CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

KIK ÁLLNAK MAJD A SORBAN?

2012. október 08. 00:03 - csú

Krisna-ebéd 2011 kareácsony.PNGAki látta, nem felejti el a fenti fotót és ezt a videót. Mind a kettő tavaly karácsonykor készült a Blaha Lujza téren. Több mint ezer ember állt sorban egy tál ételre várva, melyet a Krisnatudatú Hívők Közössége osztott. És ezek a sorok nem lesznek rövidebbek: elég azokra gondolni, akik idén kerültek vagy most, a Matolcsy-csomaggal kerülnek még nehezebb helyzetbe. Azokra a szegényekre, akiknek a segélyplafon bevezetésével a kevésnél is kevesebb jut, a közalkalmazottakra, akik elesnek a nyugdíj melletti pénzkereső munka lehetőségétől, vagy a tanárokra, akik épphogy csak elhitték, máris lemondhatnak a béremelésről. 

A közösség és más egyházak, civil szervezetek beszámolóiból azt is tudjuk, hogy mostanában nem ugyanazok állnak sorba, akik tíz-tizenöt évvel ezelőtt. Korábban csak hajléktalanok, mostanában nyugdíjasok, nagycsaládosok, lakhatással, munkával rendelkező emberek is. Olyanok, akik hónap végén másképp már nem tudják megoldani az étkezést, vagy akik így tudnak spórolni a számlákra. Hétvégenként bajban vannak – olyankor nem osztanak ingyenebédet.

És ezek a sorok nem lesznek rövidebbek: elég azokra gondolni, akik idén kerültek vagy most, a Matolcsy-csomaggal kerülnek még nehezebb helyzetbe. Azokra a szegényekre, akiknek a segélyplafon bevezetésével a kevésnél is kevesebb jut, a közalkalmazottakra, akik elesnek a nyugdíj melletti pénzkereső munka lehetőségétől, vagy a tanárokra, akik épphogy csak elhitték, máris lemondhatnak a béremelésről. Nincs persze megszorítás most sem, csak ezeknek az embereknek (is) kevesebb lesz a pénzük.

Ők fizetik meg a kormány nagy szembenézését a valósággal. Megint azok, akiknek amúgy sem jut sok. Marad az egykulcsos adó, marad a jövedelemtől függetlenül járó családi pótlék. Akiket távolról sem fenyegetett a veszély, hogy egyszer be kell állniuk azokba a bizonyos sorokba, most sem fognak megérezni szinte semmit. Akik viszont azzal a gondolattal nézték a Blaha Lujza téri fotót, hogy egyszer talán ők is ott fognak várni, most még közelebb kerültek ehhez. És ami a legfájóbb: áldozatuk nagy része felelős politikával elkerülhető lett volna. (Népszabadság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr414825578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása