CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hazugság hazugság hátán a csepeli fideszes városvezetés szócsövében

2013. október 07. 05:59 - csú

Kidobol-2_12.jpgAmi a Csepeli Hírmondóból kimaradt, mi közzétesszük

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Döntsön az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó október 3-án megjelent 18. számából:

1) A cikk címe: Ludas Matyi és a rezsicsökkentés - fórum

Az önkormányzat újságírója a szeptember 20-i, királyerdei lakossági fórumról tájékoztat. Mielőtt kitérnénk cikkének néhány gondolatára, felhívjuk figyelmét, hogy Fazekas Mihály elbeszélő költeményének címében a Lúdas jelzőt hosszú ú-val írta, valószínűleg azért, mert az akkori nyelvtani szabályok szerint, a lúd nevét is hosszú ú-val kellett leírni. Egyébként azóta is így írják: lúd. Ilyenre rezsiháborús időszakban is illik odafigyelni. Cs.A. cikkével ez a kisebbik, de nem elhanyagolható gondunk. Sajnos azt is le kell írnunk, hogy véleményünk szerint írásának következő mondatában hazugságot fedezhet fel az olvasó:

„Az ország olyan helyzetbe került a rezsicsökkentés előtt, hogy az Európai Unióban a fizetésekhez képest a magyar családok költöttek a legtöbbet rezsiszámláik kifizetésére.”

Még egyszer leírjuk: hazugság! A napi.hu-n 2013. június 17-én megjelent, az uniós statisztikai hivatal, illetve a KSH által közölt adatokon alapuló kimutatás bizonyítja állításunkat. Eszerint 2012. második felében Magyarország csak a negyedik a gáz-, illetve ötödik az áramár, vásárlóerő-paritáson számolt rezsikiadásokban, az Európai Unió tagországai között. Euróban azonban „a magyarországi áramdíj több mint 20, a gázár pedig közel 13 százalékkal múlta alul az uniós átlagot.

Az idézett mondathoz még egy gondolat: a KSH adatai szerint az Orbán-kormány két év alatt 4,1 %-kal emelte az áram, 18,3 %-kal a gáz árát.  Az ÁFA  2011-es emelése is komoly energia áremelésnek bizonyult. Ezeknek a tényeknek semmi köze a cikkben említett „szocialista kormányok”- hoz.

A következő állítás pusztán feltételezés:

„Az energiaszolgáltatók hivatalosan legalább 1040 milliárd forint extraprofitot vittek ki az országból 1995 és 2011 között.”

Feltételezés. Mert, egyrészt nincs „hivatalos” kimutatás. Másrészt Németh Szilárd polgármester a csepel.hu-n azt állította, hogy „a szolgáltatók Csepel közel 90 évi költségvetésének megfelelő összeget vittek ki az országból”. Ez, az idei kétségvetési év számai alapján, 1537 milliárd forint. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetője meg úgy véli, hogy 10 év alatt 11.000 milliárd forintot.(nol.hu, 2011. 01.07.) Mi meg úgy véljük, hogy az nyer, aki nagyobbat lódít. Mert ezzel eltereli a figyelmet például arról, hogy az új magyar milliárdosok mennyi osztalékot vesznek ki a zsebünkből. Vagy lehet, hogy ők is kivitték már vagyonuk nagy részét az országból? Simicska például két év alatt 20,6 milliárd osztalékot vett ki cégeiből. Közel 14.000 családi házat lehetne ennyiből hőszigetelni, úgy, hogy valóban jelentős lenne a rezsi csökkenése.

2) A cikk címe: Gyermekorvosi ügyelet, folytatódik a Csepeli Konzultáció

A szeptember 27-i képviselő-testületi ülésről szóló tájékoztatóhoz olvasóink figyelmébe ajánljuk a csepelujsag.blog.hu-n szeptember 30-án megjelent „Megdöbbentő hírek a csepeli képviselő-testület pénteki üléséről”, továbbá az október 2-i cikkben írtakat, amelyek a „Lenézik a csepelieket a fideszes városvezetők” cím alatt olvashatók.

A Csepeli Hírmondó cikkének egyik alcíme /Megvásárolható bérlakások/ alatt leírtakhoz van egy megjegyzésünk. A téma tárgyalása után a DHK Díjhátralékkezelő és Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-vel kötött szerződésről is döntött a képviselő- testület. A javaslatban olvasható, hogy az önkormányzati lakások bérlői 2013. 08. 06-ig, közel 30 millió forinttal tartoznak a kezelőnek, a Csepeli Városgazda Zrt.-nek, amit a tulajdonosnak, azaz az önkormányzatnak kell a DHK részére megfizetni. A csepel.hu szerint augusztus 31-én a csepeli magánszemélyeknek több mint 284 millió forint adóhátralékuk van. Tehát sokan még a „bérleti díjat” sem tudják fizetni, a csökkenő rezsiköltségek ellenére növekvő rezsihátralékokról nem is beszélve. Nem lesz tehát könnyű a lakásértékesítés, arról nem is beszélve, hogy talán nem ezt a formát kellene választani az önkormányzati bevételek növelése érdekében.  

3) A cikk címe: Százmilliós kötbérek

A szerkesztőség Németh Szilárd szeptember 25-i sajtótájékoztatójáról tudósít. Idézzük egyik mondatát:

„Németh Szilárd emlékeztetett rá: a rezsicsökkentés azt is jelenti, hogy valódi fogyasztóvédelmet valósítanak meg”.

Mi meg emlékeztetjük Németh Szilárdot, hogy például a távhő-szolgáltatók többsége önkormányzati kezekben van. A rezsicsökkentés miatti veszteségük eddig 52 milliárd forint  volt, amit az államnak meg kellett részükre fizetni. Ki is fizették. A további, 11 %-os rezsicsökkentés veszteségét is meg kell majd részükre fizetni. A megvédett fogyasztók által befizetett adóforintokból. Tehát ebben a konkrét példában az állam bácsi a következőképpen szórakozik velünk, fogyasztókkal: elveszi a pénzt a szolgáltatóktól, majd a fogyasztóktól beszedett adókból visszaadja nekik. A távhő díja ugyan csökken, de a csökkenést visszaveszi tőlünk az állam – más formában. A gazdaság meg senkit nem érdekel. A fejlődés sem, majd megoldja valaki. A mi fogyasztói forintjainkból. Csak az többe fog kerülni.

4) A cikk címe: Ezüstérmes a csepeli kolbász

A hírmondó legfontosabb, a csepeliek által hetek óta izgalommal várt cikke, a Nagyszalontán járt kétfős csepeli vezetői delegáció kolbásztöltő programjáról tájékoztat. Végre megtudtuk, hogy csepeli büszkeségeink, a tapasztalt kolbászkészítő mesteremberek, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek kolbásza csak ezüstérmes lett a nagyszalontai kolbászfesztiválon. A hír hallatán elégedetlen csepeli ezrekkel kiáltjuk világgá: előre a legjobb kolbász címéért! Sőt! Mit nekünk első hely. A csepeli kolbász a világörökség része! Ha a karcagi birkagulyás secc-pecc a világörökség része lett, akkor a két Attila csepeli nemzeti kolbásza sem adhatja alább. Csepel, a magyar ipar bölcsője, ugyanis nem a lováról, disznóiról híres. Itt évezredes hagyomány a disznótartás, a kolbászkészítés. Ipara van. A csepeli kolbász a kolbászok kolbásza. A rendszerváltás óta is évente százával vágják a csepeli disznókat a helybéliek. Idén is rengeteg disznót hizlalnak a közelgő téli vágásra, a jövő évi, négyévente sorra kerülő Nagy Csepeli Kolbász Versenyre, az azt követő Nagy Zabálásra. Sokan várják már a polgármester kolbászát is. Ha kell áprilisban is vágnak. Hajrá „csepeli kolbÁSZok”!

5) A cikk címe: Iskolai hétköznapok

A riporter Tóth János tankerületi igazgatót kérdezte a 2013/2014-es tanév indításának tapasztalatairól. Az igazgató úr válaszából megtudhattuk, hogy Csepelen minden rendben van.

Itt a pedagógusok kitörő örömmel fogadták, hogy

> most már hetente 32 órát kell az iskolában tölteniük, s otthon még rátehetnek napi 2-3 órát, > több diplomával, több évtizedes tapasztalattal a hátuk mögött, sokan kezdhetik elölről a ranglistán való felkapaszkodást,

> nincsenek megfelelően biztosítva a feltételek a heti öt testnevelési órához, s „a strandon lévő medence lefedése után” vihetik a gyerekeket strandra, esetleg megvárhatják, amíg elkészül a „tervek között szereplő száraz gyakorló sípálya”,

> örülhetnek, hogy a hittan órák miatt esetenként nem jár a gyerek a környezetvédelmi órára, > előmenetelük biztosítása érdekében csak a tankönyvben leírtakkal foglalkozhatnak,

> az oktatás már nem lényeges, csak a nevelésre koncentrálhatnak,

> a szülőkkel nincsen dolguk, mert semmi közük ahhoz, hogy az állam iskolája mire neveli gyerekeiket,

> a két bába (állam és fenntartó) között ide-oda szaladgálhatnak egy-egy ügy rendezése érdekében.

Ezt várták?  Erről álmodoztak? Szerintünk és szerintük nem. De ezt hallják vissza a polgármesteri fórumokon, igazgatói eligazításokon, erről beszél az oktatásért felelős alpolgármester, ha néha-néha találkoznak vele, erről írnak a csepeli önkormányzat szócsöveiben, s ezt mondta, ha nem is szó szerint, a tankerületi igazgató úr. Akkor minden rendben. Tényleg rendben?

6) A cikk címe: Két tonna alma

Két tonna almát kaptunk kecskeméti családi gazdálkodóktól.  Köszönet érte. Nem ez a gondunk az írással. Féltjük szegény polgármesterünket. Mennyit kellett neki ezért beszélnie Bugacon arról a fránya rezsicsökkentésről? De egy rezsicsökkentési kommandós parancsnoknak ez a dolga. Kiképezték. Tökéletes katona. Csak mondania kell a tutit. A háború meg háború. Talán még meg is kellett vívnia az ottani rezsiellenzőkkel. Micsoda szópárbajok, „pengeváltások” lehettek azon a fórumon?! Talán még ordítani is kellett szegény polgármesterünknek. Ahogy néha itt, Csepelen. Vajon a vita hevében ott is behozatta a demonstrációs táblákat, tele offshore-lovagokkal? Csak reméljük, hogy verekedésre nem került sor. Tudjuk, hisszük, hogy biztosan legyőzött minden megyei rezsiellenes elemet. Ha már egyszer Ő odamegy valahova! Ott oda van menve. Írmagja sem maradhatott az ellennek a bugaci pusztán. Pusztába kiáltott szavai táptalajra találtak, Bács-Kiskun megye már fellélegezhet. Az egész megye lakossága köszönte neki a fáradtságot. Hálájuk, „köszönetük jeléül ajánlották fel” a száz láda almát, s felkérték Lezsák Sándor, nagyhatalmú elnök urat, hogy még ott, Bugacon, jelentse is be ezt a köznépnek, országnak-világnak. Az meg is tette! A Csepeli Hírmondó haditudósítója is megírta, ráadásul korábban a csepel.hu-n is megjelent, s már tudta is az egész világ. Ám a megyeiek is állták a szavukat. Ígéretüket „tett követte”. Ideszállították az almát. Fantasztikus. Micsoda hír ez a csepelieknek! Van is üdvrivalgás, éljenzés mindenhol. Az emberek egymásnak mutogatják a Csepeli Hírmondót. Ebben a rezsiháborús időszakban, amikor a nemzetközi helyzet is fokozódik, az ilyen híreket várják a háborútól elfáradt harcostársak, a csepeliek, a rezsiellenállóktól szenvedő magyar nép. Polgármesterünk azonban még nem nyugodhat, nem áshatja el sokszor látott csatabárdját. Még vannak felszabadítatlan, ellenálló megyék, budapesti kerületek az országban, ahol még tartják magukat a rezsicsökkentést ellenző siserehadak. Már nem sokáig. Hozzájuk is elmegy Németh Szilárd! Azonban a legközelebbi győztes csatából hozhatna kenyeret is a csepelieknek. Madárlátta kenyeret.  

7) Kimaradt témák, események:

> a Magyar Narancs június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg

„A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashatunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó azóta sem reagál az MSZP csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére sem, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a legutóbbi testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott.

>  Július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra azóta sem érkezett válasz.

>  Információink szerint, a Csepeli Hírmondó szeptember 5-én körkérdéssel fordult a testületben működő pártokhoz: mi a véleményük az önkormányzat 3 éves munkájáról. Miért nem jelentek meg ebben azóta sem a témáról írt pártvélemények?

Szeptember

18.   A rendőrség elfogta az augusztus 26-i autórablás egyik elkövetőjét. A tettes társával együtt, késsel kényszerítette a tulajdonost az autója átadására.  

20.   Szüreti mulatságot rendeztek a Móra Ferenc Általános Iskolában.

21.   Közleményt adott ki az Együtt 2014 – PM pártszövetség csepeli és soroksári szervezete,  amelyben cáfolta a csepel.info cikkét, arról, hogy megzavarnák a királyerdei rezsicsökkentési fórumot. Egyben felteszik a kérdést: a rezsifórumokat a Fidesz szervezi. Ki fizeti ezek csepeli költségeit? Szerkesztőségünk is csatlakozik a kérdéshez, várjuk az  önkormányzat vezetőinek válaszát.

21-22. Kétnapos fordulóval folytatódott a Női Magyar Kupa. Szeptember 21-én a Csepel női  labdarugó csapata itthon játszott a Ferencvárossal és súlyos, 14-1 arányú vereséget  szenvedett. Ezzel a Csepel kiesett a kupából.

 23.  A Farkasréti temetőben vettek végső búcsút Csernai Páltól, a Csepel egykori, kétszeres  magyar válogatott középpályásától.

26.   Világháborús aknagránátot találtak a Szabadkikötő SC sporttelepén, amit tűzszerészek  hatástalanítottak és elszállítottak.

28.   Szenteczky János, az MSZP Csepeli Szervezetének elnöke, önkormányzati frakciójának        vezetője, Most akkor én jövök…?! címmel, saját blogján jelentette be: december 6-án        kezdődik az a bírósági eljárás, amely az önkormányzat feljelentésével indult ellene. A        cikket a csepel.blog.hu is közölte.    

        Nagyszabású Zámbó Jimmy Díjátadó Gálakoncert volt a Csepeli Munkásotthonban

Október

   1.  Az Idősek Világnapja

        A Füstifecskék óvodában jártak a Környezet-és Természetvédelmi Oktatóközpontok        Országos Szövetsége (KOKOSZ) szeptember végi vándorgyűlésének részvevői

        A csepeli papírgyár egy bontás alatt lévő épületében tűz keletkezett, a tűzoltók eloltották,        a környező épületek lakóinak kitelepítésére nem volt szükség.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr105553087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása