CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Legyen határozottabb és bátrabb, fogjon össze a csepeli baloldal!

2013. április 12. 04:44 - csú

Stop-128.pngKorábban már közöltük a Csepel újság több értesülését az április 9-i lakossági megbeszélésről. Most újabb információkat adunk közre a valódi csepeli problémákat összegző keddi fórumról, amelyet a szocialisták szerveztek. A 21. kerületi Hírhatár így számolt be az elhangzottakról:

A csepeliek néhány hete levelet találtak a postaládájukban, melyben egy kérdőív is volt: a csepeli önkormányzat ezen a lakók véleményét kéri arról, hogyan költsék el azt az egymilliárd forintot, amelyet a kerület fejlesztésére különítettek el. A kérdőívek visszajuttatási határideje április 14. A kérdőíveket konzultációs lapnak nevezi, az akciót lakossági konzultációnak titulálja az önkormányzat.

Az MSZP az április 9-i fórumán arról tájékoztatta a csepelieket, miért nem igazi konzultáció az, amit az önkormányzat annak hirdet.

Szenteczky János, az MSZP csepeli szervezetének elnöke felvázolta a nyolc millió forintnyi közpénzt felemésztő önkormányzati akció előzményeit, szólt a fideszes – be nem teljesült – uszodaépítési választási ígéretéről, a 135 milliós telekvásárlásról, a 31 milliósra tervezett – de szerencsére visszavont - népszavazási kezdeményezésről is. Röviden bemutatta a kísérőlevél és a kérdőív tartalmát is, amely - az MSZP szerint - valójában nem a lakossági véleményekre kíváncsi.

Molnár Gyula, fővárosi szocialista politikus, Újbuda volt polgármestere bevezetőben az önkormányzatok utóbbi 23 évben fogyatkozó lehetőségeiről, megnyirbált mozgásteréről szólt, s rámutatott: a központi hatalom és az önkormányzatok között érdekellentét áll fenn.

Az önkormányzati kérdőív tartalmát elemezve elmondta: ezek álkérdések, amelyek a hiányzó eredményekről szeretnék elterelni a figyelmet. Az MSZP válasza erre az akcióra a valódi konzultáció lehet, melyben tényleg tisztázzák – a lakossági vélemények alapján -, hogy mi a fontos Csepelnek, melyek az alapvetően megoldandó kérdések (az uszoda nem tartozik ezek közé).

Boros Tamás tudományos kutató elmondta, hogy a konzultáció – ha szakszerűen végzik – legitim eszköz az emberek véleményének megismerésére. A csepeli önkormányzat mostani kérdőíve manipulatív, nem a véleményre kíváncsi és befolyásolni akar, s csak egy alkalom a közpénz pártpolitikát szolgáló célra való elköltésére. Példákat mondott, így ismertette a manipulatív kérdőívek típusait, amelyek trükköznek a kérdésekkel és a válaszokkal. A csepeli önkormányzat kérdőíve is csak a fideszesek intézkedéseit próbálja legitimizálni, s azt akarja sugallani: „a zemberek mögöttük állnak".

A fórum további részében a jelenlévők mondták el véleményüket. A teljesség igénye nélkül néhány gondolat az elhangzottakból:

–        Teremtsenek a mostani vezetők munkahelyeket!

–        Teljesítsék a helyi ígéretet, s legyen Csepelnek ismét kórháza!

–        Építsenek iskolát, hozzanak létre új iskolai helyeket!

–        Fejezzék be az erkölcstelen, aljas, jogkövetkezmény nélküli karaktergyilkosságokat!

–        Legyen határozottabb és bátrabb a baloldal, vigye ki az embereket az utcára!

–        A Fidesszel szemben az ő stílusukat kell alkalmazni, mert csak az erőből értenek!

–        Fogjon össze a demokratikus ellenzék az Orbán kormány megbuktatására!

Reagálva az elhangzottakra, Molnár Gyula elmondta: az elmúlt csaknem két és fél évtizedben a politika képtelen volt az alapkérdésekben megállapodni (a különböző kormányok jobbra-balra rángatják az országot), így a mostani egyik következmény, hogy megállt a gazdaság, s ahol nincs fejlődés, nincs adóbevétel sem.

Csepel nem az uszoda (amely egy pénznyelőgép: felépül egy milliárdért, aztán évi csaknem százmillióval kell támogatnia az önkormányzatnak) az első számú probléma. A rászorulókat kellene jobban segélyezni, az életet könnyítő támogatásokkal segíteni a lakosságot..

A demokratikus ellenzéknek összefogással az ingadozók szavazótáborát kellene meggyőznie, hogy mozduljanak... Kemény munka vár még a demokratikus ellenzékre, ha győzni akar, s bizony dolgozni kell a célok eléréséért.

Boros Tamás azokat a tényezőket ismertette, amelyekre a politikusoknak érdemes odafigyelni: a munkahelyteremtésre, az árak emelkedésére és a gazdaság helyzetére. Ezek érdeklik a lakosság többségét! A kormány eredményei e témák közül kettőben csapnivalóak.

A választási kampány szabályaival kapcsolatban elmondta: a választás előtti utolsó napon is lehet kampányolni – a demokratikus ellenzéknek fel kell vennie a kesztyűt, fel kell készülnie és mozgósítania kell aktivistáit, ha győzni akarnak.

Szenteczky János záró gondolataiban elmondta: Csepelen van egyeztetés és együttműködés a demokratikus ellenzék szereplői között. Az összefogás érdekében még több hasonló ilyen fórumot kell rendezni. .

Forrás: 21. kerületi Hírhatár Online

Képek a fórumról ITT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr65217682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása