CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Köztársasági ünnep szombaton a volt Köztársaság téren

2013. november 15. 04:24 - csú

Ételosztás-Köztársaság.PNGA jelen nyomorára, a szegények üldözésére való figyelemfelkeltési célból az első köztársaság kikiáltásának 95. évfordulóján ételt osztunk rászorulóknak az egykori Köztársaság, ma II. János Pál pápa téren 2013. november 16-án 12 órától.

Innen 13 órakor rövid sétára indulunk, megtekintjük a környék munkásmozgalmi szempontból emlékezetes helyszíneit, majd a napot a Fiumei úti (egykoron Mező Imre úti) temetőben lévő Károlyi Mihály síremléknél fejezzük be, ahol rövid beszéddel és pár szál virággal emlékezünk a 95 éve kikiáltott első magyar (nép)köztársaságra. Aki csak utóbbi megemlékezésre jön, az várjon minket a temető főbejáratánál 14 órakor.

Ezt írja a Munkások Újsága, amelynek megemlékező cikkét és felhívását most közöljük:

                                

KÖZTÁRSASÁG 95
Emlékezzünk az első köztársaság kikiáltására, mutassuk meg, hogy szolidárisak vagyunk hazánk kitaszított állampolgáraival!

                                                  

Köztársaság Károlyival.PNG1918. november 16-án királyságból köztársaságra váltottunk, megkésve, de oly nagy lelkesedéssel.

                                            

Horthy-bevonul.PNGEgy évvel később Horthy lova botladozott a budai macskaköveken.
Nincs okunk az ünneplésre, de emlékezni kell a sárba tiport első, a szintén elbukott második és kiherélt harmadik köztársaságra is. Sajnos majd száz év után is aktuális, amit az első köztársaság kikiáltásakor Kunfi Zsigmond szociáldemokrata politikus mondott:

                                     
"Nekünk nem kell az a politikai demokrácia, amely mellett megmarad a milliók nyomora és szegénysége néhány tízezer javára. Nekünk a politikai demokrácia eszköz arra, hogy annak minden szabadságjogát kihasználva a nagy tömegek az ő gazdasági jólétüket megalapíthassák. Nem politikai demokrácia az, ahol 12 órát kell dolgozni nyomorult munkabérért a tömegeknek, mialatt mások munka nélkül nagy jövedelmekhez juthatnak!"

                                      

A jelen nyomorára, a szegények üldözésére való figyelemfelkeltési célból az első köztársaság kikiáltásának 95. évfordulóján ételt osztunk rászorulóknak az egykori Köztársaság, ma II. János Pál pápa téren 2013. november 16-án 12.00 órától.

                                    

Innen 13.00 órakor rövid sétára indulunk, megtekintjük a környék munkásmozgalmi szempontból emlékezetes helyszíneit, majd a napot a Fiumei úti (egykoron Mező Imre úti) temetőben lévő Károlyi Mihály síremléknél fejezzük be, ahol rövid beszéddel és pár szál virággal emlékezünk a 95 éve kikiáltott első magyar (nép)köztársaságra. Aki csak utóbbi megemlékezésre jön, az várjon minket a temető főbejáratánál 14.00 órakor.

                                                        

Forrás: Munkások Újsága és Szociális Önvédelem

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr795634646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása