CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szocialista győzelem Franciaországban

2012. április 22. 23:46 - csú

Az előrejelzéseknek megfelelően Francois Hollande  szocialista jelölt végzett az első helyen a francia elnökválasztás vasárnapi első fordulójában.

Nicolas Sarkozyvel, a jelenlegi francia elnökkel megy tovább a második fordulóba. 

A választási részvétel magas, 80 százalékos volt.

Nyugat-Európa második legnépesebb országában 45 millió választópolgárt szólítottak urnákhoz. A Le Monde által közölt exit poll adatok szerint az első hivatalos eredmények szerint Francois Hollande a szavazatok 28,4 százalékával vitte az első fordulót. A második hely a hivatalban lévő elnöké, Nicolas Sarkozyé lett 25,5 százalékos eredménnyel, ami azt jelenti, hogy ők ketten vesznek részt a mindent eldöntő május 6-i második fordulóban.

Figyelni kell azonban a többi nyolc jelölt eredményére is, mivel a két élen végzett elnökjelöltnek két hete van arra, hogy megnyerje a kiesők táborát. Sarkozy jól eséllyel számíthat a 20 százalékot szerző szélsőjobboldali Marine Le Pen szimpatizánsaira, noha felmérések szerint legfeljebb 64 százalékuk hajlandó szavazatát a hivatalban lévő elnökre adni. Hollande mostantól a radikális Baloldali Front jelöltjének, Jean-Luc Mélenchonnak (11,7 százalék) a szavazóira hajthat, de még a centrista Francois Bayrou (8,5 százalék), a Zöldek színeiben induló Eva Joly (2 százalék) és a kis szélsőbaloldali pártok szavazói is nyilván neki adják voksukat. A választási részvétel magas, 80 százalékos volt.

Ez annyit jelent, hogy a második fordulóban Hollande nagyobb tartalékokkal rendelkezik, a verseny még sem mondható lefutottnak. Sarkozy többször kifejtette, hogy örül az ígéretverseny – értsd: az első forduló – lezárulásának, most végre jöhet a programok és a személyiségek versengése. A hivatalban lévő elnök arra számít, hogy a magas funkcióban eltöltött öt éve, nagyobb rutinja és kormányzati tapasztalata az ő malmára hajtja a vizet. Hollande viszont arra játszhat, hogy Sarkozyt öt év alatt finoman szólva nem szerették meg a franciák. Ráadásul nem is annyira a politikáját, mint inkább a személyiségét utasítják el. Erre bizonyság, hogy Sarkozy miniszterelnöke, Francois Fillon tetszési indexe koránt sem olyan alacsony, mint az elnöké. (nol.hu)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr704467492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása