánosságot, le kell járatni a politikai ellenfeleket, a belső és külső ellenséget. Ez az őt körülvevő mamelukhad feladata. Munkatársai, a honlap szerkesztői pedig teljesítik királyi elvárásait Teljesítik, mert ők is félnek. Önmaguk gyengeségeitől, királyuk haragjától. De még úgy gondolják, hogy a király felöltöztethető. A ruha egyik darabja az önkormányzat honlapja lenne. A baj csak az, hogy ez sem takarja el a meztelen király egyre terebélyesedő testét.

Itt be is fejezhetném. De nem vagyok naiv. Tudom, hogy a politika olyan, amilyen, ráadásul csak egyik területével, eszközével foglalkoztam írásomban. Azonban azt is tudom, hogy politika nélkül sem boldogulunk. Hiszem viszont, hogy a politika is lehet tisztességes, ha a társadalom egészének érdekeit, fejlődését szolgálja. Ha például egy helyi önkormányzat valóban betartja az önkormányzás legfontosabb alapelveit, s „ a nagyfokú önállóságra, a döntési szabadságra, a demokratikus működésre, a széleskörű nyilvánosságra” építi fel működési rendszerét, annak meghatározó részeit, így az általa működtetett média elemeit. A csepeli önkormányzat honlapja azonban messze van ettől.

V O X

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr564336661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imádkozó sáska 2012.03.26. 18:56:35

Miért fél? Mert minden őrült és minden diktátor (pláne az őrült diktátorí) fél, rögeszmés. Magában, belül ő is tudja, hogy amit tesz az "nemnormális". De az ellen a természet és a józan ész felszólal. Esetleg nem is úgy,a hogy ő szeretné. Viszont a nyilvánosság a legnagyobb ellensége egy diktátornak , így mindent meg kell tenni , hogy a nyilvánosság ne jusson információhoz (valóshoz) és hogy őhozzá ne jusson el a normális világ információja.
süti beállítások módosítása