CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mindenszentek vagy Halloween? Változóban a magyar népszokások

2012. november 01. 00:03 - csú

Mindenszentek.jpgA Mindenszentek napjához kapcsolódó magyar népszokásokat ma már kevesen ismerik, pedig egykor ez volt a bíróválasztás, a tanácsújítás, vagy az új cselédek felfogadásának napja is. Sokan már ekkor, a halottak napja előestéjén kimentek a temetőkbe, hogy gyertyát gyújtsanak halottaikért.

Mindenszentek napján a munka is tilos volt: nem volt szabad mosni, földet művelni, építkezni. Egyes magyar településeken ekkor böjtöltek, más falvakban a szegények számára sütöttek kenyeret, hogy azok könyörögjenek az adományozók halottaiért. A legenda szerint a halottak ilyenkor a hozzátartozók házainál figyelnek, és ha azt látják, hogy élő rokonaik nem adnak a szegényeknek adományt, sírva menekülnek el onnan. Sokan úgy tartják, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírjaikból, ezért a családi lakomán nekik is külön terítettek, és minden szobában lámpát gyújtanak, hogy könnyen eligazodjanak.

A Mindenszentekhez kapcsolódik az Amerikainak tekintett, de eredetileg angolszász ünnep, a Halloween is. Az angol „All Hallows' Eve” magyarul azt jelenti: minden szentek előestéje. Halloween mai formája több kultúra: a római Pomona-nap, a kelta Samhain fesztivál és a keresztény Mindenszentek napja hagyományainak keveredésével alakult ki az évszázadok során.

halloween(1).jpgA töklámpás, mint jelkép
A töklámpás lett a Halloween legfontosabb jelképe. Az ilyenkor használt kivájt belű vigyorgó töklámpás angol neve: Jack O’Lantern. A legenda szerint nevét egy Jack nevű részegről kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be, de ördög egy izzó széndarabot adott neki, amit ő egy tökbe rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét.

Amerikában Halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik „Trick or treat!”, avagy „Cukrot vagy csínyt!” kiáltással szólítják fel a lakókat. Az ajtónyitónak van lehetősége „csínyt”, azaz játékos trükköt választani, de ez ritka, hiszen a gyerkekek általában édességet kapnak.

Főleg egyetemisták körében népszerű
Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbb a Halloween - főleg az egyetemisták körében. Egyre több helyen szerveznek bulikat, eseményeket Halloween estéjén, így mára a jelmezkölcsönzők számára is kiemelkedő forgalmat jelent ez a hét. „Hosszú éveken át a februári farsangi szezon jelentette a nagy forgalmat a jelmezkölcsönzők számára, de manapság Halloween bulik kapcsán is már ugyanakkora kereslet van felnőtt méretű jelmezek iránt.” mondta Krassói Antal, Budapest legrégebbi és legnagyobb jelmezkölcsönző és jelmezkészítő vállalata, a Maszka üzletvezetője.

Budapesten idén is több tucat Halloween buli lesz. A legnagyobb és leglátványosabb party valószínűleg a Terminal buli lesz a Symbolban. „Az egyetemisták és a 20-as éveik közepén, végén járó fiatalok között hatalmas igény van ilyenkor igazán színvonalas éjszakai kalandok iránt.” Még bőven a vizsgaidőszak előtt vagyunk, ráadásul még a karácsonyi vásárlás sem köti le a fiatalok hétvégéjét. „A Terminal Halloween bulin idén hat DJ három teremben fogja szórakoztatni a jelmezbe bújt fiatalokat. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel október 31-re a Symbol Live Music Club termét is meg kell nyitnunk a vendégek számára” mondta Szász Tibor a Terminal kreatív vezetője. (FORRÁS)

Szólj hozzá!
Címkék: hagyomány

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr614882731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása