CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mennyibe kerülhet az aktus?

2012. október 14. 00:07 - csú

Bürokrácia-221.jpgHogyan regisztrálunk Csepelen?

Úgy látszik, a választási regisztráció elkerülhetetlen. Az értelmét most ne firtassuk, majd később, fordítsuk figyelmünket először a gyakorlati tennivalókra.
Azt olvasom, hogy a legutóbbi testületi ülésen ismét átszervezték a Polgármesteri Hivatalt. Az ilyen átszervezés általában leépítéssel jár. Vajon gondolt-e már arra Csepel egyszemélyi felelőse, hogy a regisztráció mekkora terhet ró majd a Hivatalra? Tudom, időben távol van még ez a probléma, de a döntés most születik, ezért érdemes most átgondolni:

Először nézzük a technikai részt. Csepelen van körülbelül 50 ezer választásra jogosult személy. Tegyük fel, hogy valamennyien regisztrálni szeretnénk. Gondoljuk végig ezt a folyamatot. Bemegyünk az irodába, átadjuk a személyi okmányainkat (melyeket onnan kaptunk), begépelik a nevünket, a gép azonosít bennünket, ha minden rendben, akkor választásra jogosultnak minősít a közgépes szoftver és felvesz a szavazói névjegyzékbe. Talán kapunk egy igazolást is, hogy az aktus megesett. Ha mindezekre csupán 5 percet szánunk - és nem volt semmi rendellenesség – akkor ez itt Csepelen 250 ezer perc, több mint 4000 munkaóra, 520 munkanap. Természetesen az állampolgár utazik, várakozik, tehát sokszorta több időbe kerül neki ez a kis játék. Most csak a hivatali perceket számoltuk, a megadott fél év alatt – ennyi időnk lesz a regisztrációra - ez legalább 4 munkaablakot igényel. Kell egy biztonsági ember is. Mindez pénzbe kerül, nem is kevésbe.

Akadhat-e probléma?

Szakemberek becsülni tudják, hogy hány százalékban várható valamilyen adminisztrációs hiba. Ez aztán további bosszúságot okoz és intézkedést igényel. Még az adóbevallásoknál is előfordul, hogy a szabadság ízét megérző polgár nem időben arányosan él a lehetőséggel, így az utolsó napokban tumultus keletkezik. Ezt persze lehet előzetes időpont foglalással orvosolni, ami még egy menet, ha esetleg nem is jár személyes megjelenéssel.
Nem folytatom. Ez a szabad választások megcsúfolása,

Van- értelme mindennek?

Magyarországon minden állampolgár regisztrálva van. Személyi szám, lakcímkártya, TAJ szám, adóazonosító jel és az ördög tudja még miféle nyilvántartás létezik. Ha veszek egy autópálya „matricát”, bekerülök rendszámommal a számítógépes rendszerbe, az ország legtávolabbi pontján is tudják, hogy jogosan használom a pályát. Ha nem fizettem, akkor a rendszám alapján névre, címre megérkezik a büntetés. Továbbá Orbán Viktor levelei is eljutnak hozzánk. Tehát nem itt kell kapizsgálni.
Ha van cél, akkor az bizonyos szavazók távol tartása az urnáktól.
Az erkölcsileg kevésbé durva, ha a törvényalkotó arra számít, hogy a feledékenyebbek, az elfoglaltabbak, a legbizonytalanabbak lekésnek, így a fanatizált szavazóbázis nagyobb arányt jelent a döntésben. De ezt beírni a nemzet asztalán lévő Alaptörvény módosítgatásába… Ehhez arc kell.
A súlyosabb, ha a Kubatov-lista beépül abba a bizonyos szoftverbe és rosszindulatú vírusként tevékenykedik a névjegyzékbe kerülés dolgában.

Nem vagyok jogász, nem igazodom el a paragrafusok útvesztőiben. Úgy gondolom, hogy ez az eljárás nem fér össze a demokrácia elveivel, erkölcstelen, tisztességtelen és felesleges. Szomorúan veszem tudomásul, hogy a két csepeli országgyűlési képviselő ezt támogatja, és nem tiltakozik.

Nagy Gyula

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr414846159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fideszes Agymosottak Szövetsége Orbán Kör 2012.10.14. 15:04:28

Pont ez a lényeg, a bürokrácia. Már eddig is tele volt a hócipője az embereknek vele, most még inkább tele lesz, így -mivel a választási hajlandóság sem túl nagy a magyar állampolgárokban - az első akadálynál inkább hagyják az egészet a fenébe és nem regisztrálnak. És épp ez a cél.
süti beállítások módosítása