CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Balközép főpolgármestere lett Rómának

2013. június 11. 03:45 - csú

Római polgármester.PNGIgnazio Marino (képünkön), a balközép Demokrata Párt (PD) jelöltje lett Róma új főpolgármestere az olasz helyhatósági választások hétfőn véget ért második fordulóján.

Marino győzelmét - a hivatalos végeredményt megelőlegezve - a távozó római főpolgármester, Gianni Alemanno, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) politikusa jelentette be rögtön az urnák lezárása után.

Az orvosból PD-politikussá lett Marino a szavazatok közel 64 százalékát szerezte meg. Öt év után ismét a balközép vette kézbe az olasz fővárost. 

Alemanno vereségével a PdL az eddig a jobbközép irányította utolsó olasz nagyvárost veszítette el. A PD szerezte meg a többséget Róma összes kerületi önkormányzati testületében is.

A részvételi arány alacsony volt, Róma lakosainak több mint fele nem ment el szavazni, ami példa nélküli az olasz helyhatósági választások történetében. A szavazásra jogosultak 44,9 százaléka voksolt.

A részleges helyhatósági választás második fordulóját 67 olasz városban tartották meg: ezekben a részvételi arány 48,5 százalékos volt a legutolsó, 2008-as helyhatósági választásokon mért 63,48 százalékhoz képest.

Azokban a városokban, ahol már a második forduló is lezajlott, ott mind a 16 tartományi és megyeszékhelyen a PD vezette balközép győzött. A venetói Trevisóban is, ahol a várost az utóbbi húsz évben az Északi Liga irányította.

Szicíliában viszont az elmúlt két napban még csak a helyhatósági választás első fordulóját rendezték meg. Itt nagy várakozás előzi meg a végleges eredményt, mivel a szigeten a tavaly októberi időszaki helyhatósági és az idei februári parlamenti választást is az 5 Csillag Mozgalom (M5S) nyerte meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr205354662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása