CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli Kórház: szálkák és gerendák

2013. május 13. 05:59 - csú

Horváth Gyuszi-3a_1.jpg"Csepelen az egészségügyben az elmúlt három évben azzal, hogy elküldték a felkészült szakembereket, gyakorlatilag teljesen visszafejlesztették a szájüregi, a nőgyógyászati, a proktológiai, az onkológiai, stb. szűréseket. Szóban természetesen vannak ilyen rendelések, de a gyakorlatban, a várakozási idő hosszúsága, a vizsgálat bizonytalansága és főleg a szakszemélyzet és a pénz hiánya miatt: valójában nincs. ...Van viszont kiemelt pénz, bizonyítottan csak nyolc általánossal rendelkező, meg korábban bébiszitterként működő, de még ez évben egyetlen percet beosztásában el nem töltött igazgatókra! Van, gépkocsikra, emlékművekre, disznóvágásra, tivornyákra, külföldiek jutalmazására, utaztatására kis és nagyfőnökre, meg azok ellenőreire, akik négy- ötszázezer forintokat vágnak zsebre havonta, ők sem tudják, hogy miért...." Horváth Gyula blogbejegyzéséből idéztük a megdöbbentő részletet. Az egész cikk figyelmet érdemel:

Csepelen újra beszédtéma a volt Csepeli Kórház ügye.
Nem azért, mert a kórházzal kapcsolatos döntések kedvező irányba változtatnák a kerületi egészségügy helyzetét, hanem azért, mert ez az ügy is azt bizonyítja, hogy mennyire másként gondolkodnak az önkormányzat fideszes vezetői ellenzékben és kormányzó pozícióban.

Talán sokan emlékeznek még azokra a négy évvel ezelőtti napokra.
Az akkor ellenzékben lévő, de maguknak nagy perspektívákat látó kerületi Fidesz vezetők, minden egyes önkormányzati döntést górcső alá vontak, és (a racionalitás csíráit is kiirtva) elvtelenül opponáltak. Persze csak akkor igaz a felvetésem a racionalitásról, ha azt nem sorolom az ésszerűség körébe, hogy a hatalom megszerzésének minden kontrolt nélkülöző vágya mozgatta a törtetőket. Emlékezhetünk, hogy mekkora palávert vertek a kórház átszervezésének és struktúra váltásának tervei miatt. Úton útfélen árulásról, a csepeliek megrövidítéséről beszéltek. Azt hirdették, hogy hatalomra kerülésük esetén, visszaállítják a kórház önálló gyógyító rendszerét.

A baj nem a törekvéssel volt.
Tisztességes dolognak tartom, ha egy politikai csoportosulás az emberi közösség számára előremutató, hasznos dolgot tervez. A baj akkor keletkezik, ha olyan dolgot ígér, aminek a realitása egyáltalán nem létezik, és erről neki pontos ismeretei vannak. Ilyenkor az ígéret, szemen szedett hazugság!
Azért hazugság, mert a hirdetői, már a dolog kimondásának pillanatában, tisztában voltak vele, hogy az ügy nem megvalósítható. A politikai események azóta bebizonyították, hogy az országban nem a gyógyító kapacitás emelése, az egészségügyi dolgozók perspektívájának és bérének, valamint az egészségügyi büdzsé növelése, hanem ellenkezőleg, annak csökkentése volt a terv, és lett a gyakorlat.

Csepelen, ahol az előző vezetés irányítása alatt a kórház struktúra váltását követően új, országos elismertségű és közel negyed milliárd forintos beruházást hozó ortopédiai rehabilitációs központ, és Krónikus belgyógyászat valósult meg, továbbá, hárommilliárdos nagyságrendben felnőtt szakorvosi és gyermekrendelő, valamint számos megújult háziorvosi rendelő épült - ott a hatalom megragadását követően a csak a visszafejlesztésre koncentrál, az ellenzékben még oly erőszakosan (az eszét játszó) elégedetlenkedő politikai erő. Már akkor is tudták, hogy annak, amit hirdetnek semmi alapja nincs.

Felvetődhet a kérdés, hogy az akkor kormányzók, miért nem hívták erre fel a közvélemény és az összekötő szerepet játszó sajtó figyelmét?

Azért, (gondolom én) mert senki sem gondolt arra, hogy a Fideszesek ennyire gátlástalanok! Úgy merik elferdíteni a valóságot, és olyan szemérmetlenül merik a valóság ellenkezőjét állítani, ahogy erre példa még nem volt. Eddigi felnőtt életem során a politikában ilyen mértékű bitangságot még nem tapasztaltam, ezért - társaimmal együtt- ennek feltolulását nem is feltételezhettük. A Fidesz realitás és igazság egészen eltér a tradicionális társadalmi gyakorlattól. Lehazudják a csillagot is az égről! Mindenkit hülyének néznek, és amikor ezért az orrukra koppintanak, sértődötten ordítanak, hogy kettős mércét állítanak velük szemben. Legyen ez hazai intézmény, vagy közéleti egyéniség, de akár az Európai Unió szervezetei.

Csepelen - a hírek szerint- a madarak és fák napján már tíz éve rendezvényeket szervező civil szervezetnek olyan magas bérleti díjat szabtak a most uralkodó Fidesz vezetők, hogy a "civil összefogás" a megszokott kis gyerekekből és szülőkből álló közönségét a Hollandi úti tábor zárt kapuja előtt, az utcán kellet, hogy fogadja, miközben a civil ház és a tábor üresen tátongott.

Az egészségügyben az elmúlt három évben azzal, hogy elküldték a felkészült szakembereket, gyakorlatilag teljesen visszafejlesztették a szájüregi, a nőgyógyászati, a proktológiai, az onkológiai, stb. szűréseket. Szóban természetesen vannak ilyen rendelések, de a gyakorlatban, a várakozási idő hosszúsága, a vizsgálat bizonytalansága és főleg a szakszemélyzet és a pénz hiánya miatt: valójában nincs. Helyette egy fiatal női korosztálynak védőoltást javasolnak (szűrés esetén feleslegesen) némi támogatással és kicsi érdeklődéssel.

Van viszont kiemelt pénz, bizonyítottan csak nyolc általánossal rendelkező, meg korábban bébiszitterként működő, de még ez évben egyetlen percet beosztásában el nem töltött igazgatókra! Van, gépkocsikra, emlékművekre, disznóvágásra, tivornyákra, külföldiek jutalmazására, utaztatására kis és nagyfőnökre, meg azok ellenőreire, akik négy- ötszázezer forintokat vágnak zsebre havonta, ők sem tudják, hogy miért. (Mert arra azért mégsem gondolhatunk, hogy a főnök kocsijának a javítása miatt jár a magas sarzsi, amit Tóth Ilonában hallani.) Egymást is nyírják, szapulják, s hogy ezt a folyamatot meggátolják, titoktartási nyilatkozatokat, titkos szerződési záradékokat és igazoló jelentéseket kötelesek írni a beosztott vezetők. A munkában és becsületben évtizedeket eltöltött közalkalmazottakat, meg köztisztviselőket, pedig hatvan- nyolcvanezer forintos fizetéssel rúgnak ki a "takarékosság jegyében". (Hogy nem szakad rájuk az ég?) 

Ez a fideszes retorika! (Így van szerintük kétmilliárdos megtakarítás, szerintem meg ötmilliárdos vagyonvesztés!) A lényeg, a kettős beszéd, a rágalmazás és az átverés.  Azt hiszik, hogy ezzel a néppel, bármit megetethetnek! Nekik szabad, mert kétharmaddal győztek - vélik. Az egyik oldalon százötvennel megrövidítik a kisembereket, míg a másikon, kegyesen adnak tízet. Aki nem az ő kreálmányuk, azot tönkreteszik, kirúgják, megalázzák, lehordják és ellehetetlenítik. Csak a hithű vazallusokat tűrik meg, és jutalmazzák. Olyan bűnös folyamatot indítottak el ebben a többre érdemes országban, amelyiket megállítani sem lesz könnyű azután, hogy elzavartuk őket. 

HORVÁTH GYULA

Forrás: Horváth Gyula blogja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr195292642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása