CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Pedagógusok felháborodása: "Elég a hitegetésből, elfogyott a türelmünk!"

2012. október 06. 00:03 - csú

Stop-129.pngA Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) számára elfogadhatatlan a pedagógusok 2013. szeptember 1-jével tervezett béremelésének elhalasztása. Az érdekképviselet ezt pénteken közölte az MTI-vel, azt követően, hogy a nemzetgazdasági miniszter bejelentette a 2013-as költségvetést érintő, 397 milliárd forintos kormányzati kiigazító programot. A PSZ szintén nem tudja elfogadni, hogy a központi kormányzat által átvett iskolák, kórházak és a járási rendszer bevezetése miatt mintegy 22 ezerrel csökken a közszféra létszáma 2013-tól. Közleményükben emlékeztetnek arra, hogy a közszférában 2008 óta nem volt béremelés, és nyomatékosították: az érdekképviselet már nem tudja elfogadni azt az érvelést sem, amely a fizetések megemelését az ország gazdasági helyzetének javulásához köti.

Azt követelik a kormánytól, hogy ne hitegesse tovább a pedagógustársadalmat, és valósítsa meg a beígért béremelést. „Elfogyott a türelmünk, elfogyott a megértésünk" – írták.

A köznevelési rendszer átgondolatlan és előkészítetlen átalakításával az intézményekben foglalkoztatottak ezreit fenyegeti az állásvesztés veszélye – vélekedik közleményében a szakszervezet. Erkölcstelennek tartják, hogy az eddigieknél is nagyobb teljesítményt várnak el a folyamatos bizonytalanságban és kiszolgáltatottságban élőktől. Visszautasítják azt is, hogy a rossz gazdasági döntések következményeinek árát a közoktatási intézményekben, a közszolgálatban dolgozókkal fizettessék meg.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt jelentette be: az önkormányzati rendszer átalakítása során a központi kormányzat által átvett iskolák, kórházak, illetve a járási rendszer bevezetése révén nagyjából 22 ezerrel csökken a közszféra létszáma már 2013-tól. A kormány a tanári fizetések 2013. szeptember 1-jei emelését 2014 elejéig elhalasztja, amivel 73 milliárd forintot takarít meg. Ha viszont 2013-ban a tervezett egy százaléknál nagyobb lesz a gazdasági növekedés, akkor visszahozzák a korábbi időpontot.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr284822538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása