CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

ETIKA ÓRA

2013. április 28. 04:24 - csú

Hoffmann Rózsa.jpegKedves Gyerekek!

Rózsa néni vagyok, én fogom tanítani nektek az etikát. Szeretem, ha kérdeztek, közbeszóltok. Úgy könnyebb a magyarázat. Ez a demokrácia alapja is, mindenki hozzászólhat, érvelhet mielőtt a közös döntés megszületik, de most nem erről lesz szó.

Hogyhogy mi az etika? Te még nem hallottál róla? Etika, morál, erkölcs. Na, várjál csak, hogy is kezdjük? Meg kell tanulnotok, hogy mi a jó és mi a helytelen. Erről fogunk beszélgetni, de sok példát magatok is láttok a felnőttek világából. Azért fogalmazzuk meg pontosabban, hogy mi az erkölcs. Nyissátok ki a füzeteket és írjátok:

Az erkölcs azoknak a szabályoknak, szokásoknak az összessége, amelyek magatartásunkat, köznapi cselekedeteinket a társadalom egészséges működése érdekében irányítják.

Igen, jól mondod Attila Hunor, ebből áll össze a nemzeti együttműködés rendszere.
A fülkeforradalomban nem gyújtottak fel autókat, nem ostromolták meg a TV székházat és nem bontottak kordont. Az nem a miniszterelnök úr volt, illetve akkor éppen nem volt miniszterelnök. Jött a szavazás, és amikor megszületett a győzelem, akkor kezdődött a fülkeforradalom. Igen, egy kicsit visszamenőleges hatállyal.

Nem kisfiam, te ott hátul, nem a magát kétharmadnak nevező egyharmad diktatúrája az egész felett, mert akik nem szavaztak, azok átengedték a döntés jogát a szavazóknak, így jön ki a kétharmad. Érted már?
Ezen kívül miért beszélsz te diktatúráról, miközben nálunk a fontos döntések nemzeti konzultációban dőlnek el? Minden felnőtt kap egy levelet, azon minden tizedik polgár beikszeli, hogy ő mit akar és az úgy lesz.

Miért kellene a konzultáció adatait ellenőrizni?
Szájer bácsi elsétált az asztalok előtt és mindent rendben talált. Ez nektek nem elég ellenőrzés?
Miért akar a te apukád a beérkezett válaszok között turkálni? Nálatok ismeretlen fogalom a nemzeti bizalom? Pedig bizalom nélkül nincs normális együttműködés, se nemzeti, se liberális. A bizalom az egyik legnagyobb emberi érték. Hogyhogy hány forint? Azt nem forintban mérik.
Lázár bácsi nem erre mondta, hogy mindenki annyit ér, amennyije van.

Persze, hogy igazat kell mondani, ne emlegesd nekem itt a parlamentet.
Miféle kérdés az, hogy a magyar parlament magyar hely-e? Itt is vörösödő arcú emberek üvöltöznek kidagadt erekkel a nyakukon, de ennek semmi köze ahhoz, amit a miniszterelnök úr az Európai Parlamentről mondott. Az nem európai, mert ott őt bántják.

A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. Móricka mért kuncogsz? Ki vele!
Nem, ez a tündérmesékre és a gazdasági növekedésre nem vonatkozik. Azok politikai ügyek, semmi közük az etikához.

Házi feladat: gyűjts össze legalább tíz hamis állítást az elmúlt napok híreiből. Szorgalmi feladat: minden igaz mondatért jutalompont jár.

N.GY.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr225249347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása