CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

GYŐZÖTT A KLUBRÁDIÓ! Vége a médiatanács egyik cirkuszának

2013. március 14. 13:21 - csú

Klubrádió_2.PNGA Magyar Sajtó Napja, március 15. előtt 24 órával érkezett a hír: a Klubrádióé a 95,3-as frekvencia! A bírósági döntéssel összhangban a Klubrádiónak ítélte a Budapest 95.3 MHz körzeti rádiós frekvenciát a médiatanács - közölte csütörtökön a testület szóvivői irodája az MTI-vel. Részletek:

A hatóság 2011 júliusában pályáztatta meg a hullámsávot 52,9 millió forint plusz áfa összegért, és még abban az évben a legjobb ajánlatot tevő Autórádiót hirdette nyertesnek. A Klubrádió a pályázati eljárást a második helyen zárta.

A szóvivői iroda csütörtöki, cinikus kitételekkel tarkított közleményében úgy fogalmaz, hogy a bíróság mindenki számára megnyugtató, jogállami döntéssel zárta le a jogvitát.

"A médiatanács számos alkalommal adott hangot annak, hogy bízik az ügy minden fél részére kielégítő és kétségbevonhatatlan jogállami megoldásában, és mindaddig, amíg ez várat magára, folyamatosan biztosítja a Klubrádió működését" - írták. Emlékeztettek: a médiatanács 14 alkalommal hosszabbította meg a rádió működési engedélyét, amely "mostantól új, állandó szerződés keretében folytathatja eddig is zavartalan műsorszolgáltatását".

Mint fogalmaztak, a sokáig feloldhatatlannak tűnő, összetett jogvita azért alakult ki, mert a Klubrádió - élve az új médiatörvényben biztosított jogával - a közigazgatási bíróságon támadta meg a nyertes pályázatát. Ezzel összefüggésben a közlemény emlékezett arra is, "hogy a régi médiatörvény nem nyújtott ilyen típusú fellebbezési lehetőséget a pályázók számára, így nem is alakulhatott ki az ilyen viták világos, gyors, egyszerű és egyértelmű rendezését lehetővé tévő jogállami gyakorlat." Mint írták, "a bíróság Autórádiót érintő döntése következtében szokatlan jogi helyzet állt elő, lévén egyszerre vált bizonytalanná a pályázati eljárás eredményessége és érvényessége."

"Mivel azonban a frekvenciapályázatokon csak minden kétséget kizáróan érvényes és eredményes pályázati eljárás után lehet nyertest hirdetni, a felek számára nem maradt más lehetőség, mint végigjárni azt a jogállami utat, amelyet egy minden kétséget kizáró és senki által nem vitatható bírósági döntés zár le" - közölte a szóvivői iroda.

A közlemény emlékeztet arra, hogy ez a döntés március 5-én megszületett, és a bíróság egyértelműen kimondta: a pályázati eljárásban egyetlen pályázó van, a Klubrádió, és a pályázat eredményes.

"Ezt követően a médiatanács haladéktalanul megtette a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy kihirdesse a bírósági határozatokkal összhangban érvényesnek és eredményesnek minősített pályázat nyertesét. A médiatanács ezzel kapcsolatos határozatát a szokott rend szerint juttatja el a bírósági döntésekkel összhangban nyertessé vált rádiót működtető médiavállalkozáshoz" - olvasható a közleményben.

Az MSZP üdvözli a Médiatanács döntését, hogy sikerült végre elfogadnia, majd érvényesítenie a független magyar bíróság jogerős ítéletét, és a 95,3-as budapesti frekvenciát odaítélte a Klubrádiónak. "Csak remélni tudjuk, hogy ezek után az Orbán-kormány nem meri Alaptörvénybe foglalni a Klubrádió örökös és visszamenőleges elnémítását. "Kiderült, hogy volt értelme annak a küzdelemnek, amiben az MSZP mindvégig támogatta a jogaiért harcoló Klubrádiót" - írta közleményében Mesterházy Attila, pártelnök-frakcióvezető.

Forrás: MTI és nol.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr665134509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása