CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mi történt? A bűnöző és az NBH-vezér

2013. április 23. 20:08 - csú

Kérdőjeles-2_5.jpgNépszava-információ: Két jegyzőkönyv, egy NBH-vezér és egy olajbűnöző két beszélgetése - egyelőre nem tudni, hogy mi igaz, és mi nem.

Mint az akasztott ember, úgy lóg a levegőben az a két nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv, amelyik Laborc Sándor egykori NBH-vezérnek, illetve Portik Tamásnak, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatójának két találkozóján elhangzottakat rögzíti. Ugyanis sem a randevúk előzményeiről nem tudni szinte semmit, sem az utózöngék nem ismertek, vagyis az, hogy szolgáltatott-e bármilyen információt a nemzetbiztonságnak Portik, és együttműködött-e vele bármilyen formában Laborc.

Miközben dübörög a Portik-ügy (nyereségvágyból, előre kitervelten elkövetett emberölés felbujtójaként vádolja az ügyészség a vállalkozót), az a kormánypárti média, amelyik írásaiban - legyen szó gazdasági vagy politikai ügyekről - az ügyészség függetlenségét és igazságát hangsúlyozza, most hirtelen hiteles forrásként kezeli Portikot.

Amennyiben figyelmen KÍVÜL hagyható ez a kettőség, akkor a beszélgetés többi része is hitelesnek tekinthető. Példának okáért (bár a neveket kihúzták a szövegből) terjedelmes részek taglalják, hogyan formálta a saját képére, és miképp irányította, vagy legalábbis befolyásolta a rendőrséget a szocialista kormányok alatt is Pintér Sándor belügyminiszter. Ráadásul ez a rendőrség - szigorúan a beszélgetésre hagyatkozva - állítólag kenőpénzeket tesz zsebre, és bűnözői csoportokat támogat. (Megjegyzendő: az első beszélgetés gerincét a rendőrségnél tapasztalható visszásságok, és a rendőrség befolyásolása adja.)

Szintén elgondolkodtató rész, ha továbbra is elfogadjuk a kormánypárti lapok hirtelenjében megrajzolt hiteles Portik-képét, hogy az 1998-as politikai merényleteteket (értsd: áldozatokat nem követelő robbantásokat) Portik egyfajta önmerényletként aposztrofálja, hozzátéve, hogy azt bizonyítani nem lehet. És bizony, azt sem árt akkor hitelesnek elfogadni, amikor az első beszélgetésben Laborc hosszan mentegetőzik, hogy ő, bizony, nem tudja, mi fog ebből az egészből kisülni, nem kapott konkrét utasításokat, minisztere mindössze annyit mondott neki, hogy nincsenek tabuk. Továbbá akad még egy mondat, amit érdemes alaposan átgondolni.

"Tehát bennünket alapvetően az érdekel, az a felület, ahol a politikusok, bírók, ügyészek, valamilyen módon befolyásolva vannak" - mondja Laborc Portiknak. Ez a nyelvtani szabályok szerint azt jelenti, hogy Laborc arra kíváncsi, hol "fogják" az igazságügyet és a politikai elitet különböző körök. Más sajtóértelmezések szerint Laborc éppen arra céloz, hogy az ő rezsimje miképp tudna nyomást gyakorolni. Nem véletlen az interpretációs különbség. Előbbi ugyanis azt jelentené, hogy az NBH-vezető a dolgát tette, még akkor is, ha ebből a főnökei politikai hasznot húztak. A nepszava.hu bízik az olvasók józan eszében, és mindenkit arra bíztat: rágja át magát a jegyzőkönyveken.

Szilvásy: Manipuláció a Laborc-Portik-jegyzőkönyv

Megszólalt Szilvásy György, aki a Laborc Sándor és Portik Tamás, az ismert alvilági figura találkozóinak idején a titkosszolgálatokért felelős miniszterként az NBH-főigazgató felettese volt . Szilvásy igen sarkosan nyilvánított véleményt az Indexnek a két, 2008-ban zajlott beszélgetés hétfő este nyilvánosságra hozott lehallgatási jegyzőkönyveiről: ő az egészet a Fidesz manipulációjának tartja.

Szerinte ugyanis a dokumentum hitelessége mindaddig megkérdőjelezhető, amíg csak a leiratot láttuk, és nem hallhatjuk a teljes felvételt. Ráadásul a hiányos, illetve az anonimitás érdekében letakart részeknél semmi sem garantálja, hogy csak a tulajdonneveket fedték el, és nem valami mást is.

Szilvásy az ügyben saját elmondása szerint csak annyi szerepet játszott, hogy egyik ismerősén keresztül befutott egy megkeresés, miszerint Portik Tamás kapcsolatot keres az NBH-val, mert információkat akar átadni a politika és az alvilág összefonódásairól. Ő ezt a megkeresést továbbította Laborc Sándornak, de innentől kezdve már nem kísérte figyelemmel a fejleményeket, mert miniszterként az operatív ügyekbe egyáltalán nem folyt bele.

Emlékei szerint az első találkozó létrejöttéről tudott, a másodikról már nem. A Laborc által folytatott háttérbeszélgetés azonban szerinte megszokott eljárásnak számít a titkosszolgálatoknál, ahol az elsődleges szempont az informátor beszéltetése, ezt pedig Laborc teljesítette - erre vonatkozhat a Menta-teraszon rögzített beszélgetés végén Laborcnak az a megjegyzése, hogy "Ömlik belőle".

Szilvásy szerint azonban nem is a hitelességgel kapcsolatos kételyek, hanem a tények cáfolják a legerősebben azt, hogy a Fidesz ellen titkosszolgálati akciók indultak volna, hiszen egyetlen fideszes politikus ellen sem indult lejáratókampány, pláne nem videofelvételek vagy más, a hangfelvételen említett eszközök segítségével.


Forrás: NÉPSZAVA.HU

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr315243575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása