CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Megvédett értékek: 85 éves a 93 éves Csepeli Munkásotthonban működő Réti Pál Fotóklub

2013. október 11. 13:59 - csú

Réti fotóklub-könyv.jpgNagy érdeklődés mellett nyílt meg tegnap a Csepeli Munkásotthonban a 85 éves Réti Pál Fotóklub jubileumi kiállítása. A 21. kerületi hírhatár így számolt be a rangos művészeti eseményről, amelyen a  helyi közélet nem kívánt hordaléka, a Munkásotthon megmaradásáért vívott ádáz küzdelem új, kedvező  fejleménye is teret kapott: 

85 tevékeny esztendőre tekinthet vissza a Csepeli Fotókör, azaz mai nevén a Csepeli Munkásotthon Réti Pál Fotóklubja. Az évfordulót a Galéria 21-ben október 10-én megnyitott és november 11-ig látható kiállítással köszöntik, A kiállítás megnyitására időzítették annak a 100 oldalas, színes kiadványnak a megjelenését is, amely a 85 esztendő összefoglalóját adja.

A kiállítás nyitórendezvényén Szegedi Péter, a Galéria 21 vezetője mondott bevezető gondolatokat, majd - az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola növendékeinek fellépése után - átadta a szót Nagy Józsefnek, a Csepeli Munkásotthon Alapítvány Kuratóriuma elnökének, a ház korábbi igazgatójának.

Nagy József beszédét teljes terjedelmében közöljük:

„Kedves Vendégek,

Köszöntöm Önöket ezen a szép napon, melyen a Csepeli Munkásotthon Réti Pál Fotóköre ünnepli 85. születésnapját. Nagy tisztelettel köszöntöm a körünkben megjelent Drucker Tibort, aki 1956 és 1961 között volt a Csepeli Munkásotthon igazgatója, valamint Tóth Mihályt, aki 1983 és 1988 között volt a Csepeli Munkásotthon igazgatója és 16 éven át töltötte be Csepel polgármesteri tisztét. Egyúttal köszöntöm a megjelent egykori és jelenlegi önkormányzati képviselőket is.

Az ünnepről Márai Sándor így írt:

„Ha az ünnep elérkezik, akkor ünnepelj egészen, mert az ünnep az mély és varázslatos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok.

S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolódásból, legyen benne áhítat és föltétlenség.

Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme."

Az évfordulóra válogatott és kiállított fotók mellett, egy nagyon igényes és szép kiadványt is megjelentetett a fotószakkör.

Ennek olvasása során az érdeklődők megismerhetik egy sikeres közösség történetét, eredményeit, korábbi és jelenlegi tagságát és vezetőit.

A szakmai sikereken túl nagy érték az, hogy a fotókör mindenkori tagjai közösségi életet éltek, segítették egymást, dolgoztak az elért eredményekért. Évente 4-5 kiállítást rendeztek falakon kívül, s részt vettek a MAFOSZ pályázatokon.

Több évtizedes múltra tekint vissza személyes kapcsolatom e neves körrel és szívesen gondolok a régi kulturális eseményekre, gálaműsorokra, híres személyiségek látogatására a Munkásotthonban, illetve sok-sok külföldi turnéra, melyeken a fotószakkör végezte az események megörökítését.

Decemberben emlékezünk meg a Csepel Táncegyüttes megalakulásának 55. évfordulójáról – őket a különféle műsorokon és turnékon a fotószakkör tagjai fényképezték – a majdani kiállításon ezek a pótolhatatlan felvételek láthatók lesznek.

A kulturális események fotózását elsősorban Bárány Tibor, Tüske István, Berta Béla, Végh Péter és Sebestyén László végezték: sok-sok értékes képpel gazdagították a Csepeli Munkásotthon archívumát.

Kedves Vendégek!

A házban működő kisközösségek, művészeti együttesek, klubok, szakkörök működéséhez minden időben szükség van térre és fedélre, némi készpénzre, amit a Munkásotthon anyagi lehetőségeihez mérten igyekezett és igyekszik biztosítani.

Elmondhatom, hogy a fotókör számára a híres 101-es termen kívül biztosítjuk a Galéria21 kiállítótermet, a hétvégi munkákhoz helyiséget és minden évben némi készpénzt is.

Helyénvalónak érzem, hogy itt nagyon röviden szóljak Önöknek a Csepeli Munkásotthon Alapítvány alapító jogú szervezeteiről, az egykori alapító 10 csepeli nagyvállalatról, melyek – sajnos – az elmúlt 23 évben felszámolással megszűntek, vagy átalakultak.

Az alapítói jogokkal kapcsolatban – 2011-től - egy bírósági eljárás folyt, mely ezen a nyáron a tisztelt Kúria döntésével befejeződött: a bíróság elutasított minden olyan keresetet, mely az alapítói jog megszerzését, illetve átadását kezdeményezte.

Így mára a Csepeli Munkásotthon alapítványnak egyetlen alapítójogú szervezete van – ez pedig a Fővárosi Bíróság.

Az elmúlt 3 nehéz évben a Munkásotthon folyamatosan működött, felújítási munkákat is végeztünk, de a költségvetésünk nagyon megsínylette a támogatások drasztikus csökkentését.

Ezen időszakban teljesen megszűnt a Munkásotthon helyi önkormányzati támogatása, a pályázat útján elnyerhető állami működési támogatás pedig nagyságrendekkel csökkent.

Számos nehéz intézkedést hozott a kuratórium, és az intézményi vezetőtestület a folyamatos működés biztosítása érdekében.

Megmaradt tehát ez a híres – 93 éve működő művelődési ház, minden kulturális értékével együtt -, és nem volt offshore cég az alapítók között, és nem volt az alapítványunknak „tulajdonosi köre", hiszen a Munkásotthon vagyona a Csepeli Munkásotthon Alapítvány tulajdonában van, el nem idegeníthető és csakis az alapítói célt szolgálhatja. Vagyis az itt élő lakosok kulturális igényeinek mind jobb teljesítését.

Kedves Vendégek!

Munkatársaimmal együtt mindig azért dolgoztunk, hogy ez a neves művelődési ház a csepelieké maradjon.

Most, hogy a ház jogi helyzete elrendeződött, köszönet illeti azokat, akik e nehéz időkben is segítették megmaradásunkat, működésünket. Augusztus 6-a óta – a Csepeli Munkásotthon Alapítvány Kuratóriumának döntése értelmében – Darvasi Ilona a kinevezett ügyvezető igazgatója a Csepeli Munkásotthonnak.

E kiállítás is megfelelő alkalom arra, hogy köszönetet mondjak a fotókör tagjainak, akik munkájukkal segítették ezt a házat. Külön is köszönöm Tüske István és Oberlander Sándor munkáját. Itt említem meg, hogy ez a mai ünnepség 10 szponzor támogatásával valósul meg, s ezt jó értéknek tartom.

A kiállított képek megtekintése után egy Picasso idézet jutott eszembe: „Isten ments, hogy magyarázzák képeimet!"

Én sem teszem, de azt elmondom, hogy nekem mind tetszik.

A kiállítást megnyitom, köszönöm a figyelmüket." – zárta kiállításnyitó gondolatait Nagy József.

A nyitó ünnepség további részében a MAFOSZ elnöke, Horváth Imre köszöntötte a Réti Pál Fotoklub egykori és mai tagjait. Később, a vacsora alatt Fabó Katalin, a MAFOSZ budapesti régiós alelnöke is gratulált a színes kiállításhoz és a szép kiadványhoz.

Oberlander Sándor, a Csepeli Munkásotthon Réti Pál Fotoklubjának elnökhelyettese megköszönte az alkotók, a támogatók és a segítők közreműködését és valamennyi résztvevőt – a kiállítás képeinek megtekintése után – egy ünnepi töltött káposztára invitált a nagyterembe.

A kiállítás meghívóját megtekintheti és a klub történetéről olvashat itt.

A nyitó rendezvény fotóit a 21. kerületi Hírhatár Galériájában láthatja.

Forrás: 21. kerületi Hírhatár

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr645563196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása