CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, mi közzé tesszük–22. szám

2012. november 27. 00:05 - csú

Kidobol-2_2.jpgRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Döntsön az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó, november 20-án megjelent 22. számából:

1) A cikk címe: Pro Urbe díjasok

A rövid írás a november 16-án tart fővárosi ünnepségről ad tájékoztatást. A rendezvényen a főpolgármester adta át a fővárosi közgyűlés által jóváhagyott kitüntetéseket, elismeréseket. Az írással kapcsolatban – azon túl, hogy gratulálunk a kitüntetetteknek –, mindössze egy megjegyzésünk és két kérdésünk van:

A megjegyzés a „Németh Szilárd javaslatára” szavakhoz kapcsolódik. Az előző önkormányzati vezetés időszakában a fővárosi közgyűlés hatáskörébe tartozó Pro Urbe díj esetében, nem a polgármester, hanem a csepeli képviselő testület döntött. A kérdések pedig arra tesznek kísérletet, hogy tisztázzák a díjakban döntő fővárosi szervezet helyzetét. Budapest Főváros Közgyűlése a hatályos önkormányzati törvény szerint sem elöljáróság, bár a szerző azt írja, hogy a kitüntetetteket „Budapest elöljárósága” „jutalmazta”. Mégis, a naponta változó, ezért kiismerhetetlen törvényalkotói szándékok időszakában lehetséges, hogy az önkormányzatiság felszámolásában a következő lépcső az önkormányzatok elöljáróságokká való átalakítása lesz? Azaz elképzelhető, hogy a főpolgármester és a kerületi polgármesterek helyett, az állam által kinevezett és irányított fővárosi és kerületi elöljárók vezetik majd az ország fővárosát?

2) A cikk címe: Gyanúsított lett az MSZP-s vállalkozó

A témával kétszer is foglalkozott a csepelujsag.blog.hu. November 21-én átvettük a Szenteczky János blogján megjelenteket, majd 23-án egyik szerzőnk, VOX írását jelentettük meg. Mindkét reakció több ténnyel cáfolta a polgármesteri állításban megfogalmazottakat. Azon túl, hogy a Hírmondóban megjelentekre való tekintettel, javasoljuk a két cikk újbóli elolvasását, már csak egyetlen megjegyzésünk van. A csepel.info írása, illetve a polgármester közleménye, amelyben bejelenti, hogy a számvevőszékhez fordul, november 12-én jelent meg. Volt tehát idő az érintettek megkérdezésére, álláspontjuk közlésére. A Csepeli Hírmondó nem élt a lehetőséggel, immár sokadszorra sem. Így írják ki saját magukat a tisztességes, korrekt, a tényeket tisztelő és azokat is megjelenítő újságírók sokaságából. Nem velünk kell majd egyszer elszámolniuk. Saját lelkiismeretükkel.

3) A cikk címe: Közös képviselők napja: lakásfelújítás, trükkös lopások

„A korábbi projektek során mintegy 200 millió forintot spóroltak meg,…”  A polgármester úr által elmondottakat az önkormányzat költségvetése nem támasztja alá. Változatlanul jelentős a hiány, a dolgozók bérének kifizetésére továbbra is bérhitelt vesznek igénybe.

„Tavaly egy ember szenvedett fagyhalált Budapesten” – idézi az írás a polgármester beszédét. Hazugság! Az MTI 2011. október 5-én, az alábbi hírt tette közzé: „meghalt két hajléktalan Budapesten, valószínűleg kihűlés miatt – jelentette a Budapesti Rendőr-főkapitányság”. A kettő sajnos már több egynél, s ez csak egy hír a sok hasonló közül.

4) A cikk címe: Átengedik az idegenforgalmi adó kivetését

A szerző, Cs.A., a képviselő-testület november 15-i üléséről „tudósít”. De csak az általa fontosnak tartottakat írja meg. Elhallgatja például, hogy Dobák István, az MSZP képviselője alapvetően azért nem értett egyet a rendezvényekre, ünnepségekre fordított összegek 10 millió forinttal való megemelésével, mert az előterjesztés „csak” a következőket nem tartalmazta:

- miért lépték túl az ünnepségekre fordítható összeget;

- miért pont a közbiztonsági feladatoktól kell elvenni, amikor a kerület rendőrkapitánya éppen a testületi ülés előtt, a közös képviselőknek tartott rendezvényen, hosszasan sorolta fel azokat a gondokat, amelyek nehezítik a rendőrség munkáját, amelyek megoldásában szükségük van az önkormányzat, a csepeliek támogatására;

- konkrétan milyen rendezvényeket, ünnepségeket tervez a vezetés, és hány milliót akarnak egy-egy programra fordítani a hátralévő másfél hónapban.

Az újságíró azon állítása pedig, hogy a 10 millió forint elvételével „Csepel közbiztonsága nem szenved hátrányt”, finoman fogalmazva is megmosolyogtató.

5) Kimaradt témák, események:

     A lap legutóbbi számában elkezdte bemutatni az október 23-i helyi ünnepségen Csepel Örökség díjjal kitüntetetteket. Vajon miért maradt abba az elismerésben részesültek bemutatása?

     A november 24-i Német Nemzetiségi, Kulturális és Táncgála, valamint az Erzsébet és Katalin napi táncos rendezvény meghirdetése november 20-án még időszerű lett volna.

November 9:

     Csepelen, az áruház előtti téren mutatta be pártja régi-új programját Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke.

     Sz. Varga Irén kiállítása nyílt meg a Csepeli Munkásotthon Galéria21 termében.

November 13:

     A Csepeli Munkásotthonban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Csertszak Kft. Az ünnepi beszédek elhangzása után ünnepi műsorral, a végzett, fiatal szakmunkások hagyományőrző köszöntésével, illetve kiállítással emlékeztek meg az évfordulóról.

     Fennállásának 50. évfordulóját Tűzőrzők c. jubileumi kiadvánnyal köszöntötte a Csepeli Munkásotthon Tamási Lajos Olvasó M unkás Klubja.

November 14:

     A Demokratikus Koalíció Csepeli Szervezetének vendége Vadai Ágnes, közéleti beszélgetést tartott a szervezet helyi irodájában.

November 17:

     A Kozma Emlékversenyen jól szerepeltek a csepeli birkózó reménységek. A Vasas csarnokban megtartott versenyen több helyezést értek el.

     A Csepeli Munkásotthonban lett megtartva a IX. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntője.

     A Csepelen élő Orsós Rácz Gyöngyi műveiből rendeztek kiállítást a Budapest Esély Központba. A kiállítást Parti Lajos nyitotta meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr284926955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása