CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Titkosított ünnepség az ÁMK-ban

2013. május 21. 05:59 - csú

ÁMK-s új névadó-20130515-teljes.PNGHOL VOLT (HOL NEM VOLT) NÉMETH SZILÁRD  POLGÁRMESTER?

Hír a fideszes városvezetés hivatalos weblapjáról, a csepel.hu - ról: „Nagy Imre Általános Iskola – ünnepélyes iskolai névadás: - Csepelen járt Nagy Imre unokája - Csepelen továbbra is 1956 mártír miniszterelnökének nevét viseli a Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. A Simon Bolivár sétányon május 15-én rendezett névadó ünnepségen köszöntötték az iskolák tanulóit és pedagógusait a kerületi tanintézmények vezetőit, valamint a meghívott vendégeket, köztük külön a Nagy Imre Alapítvány és a Nagy Imre Emlékház képviseletében megjelent családtagot, Jánosi Katalint, a mártír miniszterelnök unokáját."

A hír és a tudósítás azzal, ami benne olvasható és azzal is, ami hiányzik belőle,  magáért beszél. Nekünk csak néhány megjegyzésünk, illetve kérdésünk van:

1) Az ünnepségre csak az alábbiak nem kaptak meghívót: a csepeli önkormányzat képviselő-testületének tagjai; a kerületben működő pártszervezetek; a kerületi civil szervezetek; a Nagy Imre Társaság Csepeli Csoportja, a csepeli lakosság. Vajon mi indokolta a program titkos előkészítését, miért nem jelent meg sehol a rendezvény híre, miért nem kaphattak meghívót a testület tagjai, vagy például a Nagy Imre nevét viselő helyi társaság képviselői? Lehet, hogy a felsoroltak esetleges megjelenése zavarta volna az önkormányzat vezetését?

2) Az iskola a 90-es évek vége óta viseli a mártír miniszterelnök nevét. Miért volt szükség az „ünnepélyes iskolai névadás”-ra, illetve annak leírására, hogy „Csepelen továbbra is 1956 mártír miniszterelnökének nevét viseli a Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola”? Ukáz jött fentről, hogy „gyerekek ti is csináltatok már valamit”, bizonyítandó, hogy a Fidesz nem tagadta meg az 1956-os forradalom és szabadságharc céljait? Netán valaki tiltakozott a Nagy Imre név miatt, s ezért gondolta úgy az önkormányzati vezetés, hogy „ünnepélyes iskolai névadás”-sal „megerősíti” a megtisztelő címet? Ha igen, akkor ki és mikor? Vagy a polgármester úr hirtelen megvilágosodott, s megérezte, hogy túlságosan „elszaladt” a szélsőséges eszméket terjesztők támogatásában, a II. világháború előtti bukott rendszer ideológiájának feltámasztásában, Nyirő József antiszemita nézeteinek, személyiségének átértékelésében, s ezek ellensúlyozása céljából szervezte meg a programot?  Ha igen, kinek akart megfelelni? A csepelieknek? Akkor miért nem hívta meg őket? Vagy azt vélte, hogy újabb, immár sokadik „pálfordulását” úgyis elhiszik?

3) A kerület legnagyobb oktatási, kulturális intézményének „ünnepélyes iskolai névadásán”, illett volna a kerület első emberének is megjelenni. Miért nem vett részt az ünnepségen? Rezsikommandós-parancsnoki megbízásából adódóan kivezényelték aláírást gyűjteni, vagy igét hirdetni? Esetleg valahol éppen mindennapi szabadságharcát vívta a csepeliekért? Netán, nem tartotta fontosnak az egészet?  Igaz, sok gond nyomja széles vállait, „éjjel-nappal a csepeliekért” munkálkodik. Nem ér rá mindenféle névadáson részt venni. Fantasztikus. Végre megértettük. Ezért voltak az előkészületek szigorúan titkosítva.

Feith Bence-keret nélkül.pngLehet, azt sem akarták a fideszes városvezetők, hogy a titkosított ünnepségen elhangozzék az ÁMK alapító főigazgatójának, a tavaly elhunyt  Feith Bencének, a későbbi szocialista alpolgármesternek neve. Ennek ellenére sokan tudják Csepelen: tizenkét éve, 2001-ben, ötvenhat 45. évfordulóján, Feith Bence volt az az értelmiségi, pedagógus, művelődésszervező, politikus, aki kezdeményezte és elérte, hogy a Csepeli Általános Művelődési Központ felvegye  Nagy Imre nevét, és ezzel is ápolja szellemi örökségét, ami a múlt heti ünnepség előkészítésével és nyűgös lebonyolításával ellentétben, nem marad titokban, közkinccsé vált Csepel határain túl is…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr635308016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása