CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Meghalt Cipő, a Republic együttes énekese, sok csepeli kedvence

2013. március 11. 11:51 - csú

Cipő-Bódi László.jpgMeghalt Bódi László Cipő, a Republic együttes énekese és alapító tagja – olvasható az együttes Facebook oldalán. A Blikknek Abella Miklós, az együttes menedzsere megerősítette a hírt. Csepelen is nagyon sokan kedvelték a Republic frontemeberét, rengetegen voltak részesei 2006 áprilisában az emlékezetes  Szent Imre téri koncertnek.

Elhunyt Bódi László Cipő - mondta a Blikknek Abella Miklós, a Republic együttes menedzsere. A Cipő becenéven ismertté vált zenész évek óta szívbeteg volt, és  február 15-én, pénteken hajnalban újra kellett éleszteni. Az együttes Facebook oldalán egy képpel tudatták a rajongókkal a halálhírt.

Az énekes azóta kómában volt, és a koordinált ébresztési kísérletek sorra meghiúsultak. Állapota javulására orvosai láttak némi esélyt, a legutóbbi hírek a hétvégén arról szóltak, hogy kinyitotta a szemét, ám a szervezete feladta a harcot.

Bódi László a Wikipédia szócikke szerint 1965. május 3-án született Ungváron, Kárpátalján. Egyéves korában költözött szüleivel Kisvárdára, ott járt iskolába, ott tanult zongorázni, és játszott az egyik focicsapatban. A Bessenyei György Gimnázium tanulójaként zenekart alapított Cipőfűző névvel, innen ragadt rá a Cipő becenév is.

Nyíregyházán rádiófelvételeket is készítettek. Zenekarával öt évig játszottak, utána sorkatonai kötelességét kellett teljesítenie. 1983-ban a Sárvári diáknapokon verseivel és dalaival díjazott lett, valamint ekkor ismerkedett meg Bródy Jánossal is. 18 évesen költözött Budapestre, ahol konzervatórium-előkészítőre járt, mellette pedig a MÁV-nál és a Postánál dolgozott.

1990. február 23-án alapította a Republic együttest, és nyáron már a Beatrice koncertjein is felléptek, mivel Nagy Feró megkedvelte a zenéjüket. 1990-ben jelent meg az első nagylemezük Indul a Mandula! címmel, s azóta is ők az egyik legtöbbet koncertező zenekar az országban. 1995-ben Cipő szólóalbummal jelentkezett. Pályafutása során kétszáznegyven dalt szerzett a Republicnak, de számos dalt írt Koncz Zsuzsának és Halász Juditnak is.

2010 januárjában megalakulásának 30. évfordulóján egy kisvárdai koncert erejéig összeállt a Cipőfűző együttes. Március 15-én a Republic együttes megalakulásának 20. évfordulója alkalmából, méltán népszerű, nagy sikernek örvendő előadó-művészi tevékenysége elismeréseként Cipő és az együttes többi tagja - Boros Csaba, Nagy László Attila, Patai Tamás és Tóth Zoltán – a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült. (Forrás: HVG.HU)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr915127463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása