CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, mi közzé tesszük - 14. szám

2012. július 16. 00:05 - csú

Kisbíró-kicsi.pngÚj rovatunk a következőkben – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó című lapjába nem fértek bele.

Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata.

Döntsön az olvasó: miért maradtak ki a következők a Csepeli Hírmondó, július 13-án megjelent 14. számából:

1) A cikk címe: Németh Szilárd ünnepi beszéde a parlamentben

A lap átveszi a csepel.hu-n, július 6-án megjelent beszédet. Pedig azóta hozzátehette volna, hogy a honlapon megtekinthető videofelvételen látható és hallható, hogy a kormány részéről Halász János államtitkár reagált a polgármester úr hozzászólására. Lásd vox július 9-én és 10-én, blogunkon megjelent írását.

2) A cikk címe: Miről döntött a képviselő-testület?

A képviselő-testület június 28-i üléséről Cs.A. tudósít, eléggé önkényesen válogatva a napirendekből. A képviselők 48 napirendet tárgyaltak, s a napirendek közül mindössze 10-ről ír néhány mondatot, ezek közül 6-ról egy cikken belül kétszer is. Így, nagyjából ki tudta tölteni a „rendelkezésére álló” fél oldalt. Féloldalas lett a tudósítása is, mert a napirendekkel kapcsolatos kérdésekre és a vitára, az ellenzéki vélemények ismertetésére „természetesen” már nem maradt helye. Igaz, nem tehetett mást, mert a csepel.hu-n, az önkormányzat honlapján már június 29-én megírta tudósítását a testületi ülésről. De akkor sem, és az azóta eltelt időszakban sem tartotta  fontosnak, hogy megemlítse, hátha a csepelieket mégis érdekli, hogy:

> a testület módosította az idei költségvetést, valamint az önkormányzat jelképeiről szóló tavaly júliusi, és az idén májusban hozott, a születéssel, nagykorúsággal és a 100. év betöltéséhez kapcsolódó juttatásokról, illetve az önkormányzati vagyon és vagyon feletti tulajdonjogok gyakorlásáról szóló rendeleteit; 

> lemondott intézményvezetői beosztásáról és közalkalmazotti jogviszonyáról Dombainé Arany Veronika, aki a Humán Szolgáltatások Igazgatóságát vezette, illetve Molnárné Petrik Zsuzsanna, aki az Erdei Óvodák vezetőjeként adja fel közalkalmazotti jogviszonyát, s korhatár előtti nyugellátását kívánja igénybe venni;

> pályázatot írtak ki a Csepel Kapuja-Szociális célú városrehabilitációs program elnevezésű projekt programalapja keretében;

> módosították a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. alapító okiratát, növelve a vezérigazgató hatáskörét az önkormányzat vagyonával való gazdálkodás, hasznosítás vonatkozásában;

> lemondanak az ún. régi Rákóczi Iskola felújításáról, a hivatal részére történő átalakításáról, és csak az épület állagmegőrzéséről gondoskodnak;

> az Oktatás Szolgáltató Intézmény ellátási körébe tartozó intézmények teljes körű üzemeltetése a Csepeli Városgazda Közhasznú és Nonprofit Zrt.-hez kerül;

> Sport Szabadidő és Rendezvény Központ lesz az hollandi úti volt Ifjúsági Tábor új neve;

> felülvizsgálják a kerületi egészségügyi alapellátási tevékenységet megbízási szerződéssel végzők szerződéseit.

3) A cikk címe: Kiadásokat farag le az önkormányzat

Az ismeretlen szerző a képviselő-testület július 10-i, rendkívüli üléséről ad rövid tájékoztatást. A tárgyalt 10 napirendből mindössze hármat emel ki, közülük olyat is, amelyet a testület végül – a jegyző jogi észrevételei miatt –, levett a napirendről. Természetesen a legfontosabb témára, a 324 milliós kiadási csökkentésre koncentrál, azonban az ellenzéki kérdésekre már nem maradt helye. Nem is volt könnyű dolga: a testületi ülés meghívója VII.6-án jelent meg az önkormányzati honlapon, 4 napirenddel. Július 10-én reggel már 8, délután két óra körül már 9 napirend szerepelt a meghívóban, végül, délután 17órakor már 10-ről kellett dönteni. Mégis jó lett volna, ha tájékoztatja a csepelieket, hogy a vezetés javaslata szerint, 78.318.000 forinttal csökkentik a személyi kiadásokat és járulékokat, ami valószínűleg elbocsátásokat fog maga után vonni, illetve, hogy 140.037.000 forinttal a dologi kiadásokat, ami további gondokat  okozhat az amúgy is nehéz helyzetben lévő intézményeknek. A szerző azt is elfelejti megemlíteni, hogy a rendkívüli ülésen fontos döntés született a 2012/2013-as tanév előkészítéséről, ami természetesen érinti a csepeli oktatási intézményeket. A testület ugyanis – bár csekély mértékben – de emelte a csoportlétszámokat, ami további létszámleépítésekre adhat alapot. Az már szinte evidens, hogy kimaradt az írásból: az újságot kiadó Kft. Felügyelő Bizottsága elnöke és egyik tagja lemondott, a Felügyelő Bizottságba két új személy került megválasztásra. Az egyik a polgármester úr kabinetfőnöke. Ezzel teljes lett a csepeli önkormányzati média közvetlen ellenőrzése.

4) A cikk címe: Egy kézbe került a Rákóczi Kert

Szerzőnk Cs.A. a Rákóczi Kertben történt konfliktusról írva, ismét „elfelejti” megkérdezni az érintett civileket, akiket az önkormányzat rossz döntése miatt június 22-én kizártak a Rákóczi Kertből. A közterületről! Megkérdezi viszont a főnököt, Ábel Attila alpolgármestert , aki azonnal az MSZP-re ken mindent, holott az MSZP-nek semmi köze nem volt a Rákóczi Kertbe tervezett, 10 civil szervezet által korrektül előkészített rendezvényhez. Ábel úr a következőket mondja: „Az ügy pikantériája, hogy az MSZP, melynek a pórul járt „civilek” a képviselői vagy képviselő-jelöltjei voltak, most sem támogatta a probléma megoldását”. Az újságíró ezek után természetesen meg sem kérdezi az MSZP-t, sőt az alpolgármesternek sem teszi fel az azonnal adódó kérdést: tessék mondani mi köze a rossz döntésnek ahhoz, hogy a 10 civil szervezet szervezői között voltak MSZP-s képviselő-jelöltek? Ami pedig a „probléma megoldását” illeti: miért kellett volna az MSZP-nek feltétlenül egyetérteni a fideszes javaslattal? Egy közterület bezárását támogassa? Miért? Nincs más – mindenki, leginkább az érintettek, a csepeliek számára megfelelő –, megoldás?

5) Kimaradt események:

Június 29-én: A Duna stratégiáról tartott sajtótájékoztatót a csepeli Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen, Európa egyik legkorszerűbb környezetvédelmi létesítményében, Johannes Hahn, európai regionális biztos.

Július 6-án és 9-10-én: Szúnyogirtás volt Csepelen Királymajor, Kertváros, Királyerdő területén és a Duna-parton.

Július 6., 8.: A Csepeli Munkásotthon adott otthont a II. Interkulturális Fesztiválnak. A programon 12 együttes lépett fel. Az amatőr együttesek többek között Indiából, Üzbegisztánból, Ugandából, Tanzániából, Kanadából érkezve mutatták be tudásukat a csepelieknek.

Július 7-én: Nagy sikerrel szerepelt a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar a balatonföldvári Térzene Fesztiválon.

Július 7-én: leégett egy csepeli társasház tetőszerkezete a Tutajos utcában. Szerencsére senki sem sérült meg.

Július 9-30. között: módosított útvonalon járnak – a csatornázás miatt – a 71-es autóbuszok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr184657220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása