CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, mi közzé tesszük–17. szám

2012. szeptember 10. 00:07 - csú

Kisbíró-kicsi.pngRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele.

Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata.

Döntsön az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó, szeptember 6-án megjelent 17. számából? 

Talleyrand, a 18-19. században élt francia államférfi, diplomata, politikus mondta: „A Bourbonok semmit sem tanultak, és semmit sem felejtettek”. A Csepeli Hírmondót olvasva többször is eszünkbe jutott az elhíresült mondás, főleg a csepeli csatornázással kapcsolatos cikkeket olvasva.  Állításunkat bizonyítandó – szokásunkhoz híven –, vegyük sorba a cikkeket:

1) A cikk címe: Miért éri meg rákötni az épülő csatornára?

Az írás megismétli, más szavakkal ugyan, de csaknem teljesen, a csepel.hu-n augusztus 17-én, illetve a lapban augusztus 23-án megjelent információk lényeges mondatait: „A jelenleg zajló szennyvízcsatornázás nagyon kedvező feltételekkel valósul meg, a lakosságnak – a fővárosban egyedülálló módon – nem kell kifizetnie a más kerületekben akár 150-200 ezer Ft-ot is elérő lakossági hozzájárulást az utcai vezeték megépítéséért. Kizárólag a házi hálózat kiépítését kell a lakóknak egyedileg megoldania (ez átlagosan körülbelül 150-200 ezer Ft-ba kerül). A legutóbbi, 16. számban még 300 ezer Ft-ról írtak!

A mondatok lényegét az augusztus 28-án megjelent, a Csepeli Hírmondó 16. számát értékelő cikkünkben már tételesen cáfoltuk /csepelujsag.blog.hu/.  Mivel azonban a lap újságírói ezt valószínűleg el sem olvasták, vagy elolvasták, de „semmit sem tanultak, semmit sem felejtettek”, ismételten ellent mondunk a fentiekben idézetteknek:

> a Főváros vezetése részletes tájékoztatást ad a csatornázásokról, egyértelműen fogalmazva: valamennyi kerületben hasonló feltételekkel építik meg – az európai uniós szerződés alapján –, a szennyvízcsatornát. Szerkesztőségünk leírta, hogy például a XVIII. kerületben is csak a házi hálózat kiépítését kell a lakóknak kifizetni, „utcai vezeték megépítéséért” ott sem kérnek lakossági hozzájárulást. Lőrincen a házi hálózat megépítése is kevesebb /75.000.- Ft/, amihez az önkormányzat részletfizetési kedvezményt is ad 

2) A cikk címe: Varga Norman díszpolgár lett, új igazgató a Fasang élén.

A szerzője újra eladta, egy kis módosítással, a csepel.hu-n, augusztus 31-én megjelent írását. Egyik szerzőnk, VOX, szeptember 3-án, hosszabb írásban reagált /csepelujsag.blog.hu/ az önkormányzat honlapján megjelentekre, de úgy látszik, hogy azt sem olvasta el az újságíró. Akkor nézzük ismét a tényeket.

> Cs.A. most azt írja: „Komoly konfliktust váltott ki a Sáska utca csatornázása, amely húsz családi házat, a Szárcsa Általános Iskolát, valamint óvodákat érint”. Nem igaz. Vita a Sáska utca csapadékvíz elvezetésének megoldásáról folyt, ugyanis ez volt napirenden, s nem a csatornázás. /lásd: csepel. hu, linkek: testületi ülés, meghívók, rendkívüli testületi ülés, 2012-08-30./ Az ellenzék azt tette szóvá, hogy miért csak ott oldják meg a csapadékvíz elvezetését, ahol a polgármester lakik. Ráadásul az előterjesztés nem is érintette a Szárcsa Általános Iskolát, valamint az óvodákat! Fenti intézmények előtti utcák csapadékvíz elvezetésének megoldásáról a testület nem is döntött.

> „Az útszakasz ugyanis annyira szűk keresztmetszetű, hogy…érdemes egyszerre megoldani a két csatorna lefektetését”  Csepelen sok olyan utca van, ahol még szűkebb a „keresztmetszet”. Azokban az utcákban miért nem találták ki ezt a megoldást? Miért csak Németh Szilárd lakásának környékén vetődött fel ez a műszaki megoldás?

> Valóban, itt nincs szó „semmiféle csatornamutyiról”.  Ez a megoldás a „csapadékvíz- elvezetési mutyi”- val jellemezhető.

> „Az MSZP frakció nem szavazta meg a Sáska utca csatornázási munkálatait, a szavazógépet kikapcsolták”. A képviselő-testület egyetlen tagja, a fideszesek sem szavazták meg a „Sáska utca csatornázási munkálatait”. Ugyanis a határozat a „Sáska utcai (Hollandi út- Sáska utca 21. szakaszhatár között) csapadékvíz csatorna megépítéséhez”  biztosított 4 millió Ft + Áfa pénzügyi forrást.

A cikkben – csapadékvíz ügyben –, leírtak tehát mindenfajta „mutyin” túllépnek. Ez már – mert nem először került megfogalmazásra –, több mint csúsztatás, a csepeli emberek  tudatos becsapása.

És azt, hogy a többi, majdnem 3700 ingatlan tulajdonosaihoz még jó ideig nem jut el a csapadékvíz-elvezetés, maga a Polgármester úr bizonyítja, a szeptember 9-én!, valamennyi érintetthez írt levelében /csepel.hu/. Egy mondatrész a levélből: „…a csapadékvíz-elvezetés kiépítésére jelenleg nincs mód”. Azt azonban már nem írta le, hogy kivéve a gyevi bírót. Mert az Ő családi házának környékén – s erről döntöttek a fideszesek augusztus 30-án –, megoldják a csapadékvíz elvezetését is.

A cikk három mondattal tájékoztat arról is, hogy testület döntött: a Csepeli Önkormányzat indítson Nyirő József irodalmi és műveltségi versenyt, a Kárpát medencében élő magyar középiskolás diákok számára. Az újságíró nem ad hű képet a vitáról, az éles kritikai megjegyzésekről. Elfelejti megemlíteni, hogy a Demokrata Koalíció helyi szervezete közleményt adott ki, amely megjelent például az MTI közleményekben, több internetes hírújságban, blogon. A csepelujsag.blog.hu egy „szoci” képviselő hozzászólásából is idézett: „Az MSZP frakció nem érthet egyet, egy nyilas, hungarista, antiszemita, a Szálasi rezsimet utolsó pillanatig kiszolgáló személyiség népszerűsítésével”.

3) A cikk címe: Elegendő férőhely az óvodákban, iskolákban.

A közíró helyében, megkérdeztük volna az önkormányzat oktatási ágazat vezetőjétől: az önkormányzatoknak az iskolák működtetésével kapcsolatos álláspontjukról szeptember 30-ig kell kinyilvánítaniuk szándékukat, a döntést pedig október 30-ig kell a meghozniuk. Mikor és hogyan fog várhatóan dönteni erről a képviselő-testület? Lehet, hogy csak az iskolákban megalakuló tanácsokba delegáltakon keresztül akarnak beleszólni a „mindennapi működésbe”?

4) A cikk címe: Új tanév, új igazgatók

A riporter Tóth Endrének a Nagy Imre Általános Művelődési Központ, a képviselő-testület által frissen kinevezett vezetőjének tesz fel kérdéseket. Mi azért csak megkérdeztük volna az új intézményvezetőtől: Intézményvezető úr! Ön korábban a „Főpolgármesteri Hivatalban a közgyűlés kulturális és turisztikai tanácsnoka irodavezetőjeként dolgozott”. A közgyűlés tanácsnoka és egyben főnöke, Németh Szilárd volt, aki, sokirányú feladatai mellett most is betölti ezt a fontos pozíciót. Mit jelentett szakmai fejlődésében a kétéves együttműködés Németh Szilárddal, a fővárosi közgyűlés tanácsnokával, országgyűlési képviselővel, a csepeli polgármesterrel?

5) A cikk címe: Óvodásnak lenni jó

Az írást jegyző –anzsu-, a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő, Erdősor-Festő utcai óvoda ünnepi rendezvényéről ad tájékoztatást. A kerület egyik legnagyobb óvodai intézményének 35 éves ünnepségén nem csak a polgármester, de egyetlen alpolgármester sem jelent meg. Mi volt az oka távolmaradásuknak?

6) Kimaradt események:

Augusztus 27.:

> A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázatot hirdetett meg fűtési rendszerek korszerűsítésére. Információk: www.emi.hu/futeskorszerusites.

Augusztus 28.:

> Megjelent a Magyar Közlönyben a vidékfejlesztési miniszter döntése, amelynek értelmében országos jelentőségű védett természeti terület lett a Tamariska-domb. A miniszter augusztus 29-én tájékoztatta az MTI-t. A témával több országos internetes média foglalkozott. Az LMP „A helyi kiskirályok sem tehetnek meg mindent” címmel adott ki közleményt, amelyet blogunk is megjelentetett.

Augusztus 29:

> NB III-as labdarugóink gól nélküli döntetlent játszottak a Rákosmenti TK-val.

> A csehországi Kolinban tartott atlétikai versenyen vett részt a Csepeli Diák Atlétikai Club. A club 16 éves versenyzői jól szerepeltek, Szabó Beatrix harmadik helyezést ért el a távolugrásban.

Szeptember 1.:

> Budaőrs – Indotek Csepel 1-0

> Megnyitotta kapuit az Ady Endre út 92. sz. alatt a Fitness-Relax Mozgás és Jóga Stúdió.

Szeptember 2.:

> A fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Katona József Általános Iskolában nyitotta meg hivatalosan Németh Szilárd polgármester a 2012/2013-as tanévet.

> Kiss Tamás, a Csepeli Kajak-Kenu Egyesület sportolója, a pekingi olimpia bronzérmese,  Csepel Díszpolgára, az Óbudai Egyetem színeiben indulva, az oroszországi Kazanyban zajló egyetemi világbajnokságon egy arany és egy ezüstérmet szerzett.

Szeptember 3:

> A Központi Statisztikai Hivatal és az Európa Unió Statisztikai Hivatala együttműködési megállapodásának megfelelően kerül sor az Európai egészség és társadalmi részvétel felmérésre. Hazánkban 530 településen 10.893 főt kérdeznek meg szeptember 15. és október 31. között.

Szeptember 12-én /szerdán/ temetik dr. Kratzl Imrénét, Csepel Díszpolgárát, a Kék Iskola egykori igazgatóját, a csepeli tanügyi igazgatás volt vezetőjét, a Haller utca és a Mester utca sarkán lévő Szent Vince plébániatemplomban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr824765249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása