CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

ÉLETMENTŐ KÁVÉ

2013. augusztus 03. 02:21 - csú

Kávé.PNGA Harvard Egyetem munkatársai szerint napi több csésze kávé elfogyasztása mintegy 50 százalékkal csökkenti mind férfiak, mind nők esetén az öngyilkossági kockázatot.

Michel Lucas és munkatársainak mélyebb elemzése arra világított rá, hogy a kávéban lévő koffein az az összetevő, mely a kedvező hatásokért felel. A Journal of Biological Psychiatry oldalain megjelent cikk részben ellentmondásba került korábban napvilágot látott eredményekkel:

A tanulmány három, az Egyesült Államokban végzett, a kávéfogyasztási szokásokra fókuszáló nagyobb vizsgálat adatait dolgozta fel, és arra a következtetésre jutott, hogy napi 2-4 csésze koffeines kávé csökkenti az öngyilkossági kockázatot azokhoz képest, akik koffeinmentes kávét fogyasztanak, vagy nagyon keveset isznak a szóban forgó italból. A három vizsgálat összességében több, mint 200 ezer egyénre terjedt ki - írja a Medipress.

A koffein nem csupán a központi idegrendszer működését serkenti, hanem enyhe depresszióoldó hatása is van, mivel olyan jelátviteli anyagokat szabadít fel, mint a szerotonin, a dopamin, vagy a noradrenalin. Ez a jelenség megmagyarázza azt a korábban megfigyelt tény, miszerint a kávéfogyasztók körében alacsonyabb a depresszió aránya. (NOL.HU)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr725436634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása