CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli csatornázás: fórumos kérdések és válaszok cirkusszal, mutogatással

2012. június 22. 13:43 - csú

Csatormázás-2.jpgMinden részletre kiterjedő, két részes  tudósítást közölt a 21. kerületi Hírhatár a Királyerdei Művelődési házban június 21-én megtartott csatornázási fórumról. A tudósítás első részét már ismertettük, most a folytatást adjuk közre a 21. kerületi Hírhatártól:

Vertán Zsolt előadásában a csepeli szennyvíz csatornaépítés folyamatát mutatta be (a háttérben ő is vetített) egy utca modelljén.

Az első lépés a lakosokkal való kapcsolatfelvétel: szórólapokkal, kamerás állapotfelvétel, a bekötési pont egyeztetése a tulajdonossal.

A második periódusban, amely várhatóan 2-3 hetet ölel majd fel, következik a forgalomelterelés, a közműfelmérés és a közművek kiváltása.

Aztán egy kb. két hónapos szakasz jön, amelyben kiépítik a közcsatornát és a házi bekötőcsatornát és a tisztítóaknát (1 méterrel a telekhatáron belül nyúlva, kintről a föld alatt besajtolva a csövet). Majd ideiglenesen helyreállítják az eredeti burkolatot, s megszűntetik a forgalomelterelést.

A következő 2-3 hetes periódusban szünet következik, összevárják több utca csatornájának elkészültét, aztán ellenőrzik az elkészült csatorna minőségét. Majd megint szünetet tartanak, amíg ez mindenhol megtörténik, s jöhet a végleges úthelyreállítás és a forgalomterelések megszűntetése.

A kivitelezők 30 méteres szakaszokon dolgoznak majd, aztán, ha elkészültek, tovább vonulnak a következő 30 méteres szakaszra.

Az önkormányzat kérésére kivitelezői igazolványt vezetnek be, a személyes egyeztetésben résztvevők részére. Érdemes figyelni az igazolványon szereplő pecsétre, melyből kiderül, melyik kivitelezőt képviseli az illető. (Három fajta pecsét lesz majd.)

A lakossági fórum képei a kivetített illusztrációkkal együtt megtekinthetők Galériánkban.

A Királyerdőben teljes útlezárásokra és elterelt tömegközlekedésre lehet számítani idén, Hároson pedig részleges és félpályás útlezárásokra. Cél: minél rövidebb ideig tartson a forgalmi anomália.

Az ingatlan tulajdonosának a telkén belüli csatornaszakaszt (a telekhatártól egy méterre ingyen behozott tisztítóaknától) kell megterveztetnie és kiviteleztetnie saját költségén. Ez a kiadás – az elkészítendő csatornahossztól függően – 100 ezer és 200 ezer forintos összegbe kerülhet.

2013. első félévében indul majd a lakossági rákötés folyamata, de csakis a szolgáltató, a Fővárosi Csatornázási Művek írásos értesítésének kézhezvétele után, amikor a közcsatorna már üzemel!

Azokon a helyeken, ahol földút volt a szennyvízcsatorna megépítése előtt, marad a földút, egy stabilizált változatban, ahol már aszfaltos volt a burkolat, ott az aszfaltot állítják helyre.

Vertán Zsolt hangsúlyozta: a szennyvízcsatorna és a csapadékvíz csatorna két külön rendszer! Most az EU csak a szennyvízcsatorna kiépítésére ad pénzt. A csapadékvíz elvezetését nem oldják meg. (Tehát maradnak a királyerdei tócsák... - a szerkesztő megjegyzése.) Pontosabban az EU a költségek 65 százalékát viseli, 20 százalékát a kormány adja, 15 százalékát pedig a főváros önrésze teszi ki.

Július elsejétől kezd el működni a szennyvíz-csatornázási zöld szám: 06 80 296 830.

Az érdeklődők információhoz juthatnak a www. eloduna.hu oldalon, kérdezhetnek az info@eloduna.hu e-mail címen is. A Csepeli Hírmondó, az önkormányzat internetes honlapja, szórólapok és tájékoztató táblák is segítik az információhoz jutást.

Németh Szilárd emlékeztetett arra, hogy ő már egy héttel korábban, az új közbiztonsági iroda avatóján is jelezte: a projekt volumene miatt nagyon fontos a közbiztonság! Nagyon nézze meg mindenki, hogy kit enged be a házába!

Papp Péter rendőr ezredes, csepeli rendőrkapitány is a közbiztonságról szólt. Olyan periódus következik, amikor felborul a megszokott rend, s az építők mellett feltehetőleg megjelennek majd az ügyeskedők, jönnek a megtévesztők, csalók, tolvajok is. A kivitelezői igazolványt is lehet hamisítani – mondta a rendőrkapitány –, sok furfangos módja van az emberek becsapásának. Legutóbb például kiderült, valakik azzal a mesével járják a házakat, hogy (pénzért) vízminőség-megállapítást végeznek. Nos, a szennyvízcsatorna építés folyamán sem az építők, sem az önkormányzat, senkitől nem kérnek pénzt – ezt jegyezzék meg!

A rendőrkapitány utalt arra, hogy a rossz szándékú jövevények mesterei a figyelemelterelésnek. Vigyázzon mindenki magára és vagyontárgyaira! A rendőrség igyekszik e nemkívánatos események visszaszorítására, karöltve a közterület-felügyelőkkel, de azért figyeljen mindenki a szomszédjára is, figyeljenek egymásra. A rendőrség figyeli a kivitelezőket is, mert egyik-másik alvállalkozó alkalmazotti körében előfordulhatnak nem túl tisztességes munkások is. Szóval: ajtót-ablakot zárva tartani és ne hagyjanak elől semmit!

A Fővárosi Csatornázási Műveket képviselő hölgy az engedélyezésről szólt, segítő szándékkal – részben már a feltett kérdésekre reagálva. Hangsúlyozta, hogy a lakossági rákötés csak a szolgáltató előzetes engedélyének birtokában lehetséges. A telken belüli kivitelezés csak jóváhagyott tervek alapján lehetséges. Ehhez a tervezői jogosultságot is ellenőrizni kell, s az engedélyhez elegendő a műszaki leírás és egy helyszínrajz benyújtása. A Kerepesi út 19. szám alatti ügyfélszolgálati iroda segít az engedélyezésben.

3500 ingatlant érint a projekt. Ha egy utca elkészült, megrendelhető a tervezés, benyújtható a dokumentáció, de a megvalósításra, a telken belüli kivitelezésre csak a közcsatorna üzembe helyezése után ad hozzájárulást az FCSM. A kivitelezés után egy formanyomtatványon lehet igényelni a használatbavételi hozzájárulást, amelyet átlag 2-5 nap alatt ad meg az FCSM, s aztán jöhet a szolgáltatói szerződés véglegesítése, s indul a számlázás (a fogyasztott vízmennyiség alapján). Tájékoztató szórólapot készítenek a tudnivalókról, s azt eljuttatják az érintettekhez.

A II. Rákóczi Ferenc út 310. számnál, egy nyomás alatti szennyvízcsatornára nem lehet rácsatlakozni (a 282 és a 360. szám között, azaz a temetőtől a szigetszentmiklósi elágazásig). Az ott lakó tulajdonosnak a szennyvíz-szippantás díjával akadt gondja. Az FCSM képviselője emlékeztetett rá, hogy 2012. március 1. óta a főváros területén a szippantást a FTSZV végzi és az elszámolás is változott: a bekötési vízvezetéken fogyasztott vízmennyiség után kell fizetni a szennyvíz-díjat, s külön a szippantásért nem kérnek pénzt.

Az Enviroduna Kft. képviselője, Lengyel Gábor arra a kérdésre válaszolt, hogy helyrajzi-számonként, vagy lakásonként kell fizetni a díjat. A válasz egyértelművé tette: egy telekre csak egy díjtalan bekötést biztosít a projekt. A telken belüli szakasz kiépítése a tulajdonos(ok) feladata és költsége, ez 100-200 ezer forintba kerülhet.

A Damjanich utca 168. számhoz mikor érnek el? A válasz: a burkolatbontási engedélyt ütemterv szerint adják ki, a tényleges munkák előtt 1-2 hónappal tudják majd megmondani, mikor érnek oda az adott utcaszakaszra. A szórólapok és a zöld szám segíti majd az információhoz jutást.

A Kecsege utcából érkezett kérdésre (ők jogosan igénylik az önálló közműhasználatot, biztosítja-e ezt a projekt?) is ez volt a válasz: egy ingatlanra csak egy bekötés lehetséges. Akkor is, ha az ingatlannak több tulajdonosa van. Az esetleges második „beállás" költsége a lakókat terheli, s azt csak később, a projekt befejezése után lehet elintézni.

„De én nem akarok függeni a szomszédtól, miért nem lehet a két tulajdonrészt külön, önálló közművel ellátni? Akkor volna ezt logikus megépíteni, amikor a többi készül. Jó lenne ha ezt felmérnék, mert komoly igény van rá!" – válaszolt a kérdező.

Lenkei László az Arany János utca problémáját vetette fel: most a földes utcában az útszint magasabban van 10-15 centivel, mint a járdaszint. Ha erre a magasságra „lövik be" a csatornafedeleket, akkor később, amikor az alacsonyabb szintre helyezendő aszfaltburkolat készül, le kell vésni a magasabb csatornafedeleket. A közlekedési útépítési terv alapján ugyanis az út szintjét várhatóan majd a járda szintjére viszik le. A válasz: ha van útépítési terv, ezt figyelembe veszik majd a szint kialakításakor.

A másik kérdés a közművek kiváltására irányult. A válasz: a főgyűjtő tehermentesítő építésekor ideiglenes szennyvíz kiváltás lesz. A gáz, a villany és a vízvezeték kiváltása gondot jelenthet, mert nem tökéletesek a közmű-nyilvántartások, ezeket majd a helyi felmérések alapján pontosítják.

Az Orsova utca mikor kerül sorra? A válasz: Két hónappal korábban szólunk!

Az Őz utca földút marad? Válasz: stabilizált zúzott köves, vagy mart útfelület létesül, de nem lesz aszfalt.

A Szentmiklósi út (Fémmű és Varrógép utca közötti szakasza) mikor és mennyiért készül el? Németh Szilárd válasza: ez még nincs megtervezve! Türelem, ez is meglesz, akkor is, ha most még nincs tervbe véve. Majd megtervezik és megcsinálják. Nyugodjanak meg, a most még tervekből hiányzó utcákban is lesz csatorna!

A Kecsege utcából kérdezik: két utcára néző ingatlan esetén melyik utcából érkezik a bekötési lehetőség? A válasz: majd az egyeztetéskor dől el, melyik oldalról lehetséges. Egyébként az utcára néző házszám alapján kötnek be a telekre, de ettől el is térhetnek egyedi esetben. Szóval esetenként számítani lehet 30-40 méteres, telken belüli csatornacsatlakozás kiépítésére is.

A Kórus utcából az utcaszint alatti telkek csatornázási gondját vetették fel. A válasz majd írásban érkezik. Utánanéznek, hogy lehet megoldani.

Egy ikerház tulajdonosa, Kiss Lászlóné a rákötés és engedélyezés módjára kérdezett. A válasz: az FCSM tájékoztatja majd.

Másik kérdésre válaszolva elhangzott: a projekt befejezése 2012 év vége, ha átcsúszik a befejezés 2013-ra, azt már a fővárosnak kell állnia, mert az EU elveszi a pénzt.

Az 54 kilométernyi csatornában a nyomóvezeték is benne van (amely a Vas Gereben utcától a Központi szennyvíztisztítóig viszi a szennyvizet)? A válasz: igen, benne van.

Lesznek-e átemelők? Válasz: Lesz 3 darab, Hároson, közterületen.

A Hársas utcából kérdezte Bihari Róbert: meddig lehet rácsatlakozni a csatornára? Válasz: az FCSM engedélye után, 3 három hónapon belül (addig nem kell talajterhelési díjat fizetni!)

Ekler József Hárosról kérdezte. Az utca végéig viszik a csatornát, vagy csak a lakóházakig? Vagy a vízvezeték végéig? A válasz: talán ameddig a vízvezeték megy.

Szabó Istvánné, körtefa utca: miért nem megy végig legalább a csatorna a mi utcánkban, ha már a gázt nem vitték végig?

Fehér Lászlóné arról érdeklődött, a mélyebb területeknél milyen szintkülönbségnél oldható meg még szivattyú nélkül a rácsatlakozás? A szintproblémákra írásban válaszolnak.

Németh Szilárd itt félbeszakította a fórumot és felháborodásának adott hangot, hogy egy vele nem egyeztetett reklámot osztogatnak a művelődési ház előterében: valaki az OTP munkatársának mondja magát és állami támogatást ígér. „Hátrább az agarakkal!" – reagált a polgármester. Majd ha az önkormányzat javasolja, akkor érdemes odafigyelni az ilyen ajánlatokra. Felháborító, hogy előzetes bejelentkezés nélkül osztogatnak ilyesmit...

Visszakanyarodva a kérdésekhez, a Hód utcából Varga Gabriella utcája csatornájára kérdezett. Ez sincs betervezve, de a polgármester eléri, hogy legyen – hangzott a válasz.

A sarkon áll a Strabag, s azt mondják, holnapig döntenem kell – tényleg így van? Németh Szilárd szerint nem a munkások mondják meg, meddig dolgoznak. Benne lesz az Önök utcája is, díjtalanul. Ne fizessenek senkinek! Ez a csatorna minden csepelinek jár, 41 éve böjtölik...

Több olyan kérdés is érkezett írásban, amelyekre a válasz korábban már elhangzott.

A több tulajdonossal bíró ingatlanoknál a lényeg: egy díjtalan beállás és egy tisztító akna lesz a telekhatáron belül 1 méterre, de erre a tisztító aknára több külön befolyócső is csatlakozhat telken belül. A csatornadíjat pedig az elfogyasztott vízmennyiség alapján számlázzák. Ahol a víznél egy főmérő és több almérő van, ott az almérők állása alapján lesz a számlázás.

A Medve utcában már a telken belüli vezetékeket készítik. Szabályos ez? A válasz: ha a tisztító akna helye egyeztetve van, lehet tervezni és FCSM engedéllyel kivitelezni. Aki telken belüli munkákra tesz ajánlatot, el kell utasítani!

A tervezést csak erre jogosult tervezőtől rendeljék meg, aki egyúttal vállalja az engedélyeztetést is. Mellesleg a Csevak is vállal ilyen munkát.

Az FCSM képviselője nyomatékosan felhívta a figyelmet: először a közcsatorna és a bekötés, plusz a telekhatári tisztítóakna készül el, aztán a geodéziai felmérés. Ezt meg kell várni a telken belüli tervezéssel, kivitelezéssel!

Németh Szilárd nyomatékosan mondta: mindenkinek segíteni fogunk, s mindenhol megoldjuk a csatornázást. Üzent a politikai ellenfeleknek is: tekintettel a projekt nagyságára és jelentőségére, szűk befejezési határidejére, ne csapjanak hírverést, hogy embertelen megoldásokba kényszerítenek bele csepelieket. Senki sem marad ki, az egyedi ügyekre keresnek megoldást. Mindezt egy olyan résztvevő következetesen ismételt kérdéseire reagálta, aki végül is elégedetlenül távozott, hiszen nem kapott megnyugtató választ, csak annyit: haladjunk tovább, ne mindenki előtt tárgyaljuk az egyéni gondokat – hátha mások erre nem kíváncsiak...

A Gyöngyvirásos és az Ibolyás utca mélyebb ingatlanjait vizsgálni fogják, a válasz írásban érkezik.

Cinikus kérdésekre cinikus polgármesteri válaszok.

Ha befizetem, részvénytulajdonos leszek az FCSM-ben? Ha meg tud velük egyezni erről, talán lehetséges.

Az emésztőm árát ki fogja nekem megtéríteni? Ön, saját maga, mert eddig szüksége volt rá (remélhetően zártat épített és nem folyatja a földbe tartalmát).

Mi tartott ilyen sokáig, ki a felelős? 41 év felelőssége szétoszlik.

Korábban nem akartam ilyen drasztikusan fogalmazni – mondta Németh Szilárd – de pisitengeren úszik Királyerdő egy része, ez a csatornázás nyomán egy idő múlva elbomlik, eltűnik. Gyerekeink, unokáink kapják majd az egészségesebb környezetet.

A Jegenye és Muskátli utca környékén borzasztó talajszerkezeti viszonyok vannak. Már régesrégen csapadékvíz-elvezetésnek és aszfaltos-csatornás utcáknak kellene lenniük.

A polgármester végül köszönetet mondott a részvételért és a nyugodt légkörért a megjelenteknek. Mégegyszer elmondta: nem lesz problémamentes ez a beruházás, de megpróbálják a lehető legjobbat kihozni belőle, a 21. századi környezetet.

Vegye tudomásul mindenki, itt a következő másfél-két évben egy sikertörténet zajlik, ennek leszünk részesei – örüljünk neki!

„Együttműködést kérek mindenkitől – bízzunk egymásban, sikerülni fog" – ezzel a gondolattal zárta be a fórumot hét óra után a polgármester.

Forrás: 21. kerületi Hírhatár

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr14604675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása