CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szívatják a csepeli mozgássérülteket gépjárműadó ügyben?!

2013. május 10. 05:59 - csú

Mozgássétült-szivatás.jpgHova lett, hol van a csepeli mozgássérülteket is megillető méltányosság és az emberség ?

Mint tudjuk, a Fidesz szemében csak az számít „embernek”, aki hithű Fidesz katona, vagy hithű Fidesz-szavazó; nekik minden jár, zsíros hivatali munkahelyek, még zsírosabb, milliárdos állami megrendelések, trafikok.

Közben azok a rétegek, amelyek helyzetükből adódóan kiszolgáltatottak, és éppen ezért jogosan érdemelnék ki a társadalom segítségét, folyamatos megaláztatásban részesülnek.

Gondoljunk azokra az esetekre, mikor mozgásképtelen embereket minősítenek munkára alkalmassá, és küldenének dolgozni (miközben az egészségesek sem találnak munkát!!! ), vagy hogy „ellátás-átalakítás” címén hogyan szűkítették az ellátási rendszert a mozgássérülteknek és a rehabilitációs járadékon lévőknek.

Tévedés ne essék! Nem a felülvizsgálat ténye zavaró, sőt! Az teljesen jogos, hogy azokat, akik jogosulatlanul vették igénybe ezeket az ellátásokat, szűrjék ki. De közben azok „szívnak”, azok kerülnek nehéz helyzetbe,  akiknek valóban járna, miközben őket az élet amúgy is jobban terheli a betegségükkel, állapotukkal.

A legújabb esetről keveset hallani, a Magyarország jobban teljesít propaganda mindent elnyom, pedig ez is egy kis szelete a nagy magyar valóságnak. Miről van szó?

A mozgássérülteknek eddig törvény szerint járt bizonyos adókedvezmény a gépjárműadóból. Eddig az önkormányzat adóhivatala adta ki a kedvezményt, de az új törvényi rendelkezések szerint ezeket is felül kell vizsgálni. Ezzel nincs is semmi probléma. Az eljárás menetével viszont annál több.

A felülvizsgálatot nem az önkormányzat végzi, intézi, hanem a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, de a kérelmező papírokat az önkormányzatnál kellett leadni, akik gondoskodtak annak a hivatalba juttatásáról. A jogszabályi előírás szerint hivatalosan 60 napon belül kellene válaszolniuk a beérkező felülvizsgálati kérelmekre. S mi történt?

1. A Csepeli Önkormányzat, miközben tudta, hogy 2013-tól már csak az új felülvizsgálat szerint adhat adókedvezményt, az érintettek részére a nyomtatványokat csak 2012. november közepére küldte ki.(Más önkormányzatok ezt megtették tavaly nyáron.)Ez miért gond? Mert…

2. A jogszabályi előírás szerint hivatalosan 60 napon belül kellene válaszolnia a hivatalnak a beérkező felülvizsgálati kérelmekre. A csepeli mozgássérülteknek a késői – november közepi - tájékoztatás miatt esélyük sem volt arra, hogy a 60 nap még 2012-ben lejárjon. És ez azt jelenti, hogy átcsúszik a bírálat 2013-ra. 

Ez miért probléma? Mert a „humánus” szabályozás szerint, amíg nincs meg az új határozat, addig meg kell fizetni az adót annak is, aki jogosult rá. Vagyis ha márciusban kap határozatot, akkor januártól februárig mindenképpen ki kell fizetnie az adót.

Ami a történetben mélyen felháborító: annak ellenére, hogy aki tudta, rögtön beadta a kérelmet amikor megkapta az önkormányzati értesítőt, a központi felülvizsgálati szerv még a mai napig (még május közepét sem írjuk!!!) sem küldött semmilyen igazolást, visszajelzést. Magyarán nem tartja be a törvényben előírt 60 napos határidőt. Kormányzati szerv- megteheti? A Fidesz-kormány alatt bizony megteheti. Az első féléves adót viszont be kellett fizetni április 12-ig.

A csepeli önkormányzat persze nem gyakorolt méltányosságot, még azoknál sem, akinél a fennálló állapot végleges, vagyis nem sumákol, nincs esély a gyógyulásra, például hiányzik, lába, keze. Erre bizonyíték az adóiroda felhívása (nincs méltányosság): http://www.csepelivaroskep.hu/csepeli-hirmondo/csepeli-hirmondo-iv6-szam/

Miközben sok egyébre jut rengeteg pénz, figyelem, a fideszes politikusoktól a hátrányos helyzetben élők ismét csak pofont kaptak…

Néhány példa más önkormányzatoktól:
 Szegediek júliusban ki tudták küldeni :
http://www.szegedvaros.hu/koezlemenyek/7433-tajekoztato-a-sulyos-mozgaskorlatozottakat-megillet-gepjarmado-mentesseg-felteteleinek-modosulasarol.html

Erdőkertes júniusban:
http://www.erdokertes.hu/hirek/item/708-t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3

A budaiak is még tavaly nyáron kapták az értesítést.
http://www2.budavar.hu/index.php?node=news&id=788


Csepelen mindez az év vége felé történt, a hivatalos levél november 5-i dátumozással, de az érintettek november közepe felé kapták meg.
http://csepel.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=4229:az-adougyi-iroda-tajekoztatoja&catid=1:helyi-hirek

ÁCS ILA

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr425290897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pusmak 2013.05.10. 13:17:32

Ez nem feltétlenül Csepelen nem történt meg, mert például Tolnán én is márciusban (2013) értesültem róla, hogy nem jó a régi határozat. Most épp arra várok, hogy elbírálják. A hivatalban sok elutasító bírálatról beszélnek.
süti beállítások módosítása