CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Semjén és a plágium-gyanú: bizottságot állít fel az ELTE

2012. december 02. 00:03 - csú

Semjén Zsolt.jpegBővült a SEMJÉN-DOSSZIÉ a hvg.hu-nál. Újabb, jelentős mértékben szövegazonos részeket találtak a hírportál  munkatársai. Semjén Zsolt és egykori témavezetője, Molnár Attila írásaiban. Semjén 1992-ben született szociológiai szakdolgozatának második, javított kiadásából kb. kétoldalnyi szöveg lényegében megegyezik konzulensének, Molnár Attilának egy ugyancsak 1992-ben készült tanulmányával. (Részletek ITT)

A HVG.HU írja: Bizottságot állít fel az ELTE Társadalomtudományi Kara (ELTE TÁTK) a Semjén Zsolt szakdolgozatával kapcsolatos állítások miatt - közölte a dékán. Semjén Zsolt üdvözli, hogy az ELTE lehetőséget ad arra, hogy a diplomamunkájával kapcsolatos vádak "végérvényesen, és hivatalos formában is tisztázódjanak". (Hasonlóságok és különbségek a Schmitt Pál-féle plágium-üggyel: KÉT FÉRFI EGY ESET)

Az elmúlt napokban Semjén Zsolt szociológia szakdolgozatának más szerzők által publikált tanulmányokkal való részleges azonosságára vonatkozó állítások láttak napvilágot a sajtóban, melyek az ELTE Társadalomtudományi Kart és intézményünk oktatóinak szakmai hitelességét is érintik - írta közleményében Tausz Katalin dékán. "Ezen állítások valóságtartalmának tisztázására háromtagú bizottságot bíztam meg a mai napon. A bizottság tagjai a kar magas szintű tudományos kvalifikációval rendelkező oktatói. A bizottság megállapításairól tájékoztatjuk a közvéleményt" - olvasható a közleményben.

Semjén Zsolt üdvözli, hogy az ELTE lehetőséget ad arra, hogy a diplomamunkájával kapcsolatos vádak "végérvényesen, és hivatalos formában is tisztázódjanak" - közölte az MTI megkeresésére a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Havasi Bertalan szerint a miniszterelnök-helyettes az eddig folytatott teljes nyíltsággal áll az ELTE rendelkezésére, tiszta emberi és szakmai lelkiismerettel, egyben kéri az ELTE illetékeseit, hogy munkájukat ők is hasonló módon, a közvélemény folyamatos tájékoztatásával végezzék.

Mint arról a hvg.hu hétfőn beszámolt, eltér egymástól Semjén Zsolt 1992-ben az ELTE-n megvédett szociológia szakdolgozatának a hvg.hu által vizsgált első, illetve a kormányzati portálon közzétett második változata. Az első miniszterelnök-helyettes szociológia dolgozatának nyilvánosságra hozott második, javított kiadásában a „javítás” jelentős részben szó szerint megegyezik konzulensének, Molnár Attilának egy évvel később, a Valóság című folyóiratban megjelent tanulmányával.

A hvg.hu múlt héten tárta fel, hogy Semjén Zsoltnak a Pázmány Péter Római Katolikus Hittudományi Akadémián 1991-ben megvédett teológiai doktori disszertációja közel 40 százalékban magyar, német és angol nyelvű források megfelelő forrásmegjelölés nélküli átvétele. Egy nappal később pedig arról írtunk, hogy az 1992-ben az ELTE-n benyújtott szociológia dolgozata jelentős átfedést mutat a teológiai disszertációval, illetve további, megfelelő forrásmegjelölés nélküli szövegátvételeket is tartalmaz.

A szociológia dolgozatból jelenleg két változat érhető el: az egyik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) könyvtárában található, a második a kormány honlapjáról tölthető le. Az utóbbit vélhetően Semjén maga bocsátotta a kormany.hu rendelkezésére, mert az ELTE-n korábban azt közölték a hvg.hu-val, hogy nekik – valószínűleg selejtezés miatt – nincs egyetlen példányuk sem. (HVG.HU)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr494941017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása