CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tüntetés a polgármesteri hivatalnál

2012. április 11. 21:34 - csú

Nem csillapodnak az indulatok a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium körül. A diákok szülei szerdán este tüntetést rendeztek az igazgató igazságtalan és szakmailag méltatlan kinevezése miatt. Mintegy négyszázan - diákok, szülők, illetve tanárok demonstráltak szerda este Szigetszentmiklóson, tiltakozva az ellen, hogy Mede Norbertet bízták meg ideiglenesen a Batthyány Kázmér Gimnázium igazgatói teendőinek ellátásával. A tüntetésen megjelent az iskola alapítója, Koós Ferenc és jelen voltak egykori növendékek is. A szigetszentmiklósi polgármesteri hivatalhoz több száz tiltakozó fáklyákkal és transzparensekkel érkezett, melyeken a többi között az iskola jelmondata, a "Fidelitate et fortitudine" (hűséggel és bátorsággal) felirat mellett Reményik Sándor "Ne hagyjátok a templomot, A templomot s az iskolát!" versidézete is olvasható volt. A polgármesteri hivatal előtt tartott beszédében Hoffer Barnabás, a szülői tanács tagja, az iskolaszék elnöke kiemelte: az iskola közössége korábban és most is kiáll a kiemelkedő színvonalú oktatási intézmény mellett, és nem engedi, hogy  az ország 20. legjobb középiskolája a zsákmányszerzés célpontja legyenTovábbi fotók ITT. Szigetszentmiklósi híradás az amivarosunk.info híroldaltól Részletes beszámoló a történtekről:

A stop.hu tudósítása szerint felvonulást tartottak szerda este a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumba járó diákok szülei azért, mert nem értenek egyet Mede Norbert megbízott igazgató "igazságtalan, szakmailag és emberileg egyaránt méltatlan" kinevezésével.

Mint fogalmaztak, "félő, hogy a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ április 4-i határozata iskolánk, és ezzel gyermekeink jövőjét döntően befolyásolja (...) hiábavalóvá teszi eddigi közös erőfeszítéseinket egy olyan középiskola megvalósítására, amely kizárólag az oktatás színvonalát helyezi a középpontba. Minden, amit eddig elértünk, egy olyan érthetetlen, megmagyarázhatatlan személyi döntés áldozatává válik, amit nem szabad elfogadnunk".

A demonstráció a gimnázium előtti területről indult, a tömeg átvonult a szigetszentmiklósi Polgármesteri Hivatal elé.

Az ügy előzménye, hogy április elején az ideiglenes igazgatói posztra Mede Norbertet, a nevelőtestület magyar-történelem szakos tanárát pályáztatás nélkül nevezte ki a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (PMIK) (lásd cikkünket). A döntést követően a felháborodott szülők, tanárok és diákok késő estig tartó, "rendhagyó szülői értekezlet" tartottak az iskolában, ahol többen "politikai hátszelet" emlegettek az ügyben (erről részletes beszámolónk itt található).

Számolniuk kell a következményekkel

Mede Norbert a lakihegyradio.hu oldalán kedden azt mondta: "ha egyesek beváltják fenyegetésüket, hogy nem engedik tanulni jönni a gyerekeiket, akkor majd nélkülük folytatjuk. A következményeket azonban vállalniuk kell! Külön felszólítom a kollégáimat, hogy szüntessék meg a törvénytelen állapotot, és vegyék vissza újra a feladataikat".

A helyszínen tartózkodó tudósítónknak több szülő is megerősítette, hogy az új igazgató szerda reggel listát akart íratni a hiányzó diákokról, akik közül többen az ő kinevezése miatt nem mentek iskolába aznap. Információink szerint az átlagosnál háromszor többen hiányoztak, a tanulók közül pedig sokan fehér egyen-pólóban voltak. Állítólag többen is látták, ahogy Mede Norbert rendőrök társaságában érkezett reggel az oktatási intézménybe.Az iskolában szerdán csak 30 percesek voltak az órák. A szülők nem tudták ennek pontos okát, de úgy tudjuk: az új igazgató tanári értekezletet hívott össze délutánra, amelyen ismerteti a PMIK tájékoztatását az igazgatóváltás körülményeiről.

A mintegy 400 fős menet előtt Czita Zoltán, a gimnázium korábbi vezetője is felszólalt. A hivatal előtti téren megköszönte a tanárok, a gyermekek és a szülők támogatását. Elmesélte: a botrány kirobbanását követően "bizonyos hivatali szakemberek" azzal indokolták Mede kinevezését, hogy ő valójában "nem is méltó ehhez az iskolához" és "egyébként őt a tantestület irányítja".

A szervezők szerettek volna átadni a város polgármesterének, illetve több meghívott politikusnak egy petíciót, de azt senki nem vette át tőlük. Végül abban maradtak, hogy elviszik a több száz aláírást tartalmazó tiltakozást a Pest Megyei kormányhivatal vezetőjéhez, Tarnai Richárdhoz.

Rejtélyes politikai szálak

A tantestület által 49:1 arányban elutasított igazgató a szülők múlt szerdai fórumán mindvégig tagadta, hogy közeli kapcsolatban állna Szabó Józseffel, a város fideszes polgármesterével. Mede Norbert azt állította, nincsenek politikai kapcsolatai, hozzátéve, hogy "a polgármester urat is csak onnan ismerem, hogy kértem a segítségét" - fogalmazott az origo-nak. A Népszabadságnak ezt kiegészítve elmondta, "nincs közelebbi kapcsolatban a szigetszentmiklósi polgármesterrel sem, akinek szintén tanította a gyermekét".

A kijelentések fényében legalábbis rejtélyes, hogy az április 4-ei szülői fórum alatt - a hvg.hu videófelvételének tanúsága szerint - miért fogadta szobájában dr. Bardocz Kálmán ügyvédet, a szigetszentmiklósi polgármester jelenlegi kabinetvezetőjét.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a STOP riporterének több szülő és diák is megerősítette, hogy az igazgató irodájában - egyedüli sajtósként - szintén jelen volt az az Erdei Katalin, aki nemrég került be a polgármesteri kabinetbe az önkormányzati lap, a Kisváros főszerkesztőjeként.

Erdei egyébként Kövér László házelnök fiával, Kövér Vajkkal, Mede Norbert tanítványaiként, a polgármester fiának, Szabó Józsefnek is osztálytársai voltak a középiskolában. (Batthyány Kázmér Gimnázium, 2002-2006/C osztály).

Nem demokratikus szavazás

Tóbiás József szocialista képviselő kedden napirend előtti felszólalásában vetette fel a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium igazgatóválasztási ügyét. A politikus arról kérdezte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt, hogy lesz-e még értelme a történtek után az igazgatói posztra kiírt pályázatoknak, vagy a szigetszentmiklósi eset már rávilágít az új tendenciákra, miszerint a Fidesz saját ejtőernyőseinek juttatja majd ezeket a pozíciókat.

Hoffmann Rózsa válaszában arra tért ki, hogy az igazgatóválasztás nem egy demokratikus szavazás eredménye, nem a tanárok, szülők és diákok kompetenciája eldönteni, hogy ki alkalmas egy iskola vezetésére, hiszen az egy hosszú mérlegelési folyamat végpontja. Különben is, egyrészt a több száz átvett intézményben végbement igazgató választás közül csak a szigetszentmiklósi középiskola esetében kezdődött el az ellenkezés. Másrészt oktatásért felelős államtitkár létére nincs kapacitása az összes folyó igazgató választás körülményeit ellenőrizni, helyi képviselőire bízza magát ezekben az ügyekben - mondta el Hoffman Rózsa. (A STOP.HU TUDÓSÍTÁSA)   

ELŐZMÉNYEK:

Nyilatkozik a botrány negatív hőse: nem is sejtette, hogy igazgató lesz (exkluzív videó)

Szigetszentmiklósi cirkusz: voksok ezreit veszítheti a Fidesz

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr994386808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása