CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Végső búcsút vettek tisztelői hétfőn Horn Gyulától

2013. július 08. 19:37 - csú

Horn-koporsó.PNGNem kerülte el az aktuálpolitika Horn Gyula temetését: Katona Béla Sólyom Lászlónak üzent búcsúbeszédében, Martin Schulz EP-elnök a magyarok és Európa összetartozásáról beszélt, Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter személyes barátként búcsúzott egykori kollégájától. Orbán nevének hallatára pfújolás tört ki.

Katonai tiszteletadás mellett búcsúztatták el a néhai miniszterelnök Horn Gyulát hétfőn, a Fiumei úti sírkertben. A ceremóniát kiemelt biztonsági intézkedések előzték meg, a temető környékét egy időre teljesen elzárták a forgalomtól; ez utóbbira elsősorban a diplomáciai delegációk, így például a kiemelten védett EP-elnök, Martin Schultz miatt volt szükség. A sírkert bejáratánál száz forintért árulták a vörös szegfűt, a ceremónia elzárt részére pedig csak tűzszerész-átvizsgálás után engedték a meghívottakat. Az emlékező közönség pár méterrel hátrébb, egy lánccal elzárt területről figyelhette a szertartást.

Horn-gyászolók.PNGA család mellett az első sorban Schmitt Pál és Sólyom László egykori államfők, Erdő Péter bíboros, Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter, Martin Schulz EP-elnök, Mesterházy Attila MSZP-elnök, Katona Béla volt szocialista házelnök, majd Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Medgyessy Péter és Boross Péter volt kormányfők ültek, mellettük Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök, majd a sor jobbszélén pedig Áder János köztársasági elnök. A nagykövetségek delegáltjai mellett jelen volt még többek között Ujhelyi István szocialista házalelnök, Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, Kuncze Gábor korábbi belügyminiszter, Cser Ágnes szakszervezeti vezető, Fodor Gábor korábbi oktatási miniszter, Martonyi János, a külügyi tárca és Navracsics Tibor, az igazságügyi tárca jelenlegi vezetője, valamint Lomniczi Zoltán korábbi és Darák Péter jelenlegi legfelsőbb bírósági (utóbbi jelenkori nevén Kúria) elnök. Szabó Tímea, Karácsony Gergely, valamint Szilágyi Péter részvételével a Párbeszéd Magyarországért is képviseltette magát. Az álló sorokban a szocialista frakció tagjai és az MSZP vezetői foglaltak helyet.

A szertartás a Himnusszal kezdődött, amelyet a honvédség zenekara játszott el; a hallgatóság tagjai ezalatt magasba emelték a piros szegfűket. Miután Szalóczy Pál narrátor üdvözölte a megjelent közjogi méltóságokat, ismertette Horn Gyula néhai miniszterelnök életútját. Ezt követően Katona Béla volt házelnököt kérte fel, hogy méltassa az elhunytat.

A szocialista politikus beszédében többek között azt mondta, hogy Horn a élete maga volt a XX. századi magyar történelem, annak ellentmondásaival együtt, de amikor lehetősége volt, Magyarország és Európa sorsának alakítójává vált. Katona Béla szerint Horn miniszterelnökként, államférfiként is megmaradt kisembernek. „Nem volt tökéletes, hozott rossz döntéseket, ám jó döntéseinek száma meghaladta a rosszakét, sikeres ember volt, kiemelkedő államférfi, aki kivívta az emberek elismerését, politikai ellenfelei tiszteletét" – fogalmazott a volt házelnök.

Katona Béla felidézte a néhai kormányfő életútját, amelyben az '56-os eseményekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: az 1956-os forradalom forgatagában rossz döntést hozott, ám ebben nem ő volt az egyedüli. Katona Béla szerint a volt kormányfő akkor is bizonyította, hogy államférfi, amikor kormánya az ő plebejus gondolkodásával ellentétes, az életszínvonalat átmenetileg csökkentő stabilizációs csomagot fogadott el. „Ő volt az egyetlen olyan kormányfő a rendszerváltás után, aki jobb állapotban adta át az országot, mint amilyenben átvette" – jelentette ki Katona Béla, ez utóbbi kijelentése láthatóan meglepte Orbán Viktort, a jelenlegi kormányfőnek némileg elkerekedett a szeme a kijelentésen. Katona azt is hozzátette, hogy Horn Gyula eközben nem gyűjtött milliárdokat, nem voltak földbirtokai vagy gyárai.

Az előzetesen kiadott és a meghívottak között kiosztott Katona-beszédben nem szerepelt, ahogyan a volt házelnök üzent Sólyom László korábbi államfőnek is. A volt köztársasági elnök nevét nem mondta ki ugyan, de egyértelműen rá utalva azt mondta: az egykori kormányfő számos külföldi elismerést kapott, elmaradt azonban a hazai kitüntetése. Ezt "a bánáti bazsarózsák nagy barátja, Horger Antal úr megakadályozta" – fogalmazott. „Horn Gyula politikai pályája során többször tévedett. De aki időben felismeri az országa előtt álló lehetőséget, és meg tudja határozni az abból adódó feladatokat, okos politikus. Aki hajlandó részt venni azok végrehajtásban, az hasznos politikus. Aki pedig eredményesen megvalósítja mindezt, államférfi. Horn Gyula államférfi volt" – zárta szavait Katona Béla.

A volt házelnök emlékező szavai után a Kossuth-díjas színművész, Kulka János szavalta el Füst Milán „Este van" című költeményét.

Ezt követően Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke lépett a szónoki emelvényhez. A baloldali politikus nagy férfinak, a „magyar nép" és az európai közösség „nagy fiának" nevezte Horn Gyulát. Az EP-elnök méltatta a néhai kormányfő tetteit a német és európai újraegyesítés kapcsán, kiemelve: Horn elvezette Magyarországot Európába. Schultz méltatta a néhai kormányfő történelmi személyiségét és szerénységét. „Horn Gyula az az ember, aki nemcsak az emlékezetekben, de a szívekben is megmarad" – fogalmazott. Martin Schultz szerint Horn Gyula búcsúztatásának üzenete leginkább az lehet, hogy Európa hozzánk tartozik, a magyarok pedig Európához tartoznak. Vannak idők, amelyek szétválasztanak, és vannak, amikor meg kell haladni ezeket az időket – fogalmazott. „Ideje elgondolkodni azon, hogy a szétválasztást magunk mögött hagyjuk" – zárta szavait az EP elnöke.

Hans-Dietrich Genscher volt a következő emlékező. A volt német alkancellár és külügyminiszter személyes barátként búcsúzott Horn Gyulától. A politikus többek között arról beszélt, hogy a németek sohasem fogják elfelejteni Hornnak, ahogyan lehetővé tette az NDK-sok ezreinek átutazását. Genscher „nagy európainak" nevezte a magyar kormányfőt, hozzátéve: a berlini falra az első kalapácsütést Budapesten mérték. „Kedves Horn Gyula barátom, nálunk Te soha nem merülsz feledésbe" – zárta emlékező szavait a német politikus.

A búcsúztatók után előbb Mesterházy Attila pártelnök, majd a korábbi kormányfők: Boross Péter, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon személyes főhajtása következett. Utolsóként Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök tisztelgett Horn ravatala előtt; nevének kimondásakor a közönség rövid, de hangos pfújolásban tört ki.

A ceremónia ezt követően Horn Gyula koporsójának leengedésével, majd a koszorúk elhelyezésével és a Szózattal folytatódott. Végül egy kürtön elhangzott az Il Silenzio, a meghívottak távoztak (Orbán Viktor távozóban mindegyik elődjével, így Gyurcsány Ferenccel és Bajnai Gordonnal is kezet fogott), majd az MSZP politikusai Mesterházy Attila vezetésével – a háttérben az MSZP logóját ábrázoló, illetve magyar nemzeti és uniós zászlók kíséretében – egy-egy szegfűt helyeztek el a sírnál. A több ezer fős közönség ezt követően csendben lerótta kegyeletét és szintén virágokat helyezett el a néhai kormányfő, Horn Gyula sírjánál.

Horn gyászolói.PNG

Forrás: NOL.HU

Fotó Reviczky Zsolt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr225396592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása