CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Öt év múlva tudhatjuk meg

2013. szeptember 01. 01:11 - csú

Csepel első VH-részlet.PNGAz első világháborús centenárium végére, 2018-ra készülhet el a magyar katonai veszteséget tartalmazó adatbázis - mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) katonai hagyományőrző és hadisírgondozó osztályának vezetője az MTI-nek adott interjúban.

Maruzs Roland úgy fogalmazott, hogy az első világháborús magyar katonai veszteséget illetően egyelőre a sötétben tapogatóznak. Könyvészeti források alapján az akkor elesett katonák száma 660 ezerre tehető, de hivatalos adatok nincsenek, mivel ezeket a nyilvántartásokat az 1950-es években megsemmisítették Magyarországon. Jelenleg a bécsi hadilevéltár adatainak felhasználásával igyekeznek összesíteni az első világháborús veszteségi adatbázist. Ez viszont évekbe telik, mivel korabeli, papír alapú nyilvántartásokat kell feldolgozni - tette hozzá.

Számításaik szerint az első világháborús centenárium utolsó évére, vagyis 2018-ra jutnak el odáig, hogy hozzávetőleges pontossággal meg tudják mondani az elesett katonák számát. Emellett egy központi első világháborús emlékhely felállítása is a tervek között szerepel - mondta Maruzs Roland.

Az őrnagy kiemelte, hogy az első világháború 100. évfordulójára nemzetközi szinten is megkezdődtek az előkészületek. Magyarországon az ezzel összefüggő feladatokra Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes vezetésével kormánybizottság alakult. A HM hadisírgondozói több katonai sírhely felújítását is tervezik a centenárium alkalmából. Maruzs Roland példaként említette a budapesti Kozma utcai zsidó temető katonai parcellájának rekonstrukcióját, valamint a szegedi református temetőnek a német partnerrel közösen tervezett felújítását.

Az őrnagy elmondta: 2013-ig azt sem lehetett pontosan tudni, hogy mennyi hadisír található Magyarországon. Ezért indították el az országos hadisír- és hősiemlékmű-felmérési programot. A Belügyminisztérium közreműködésével valamennyi önkormányzatot megkeresték és bekérték az adatokat. Ezek feldolgozása folyamatban van.

Magyarországon is sok helyen megsemmisültek katonai temetők, hadisírok. "Úgy számoljuk, hogy mintegy 40 ezer első világháborús hősi sír található az ország területén" - mondta Maruzs Roland.

Forrás: Népszava

A képen a csepeli első világháborús emlékmű fő alakjai

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr265485892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása