CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egymást nyírják a fideszesek, a pártvezetés tehetetlen

2013. október 13. 04:24 - csú

000-2 Borbély-Németh.pngFideszes fideszesnek farkasa

Bár Csepelen a Szent Imre téri terror házának nevezett, polgármesteri hivatalként funkcionáló fideszes főhadiszálláson kiválóan működik az elektronikus és bio biztonsági rendszer, a hírek kiszűrődését nem tudják megakadályozni. Régóta közismert, hogy Németh Szilárd polgármester és párttársa, Borbély Lénárd alpolgármester között nem felhőtlen a viszony. Aggódnak: mi lesz a 2014-es választások után. Németh Szilárd még hezitál – írtuk néhány napja. Borbély Lénárd. pedig hallgat, figyel, visszavonul és ugrani készül, csak még nem tudja, hova. A fülkeforradalmárok egymást fúrják a kerületben. Nem különbek párttársaiknál. Róluk szól a következő összeállítás.

           Kokainvád Szombathelyen, százmilliós korrupciós gyanú Zuglóban, mocskos kampány Baján. A Fidesz az ellenzékre mutogat a sorozatos botrányokért, de valószínűbb, hogy az egymásnak feszülő helyi pártemberek kezdték nyírni egymást. A vezetőség képtelen kontrollálni a helyi konfliktusokat, és most üt vissza, hogy 2010 előtt ráerőltették a helyi szervezetekre a pártvezetés embereit.

          Nem az ellenzék talál fogást a Fideszen, az utóbbi hetekben kirobbant botrányok a párton belüli feszültségekre vezethetők vissza – állítja a kormánypárt egy magas rangú politikusa azokról a helyi ügyekről, amelyek az országos sajtóba, a kereskedelmi tévék híradóiba is bekerültek.  

          Szeptember végén két egymást követő napon ért súlyos vád fideszes politikusokat. Szeptember 25-én Papcsák Ferenc zuglói polgármestert és a kerület vagyonkezelőjét érintő hangfelvételről számolt be a sajtó, egy nappal később pedig a szombathelyi MSZP azt állította, hogy a város alpolgármestere, Lazáry Viktor látható azon a nyilvánosságra hozott videofelvételen, amin egy férfi vélhetően kokaint fogyaszt. Ezzel egy időben a bajai időközi választások kampányát is több botrány kísérte – a szemben álló felek blogokon, a sajtóban támadták egymást –, végül a kecskeméti törvényszék megállapította, hogy az öt közül abban az egy szavazókörben kell csalás miatt megismételni a választást, melyben a Fidesz a győztes szavazatokat begyűjtötte.

          A párt egyik neve elhallgatását kérő vezető politikusa szerint mind Zuglóban, mind Szombathelyen belső ellentétek miatt robbant a bomba, a Fidesz vezetésében biztosra veszik, hogy egyes párton belüli csoportok próbálják lejáratni egymást, és ehhez az ellenzék segítségét is igénybe veszik. Más fideszes források is úgy vélték, hogy a bajai helyzet a többitől különbözik, ott egyszerűen csak óriási a nyomás Zsigó Róbert polgármesteren, aki a párt szóvivője is, és akinek a jövője múlhat a választáson.

                                                                                                                       

A választók ítéletére bízzák Papcsákot

                                                                                                               

           A 2010-es önkormányzati választásokat megelőzően mindhárom városban a vezetőség lefejezésével tett rendet a pártvezetés. Magas rangú kormányzati forrásunk szerint erre azért volt szükség, mert a korábbi fideszes vezetők több ügyben is megalkudtak az MSZP-vel, és ennek a pártvezetés véget kívánt vetni. Ám mégsem sikerült megnyugtató megoldást találni, sőt, az évekkel ezelőtt háttérbe szorított csoportok ismét aktivizálódtak vagy a 2010-es győztesek vesztek össze a zsákmányon.

           „Nem tudok róla, hogy engem bárki is jelölne, de ha érkezik ilyen felkérés, azt nagy-nagy megtiszteltetésnek fogom venni” – mondta a kormány elszámoltatási biztosa három hónappal a 2010-es önkormányzati választások előtt, amikor a Hírszerző arról kérdezte, ő lesz-e a polgármesterjelölt a főváros XIV. kerületében. Papcsák Ferenc még azt is hozzátette, hogy ebbe nincs beleszólása, mert nem tagja a kerületi Fidesz-szervezetnek. A tiszavasvári származású politikust – aki 2002 és 2006 között a nyírségi Baktalórántháza képviselője volt – végül a pártvezetés jelölte ki a feladatra, mert tavasszal őt indították sikerrel az országgyűlési választásokon Zuglóban. Pedig 2010 júniusában a Magyar Nemzet még külön cikkben mutatta be Ferdinandy Istvánt, aki abban reménykedett, hogy zuglói lakos lesz a kerület polgármestere, akárcsak ő. Emellett aláírásgyűjtés folyt a 2002-2006 közötti fideszes polgármester, Rátonyi Gábor mellett is, akinek viszont Ferdinandy a szövetségese volt.

           A most szeptember végén nyilvánosságra került hangfelvételen Ferdinandy beszélget egy építőipari vállalkozóval a zuglói közbeszerzésekről, és a megnyert pályázatok utáni állítólagos „visszaosztásokról”. A 100 milliós nagyságrendű pénzmozgásokról a két férfi szerint tudnia kellett Papcsáknak is, hiszen a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezetője, Mazsu Gergely a polgármester „embere” volt, ő hozta Debrecenből a cég élére. Papcsák közleményben utasította vissza a vádakat, szerinte épphogy ő tett rendet a kerületben, Ferdinandy és a vállalkozó pedig „sértett emberek”, mert „átvilágítások és átszervezések” meggátolták őket abban, hogy „tovább sütögessék a saját pecsenyéjüket”.

           A HVG.HU orrásai szerint a Fideszben azóta is Papcsák verzióját fogadják el, és támogatják a kerületi „rendteremtés” folytatásában. Igaz, a magas rangú fideszes forrás szerint azt is látják, hogy a polgármester-képviselő meggyengült a harcokban, ráadásul több ügyét – mint a luxusautójáról szóló híreket – „rosszul kezelte”. Ezért a jelenlegi tervek szerint 2014-ben képviselőként indítják, a választásokon pedig kiderül, hogy maradhat-e a politikában. Az összeférhetetlenség miatt választania kell a két poszt között, tehát ha képviselőjelölt lesz, búcsút mondhat polgármesterségnek.

                                                                                                     

Hende takarodót parancsolt

                                                                                                          

          „Ez nem egy postaládába beesett anyag, folyamatosan jöttek az információk, jó háromnegyed év alatt állt össze a kép” – mondta a hvg.hu-nak Czeglédy Csaba az állítólagos szombathelyi drogügyről. Az MSZP helyi frakcióvezetője szerint a szeptember 26-án nyilvánosságra került, leleplezőnek szánt videót nem ők készítették, hanem egy közvetítőtől kapták pendrive-on. Azt nem volt hajlandó elárulni, ki volt a közvetítő, de sokat sejtetően azt hangsúlyozta, tudott a Fideszen belül zajló háborúskodásról.

           Arról, hogy a szombathelyi Fideszen belül konfliktusok vannak, először a HVG számolt be júniusban – jóval a videó kikerülése előtt. A hetilap azt írta, a jelenlegi polgármestert, a KDNP-s Puskás Tivadart sem képviselőként, sem polgármesterként nem akarja indítani a Fidesz. A képviselői helyet ugyanis a 200 fő alá csökkenő parlamentben a honvédelmi miniszternek, Hende Csabának tartanák fenn, aki Vas megye „erős embere”. A miniszter korábbi titkárát és kampányfőnökét, Lazáry Viktort szánja polgármesternek, és ebben kész volt konfliktusokat vállalni a helyi Fidesszel. A hetilap fideszes forrásokból úgy értesült, hogy az vezetett az összezördüléshez, hogy Puskástól a szívinfarktusa idején Hende kifejezett kérése ellenére nem Lazáry, hanem Marton Zsolt kapta meg a helyettesítési feladatokat, és a vele járó jogokat. Hende kegyeltjének mellőzése miatt viszont Puskás és Marton kiesett a pikszisből.

           Lazáry a botrány kirobbanása után a szombathelyi kórházban drogtesztet végeztetett, amely azt igazolta, hogy napokkal előtte nem fogyasztott kábítószert. A Nemzeti Nyomozó Iroda időközben nyomozást indított az ügyben, Lazáry pedig felfüggesztette párttagságát. A Blikk október elején meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a kokainozásra utaló jelenetet egy csapatépítő rendezvényen vették fel rejtett kamerával 2013 tavaszán. Czeglédy a hvg.hu-nak az ügy kirobbanása után azt mondta, van egy hosszabb verziója is az anyagnak, ami nyilvánosságra került, az csak egy kivágott rész. Az MSZP-s politikus nem adott egyértelmű választ arra, hogy rendelkeznek-e már a teljes verzióval, de azt állította, a vágatlan verzión több szereplő is látható, tehát a botrány több fideszes politikusra is rávetülhet.

          Az Index szerint egy luxusjachton készült a felvétel, a hvg.hu szombathelyi információi szerint egy, a helyi Fidesszel jó kapcsolatokat ápoló – a Balatonon vitorláskölcsönzéssel is foglalkozó – üzletember hajóján ünnepeltek zárt körben. Ez azt a verziót erősíti, hogy nem a szombathelyi ellenzék „dolgozott rá” Lazáryra, hanem azok, akik veszthetnek a jelölésével.

                                                                                                

A cukrász legyőzte az ügyvédet

                                                                                                                             

           Papcsáknál és Hendénél jóval óvatosabb volt Zsigó Róbert, aki 2010-ben vette át a hatalmat Baján. Fideszes forrásaink szerint a párt regionális igazgatójának, Kerényi Jánosnak a támogatását élvezve mára az összes olyan politikust eltávolított a városháza környékéről, akik 2006 és 2010 között irányították Baját. 

           Elődje Révfy Zoltán 2006-ban 24 százalékot vert a korábbi MSZP-s polgármesterre, Széll Péterre. „A döntést nem jó szívvel, de végül tudomásul veszem” – fakadt ki négy évvel később a Demokrata nevű hetilapnak, amikor kiderült, hogy a  pártvezetés nem engedi újrázni, hanem Zsigót akarja polgármesternek. Révfy az interjúban arról beszélt, egy ideig fontolgatta, elindul Zsigóval szemben függetlenként, de végül a Fidesz iránti lojalitása miatt nem ment bele a háborúskodásba. Pedig a váltás előtt még a Kövér László vezette országos választmányhoz is fellebbezett, mert szerinte szabálytalanul jelölték a helyiek Zsigót, az ő nevét, mint alternatívát nem is terjesztették elő a párttanácskozáson.

            Egy helyi ellenzéki forrásunk szerint a kettőjük viadalát a „bácsalmási cukrász” és a jogász háborújaként emlegették a városban (Zsigó 1998-ig az ÁFÉSZ cukrászüzemében dolgozott, 2010-es parlamenti életrajza szerint csak érettségije van, Révfy viszont jogi egyetemet végzett, és ma is ügyvédként dolgozik.) Révfy a Demokratának elárulta, azért sem indult függetlenként három éve, mert jelezték neki, ha nyer, „ellenzéki polgármester lenne a kétharmados Fidesz-kormánnyal szemben”. 2010-ben végül már eleve úgy alakították a képviselő-jelöltek listáját, hogy a régiek ne okozzanak gondot az új polgármesternek.

            Egy vezető fideszes forrás szerint Zsigó indulását a pártvezetés azért támogatta, mert már 2010-ben tervbe volt véve az összeférhetetlenség kimondása. Így azt szerették volna, ha minél több képviselőjük egyben polgármester is – Zsigó pedig 1998 óta képviseli Baját –, hogy a 199 fős Országgyűlés kialakításakor ne okozzon gondot a kiszoruló káderek elhelyezése. Viszont Zsigó meggondolta magát, és nem akarja feladni az országos politikai karrierjét, április óta a párt egyik szóvivője. Kerényi szeptember elején azt nyilatkozta a bacsmegye.hu-nak, hogy Baja polgármestere a képviselő-jelöltség mellett döntött, így meg kell találni az utódját.

                      Csakhogy egy, a Fidesz elnökségi döntéshozatalára rálátó forrás szerint nincsenek megelégedve Zsigó személyzeti politikájával, márpedig, ha 2014 tavaszán képviselő lesz, neki kell előkészítenie az őszi önkormányzati választást, segítenie az utódjelöltjét. (Szeptember elején a visegrádi frakcióülésen jelentette be Orbán Viktor, hogy leváltott választókerületi elnököket, mert rosszul teljesítettek.) Mint a hvg.hu korábban megírta, egy belső használatra készült mérés szerint a bajai időközi választások előtt a Fidesz helyben 50 százalékon állt, a jelölt – aki egy biztonsági őr, a polgármester barátja – viszont csak 30-on. A jelölt az 5 szavazókörből 3-at elvesztett, egyet közel döntetlenre hozott ki. A győzelmet az a szavazókör hozta meg neki, ahol a baloldali pártok szerint autóval szállították a szavazókat – a bíróság pedig kampánycsendsértést állapított meg, ezért vasárnap megismétlik a voksolást.

                                                                                            

Fideszes fideszesnek farkasa

                                                                                      

A szombathelyi Fideszben 8 éve folyamatos a háborúskodás. A nyáron egymásnak esett felek 2005-ben még egységesen léptek fel a régebbi fideszes csapattal szemben. A vita akkor olyan heves volt, hogy az országos politika szintjét is elérte: a szombathelyi tisztújításon történtek ellen tiltakozva kilépett a Fidesz parlamenti frakciójából Gyimesi József.

Gyimesi nyolc évvel ezelőtt ki akart vonulni a helyi politikából, ezért maga helyett egy önkormányzati képviselőt ajánlott. Ám nem az ő jelöltje, hanem Hende Csaba támogatottja győzött, a héttagú elnökségbe pedig öt új ember került (köztük a most összekülönbözött Lazáry és Marton). Gyimesi és több társa 2005-ben azt állították, olyanokat is engedtek szavazni, akiknek a pártba való felvételét a voksolás előtt jelentette be Hende (akkoriban zárult a polgári körök beléptetése a Fideszbe, amit Hende koordinált). A vesztesek által kifogásolt körülmények között megválasztott elnököt alig egy évvel később leváltották, helyére egy másik városi képviselő került, de két évvel később neki is távoznia kellett, mert 2007-ben az új elnök Ágh Péter lett, a Fidelitas akkori alelnöke.

2005-ben annak ellenére került be a helyi elnökségbe a korábbi polgármester, Szabó Gábor, hogy 2002-ben elvesztette a választást az MSZP-s Ipkovich Györggyel szemben – ebben szerepet játszott, hogy korábban kiderült, az előírt nyelvvizsga-bizonyítvány nélkül szerzett doktori címet. 2006-ban viszont már ki is lépett a pártból, és MDF-esként kisegítette a szocialistákat. A 2006-os választásokon ugyanis Ipkovich megőrizte a posztját, ám a képviselő-testületben kisebbségbe került. Ekkor lett Szabó alpolgármester, Gyimesi pedig egy civil szervezet városi képviselőjeként adta a voksát a szocialista polgármester előterjesztéseire. A Fidesz akkori alelnöke azzal magyarázta Szabó pártból való kilépését, hogy a politikus akart ismét Szombathely polgármestere lenni, de már nem őt jelölték.

                                                                                                 

Forrás: HVG.HU

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr15564796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása