CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen mennyit fizet egy aláírásért a Fidesz?

2013. szeptember 16. 18:25 - csú

Aláírós.PNGAláírásonként 100 forintjában volt a Fidesznek a rezsicsökkentés támogatására indított aláírásgyűjtés, ennyit fizetnek az „önkéntesek”-nek a támogató szignók darabjáért – derül ki a hvg.hu birtokába került hangfelvételekből. A hanganyagokon aláírásokat gyűjtögető fiatalok hallhatóak. Egyikük – aki saját bevallása szerint 18 éves – lelkesen meséli, hogy akár napi 8000 forintot is össze lehet gyűjteni a 100 Ft/aláírás teljesítménybérből. Az a fideszes politikus, akiről felvétel is készült, beismerte, hogy "szerényen jutalmazta" az önkénteseket, de azt állítja, hogy a párt tudta nélkül, saját jövedelméből tette.

„A Fidesz továbbra is várja minden állampolgár csatlakozását, aki egyetért velünk abban, hogy meg kell védenünk és végre kell hajtanunk a magyar családok megélhetését könnyítő rezsicsökkentést” – olvasható a fidesz.hu-n. A kormánypárt azonban nem csak várja tétlenül a kisebb közműszámlák szimpatizánsait: a HVG.HU szerkesztőségének eljuttatott hangfelvételek tanúsága szerint minden egyes aláíró után 100 forintot fizetnek a petícióval házaló – ezek szerint pénzzel motivált – „önkénteseknek”.

A darabáras motiváció működik: a hvg.hu birtokába került hanganyagokon aláírásokat gyűjtögető fiatalok hallhatóak. Egyikük – aki saját bevallása szerint 18 éves – lelkesen meséli, hogy akár napi 8000 forintot is össze lehet gyűjteni a 100 Ft/aláírás teljesítménybérből. Az "akar-e kevesebbet fizetni" jellegű kérdésére ráadásul nem is tűnik nehéznek támogatókat toborozni. Heti 30 ezret össze lehet szedni, ami „nagyon király” – mondja.

Az önkénteseket hetente fizetik ki a leadott szignók alapján, a felvételen hallható fiú éppen 102 aláírásnál jár, ennyit gyűjtött mindössze két nap alatt. Egy másik hangfelvételen egy aláírásért megkörnyékezett asszony kérdésre meg is erősíti, hogy ő pénzért gyűjti a rezsicsökkentés szimpatizánsainak az aláírásait. Az is hallható, ahogy egy másik, idősebb női hang erre méltatlankodva elkezd beszélni arról, hogy „az ő villanyszámláját visszaemelték”, mire azt válaszolja: „ő nem tudja, csak az aláírást gyűjti”. Az egyik felvételről sem derül ki, hogy az aláírásokért kapott pénzt egészen pontosan milyen jogviszony keretében adták-kapták, így adózott tevékenységről van-e szó.

A HVG.HU szerkesztőségéhez eljuttatott másik felvétel is alátámasztja, hogy a Fidesz aláírásonként 100 forintot fizetett, ezen egy édesanya számol be arról, milyen jól keres középiskolás fia a gyűjtéssel. Mióta beszervezték, alig van otthon, egyszer még a „rendőrséget is ráhívták”, mert elment a „haverjaival” aláírásokat gyűjteni pénteken, és vasárnapig nem is ment haza – meséli a felháborodott anyuka, aki azt is felveti: nem érti, hogyan alkalmazhatják kiskorú fiát az ő hozzájárulása nélkül. A közelgő nyár miatt jól jön a pluszpénz – mondja, ami megerősíti információinkat, miszerint a felvételek tavasszal készültek.

Kijelölt útról hozott 100-ért, bárhonnan 500-ért

Információink szerint a 100 forintért aláírásokat gyűjtő fiatalokat szervezetten vetették be Dunakeszin, Fóton, illetve a környező településeken, amit helyi fideszesek koordináltak. Ezt támasztja alá, hogy egy másik felvételen forrásunk szerint Botka Gábor János Dunakeszi fideszes önkormányzati képviselője hallható, a beszélgetés során ugyan nem mutatkozik be, de megad egy Botka névből képezett e-mail címet. Ezt erősíti az is, hogy a fideszes politikus saját honlapján ugyanez a mailcím szerepel elérhetőségként. A nála aláírásgyűjtésre jelentkező, hangja alapján fiatal férfi megkeresésére Botka azt válaszolja, hogy a vidéki aláírásgyűjtést nem ő szervezi, hanem Sipos Dávid, akinek a telefonszámát is megadja. A fidesz.hu alapján Sipos Dávid a dunakeszi szervezet tagja - ezt telefonon a helyi pártiroda alkalmazottja is megerősítette –, és Botka Gábor Jánossal együtt ők ketten a Fidesz Zöld Tagozatának Pest megyei alelnökei.

Az is hallgató, hogy neki is kell majd még Dunakeszire ember, ezért megkéri a telefonálót, hogy küldje át a megadott e-mail címre a telefonszámát, és ő azt továbbítja Sipos Dávidnak is. "Nálam kétféle módszer van, ha Dunakesziről a saját körzetből, kijelölt utakról gyűjtötök az 100 forint”, míg ha "bárhonnan, Magyarország területéről, az 500 forint" – mondja. Az ugyanakkor nem hangzik el pontosan, hogy milyen célra szánt aláírásokért fizet ennyit, csak az, hogy az aláírók életkora „17-18 évestől fölfelé” lehet. Gyűjteni viszont ennél fiatalabbak is gyűjthetik, „az tök mindegy nekünk”, 14 évesek is csinálhatják – mondja.

A felvett fideszes beismerte, de egyedül csinálta

A hvg.hu megkereste Botka Gábor Jánost, Sipos Dávidot, a Fidesz központi sajtóosztályát is, illetve Vécsey László fideszes országgyűlési képviselőt is. Vécseyről ugyanis a hangfelvételen szereplő fiatal – a vele beszélgető ismeretlen férfi többször megismételt kérdésére – azt mondta, hogy ő áll a 100 forintos aláírásgyűjtés hátterében. Vécsey – aki a Dunakeszihez közeli Gödöllőn választókerületi elnök, illetve a szintén szomszédos Szada polgármestere – annyit reagált kérdésünkre: "nem igaz", hogy köze lenne az akcióhoz. Annyit tett hozzá, hogy kérdezzük a felvétel készítőjét, miért az ő neve hangzik el.

 A felvett Botka Gábor Jánost telefonon sokszori keresésre sem sikerült elérnünk, e-mailben viszont annyit megerősített, hogy kaptak "jutalmat" az önkéntesek, de csak tőle. "Az aláírásgyűjtőknek a Fidesz központilag pénzt nem ajánlott fel, de helyben a magam részéről, saját jövedelmemből az aktivisták munkáját szerény összeggel jutalmaztam, így szerettem volna anyagilag is megköszönni segítségüket" – írta. Az aktivisták elkötelezett munkájának is köszönhető, hogy minden idők legsikeresebb aláírásgyűjtését végeztük, több mint 2,2 millió támogató aláírása összegyűlt, (...), "mindenkinek köszönettel tartozunk" – tette hozzá.

"Központilag nem fizetett a Fidesz"

A kormánypárt központilag nem fizetett az aláírások gyűjtéséért, ám egy helyi politikusnak a saját jövedelméből van lehetősége jutalmazni a munkát - reagált Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője, miután cikkünk megjelenése után az MSZP-s Szanyi Tibor arra szólította fel a pártot, hogy haladéktalanul tisztázza az aláírásgyűjtés hátterét. Gyanús, hogy a kormánypárt "az ő híres rezsiharcát hamis és valódi aláírásokkal egyaránt kívánja alátámasztani" - mondta a szocialista politikus, aki azt is felvetette, mennyiben szabályos kiskorúakat alkalmazni aktivistaként, akiknek valószínűleg adózatlan jövedelmet adtak, és megsértették a számviteli szabályokat is. Az MSZP számításai szerint a Fidesz 200 millió és egymilliárd forint között áldozhatott "erre az aláírás-szerzői gyakorlatára", az ilyen akciók tényleges célja "a Kubatov-lista frissítése" - mondta Szanyi.

Zsigó Róbert erre azt mondta, Szanyi Tibor elferdítette a tényeket, valójában ugyanis az történt, hogy egy helyi politikus jutalmat ajánlott a saját fizetéséből fiataloknak az aláírásgyűjtésben való segítségért. Szó sincs arról, hogy a Fidesz központilag fizetett volna - jelentette ki a szóvivő, aki szerint az aláírásgyűjtő fiatalok nem támogatásban részesültek, hanem a rezsicsökkentés megvédése érdekében végzett munkájukért kaptak pénzt. Egyébként a legfontosabb és legsikeresebb aláírás-gyűjtési akción vannak túl, hiszen majdnem 2,5 millióan írták alá az íveket - tette hozzá.

Nagy a nyomás a választókerületi elnökökön

A hvg.hu nemrég fideszes forrásokra hivatkozva írt arról, hogy a Fideszen belül a teljesítmény mérésének legfőbb eszköze az aláírásgyűjtés, minden választókerület megkapta a direktívát, minimum hány aláírást kell szállítaniuk. A kvótát a választókerületi elnökök osztották el lefelé, és szabták meg például az önkormányzati képviselőknek, hogy saját körzetükben hány aláírást kell összeszedniük. Nemrég írtunk róla, hogy az aláírásgyűjtésben mutatott gyenge teljesítményük miatt bukhattak el azok a fideszes választókerületi elnökök, akiket menesztett a kormánypárt vezetése, bár ezt a párt tagadta. Korábban pedig az Origo.hu közölt rejtett kamerás felvételeket, melyeken az látszik, hogy az aláírásgyűjtő aktivisták arra biztatják az újságírót: nyugodtan írja alá a támogató ívet más nevében is, ha ismeri az adatait.

A párt akciója a közelgő választások előtt az adatbázisok felfrissítése szempontjából is jól jöhet, hiszen a felvételek alapján a rezsicsökkentést támogatók több személyes adatát is rögzítik a 100 forintos önkéntesek: a szimpatizáns nevét, címét, telefonszámát, és az e-mail címét is kérik. Csak egy dologra kell figyelniük: csak az írhatja alá, aki a 17. életévét már betöltötte, vagyis már „jövőre beleesik a 18-ba” – magyarázza az aláírásgyűjtő a felvételen –, vagyis, aki már ott lehet a 2014-es választásokon. A Botka Gábor Jánossal készült felvételen ugyanez a korhatár hangzik el.

A Fidesz honlapján folyamatosan beszámolnak a kormány intézkedését támogató akció állásáról, de a módszerekről csak annyi derül ki, hogy az aláírásgyűjtés „a Fidesz-irodákban és az állampolgárokkal való személyes találkozás keretében” zajlik, például a közterületeken felállított aláírásgyűjtő-pontokon. Vasárnap jelentették be, hogy Védjük meg a rezsicsökkentést! címmel országjáró rendezvénysorozatot indítanak, amelyen a kormánypárt politikusai személyesen találkoznak majd az intézkedést támogató állampolgárokkal. Orbán Viktor pedig vasárnap a 12. Kötcsei Polgári Pikniken jelentette ki, hogy 2014 a rezsiharc éve lesz.

Forrás: HVG.HU

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr695517643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása