CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Leleplezett titkok (vasárnap)

2013. december 15. 11:31 - csú

Mutyimondó.PNGMennyit kell tejelni egy nyelvvizsgáért? – Kire és mire veszélyes az adóellenőr nagymamája? - Gáz lett egy aláírásból – Napfényre került gyanú a napelemek körül –– Antall József elhallgatott interjúját ma eltitkolnák a köztévénél – Tudja ön, hogy mi az a „vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés”? Kiss Ernő nyugdíjas dandártábornoknak már megmondták az ügyészek… - Ahol bármilyen korrupciós vád alól előre mentességet adnak a politikusoknak

A mutyimondó összefoglalója:

Orbán Viktor valamit aláírt, de lehet, hogy mégsem, viszont az oroszok úgy értelmezik, hogy igen. Titokban Budapesten járt ugyanis szerdán a Gazprom óriáscég első embere, majd utána az oroszok kiadtak egy közleményt, miszerint aláírták a Déli áramlat magyarországi szakaszának tervezéséről szóló megállapodást. A közlemény megjelenése után kapott észbe a kormány is, hogy kellene valamit mondani, a sajtóiroda azt közölte, hogy nem írtak alá semmit, csak a tárgyalások haladnak jól. Pár óra múlva kiderült, hogy valamit aláírtunk. Fontos tudni két dolgot ezzel kapcsolatban. Egyrészt az Európai Unió éppen a múlt héten jelentette be, hogy az uniós jogba ütközőnek tartja a Déli áramlat megépítéséről szóló kétoldalú szerződéseket, mert azokban a Gazprom kizárólagos szállítási jogot kap, más nem férhet hozzá a vezetékhez. Másrészt pedig, ha Orbán Viktor most ellenzékben lenne, akkor kampányt indítana maga ellen. 2008-ban ezt tette ugyanis, így akarta rábírni az akkori kormányfőt, Gyurcsány Ferencet, hogy ne írja alá Moszkvában a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről szóló egyezményt. Érdemes elolvasni a BBC összeállítását az európai energiaárakról, amiből az derül ki, hogy elég drága Kelet Európainak lenni.

Az Átlátszón folytatódott a cikksorozat, amely a Mol körül szorgoskodó orosz kapcsolatokról ír. A friss epizódból az derül ki, hogy a Mol orosz hátterű üzleti partnere egy bonyolult céghálón keresztül kapcsolódik a horvát INA korrupciós ügyében érintett ciprusi offshore cégekhez.

Az Index arról ír, hogy ebben a ciklusban már nem épülhetnek naperőművek uniós támogatással Magyarországon. Tíz hónappal azután ugyanis, hogy lezárult az NFÜ pályázata, a napokban módosították a feltételeket. Napelemfarmok építésére mégsem adható támogatás, holott a hazai vállalkozások többszörös igényt nyújtottak be a 9 milliárdos keretre. Az Átlátszó szeptemberben írta meg, hogy az egész rettenetesen mutyigyanús, a pályázók között volt több NFÜ-közeli cég is, ráadásul mindenki annyit nyert, amennyiből az egész projektet egy fillér befektetése nélkül meg tudták volna valósítani, az önrészt pedig jól lenyúlták volna egy hitelkonstukció közbeiktatásával. Ez már Lázár Jánosnak is sok volt, felfüggesztette a további kifizetéseket, most pedig az egész tendert ejtették. A napelemmutyi emlékezetes módon LMP-s politikust, valamint a párt gazdasági vezetőjét is elérte, a párt elnöke egy interjúban keserű tanulópénzről beszélt, az interneten pedig egy újabb Bukás-videó örökítette meg az esetet.


Kb. 70 milliárdból gazdálkodik évente a közmédia, az adófizetők minden egyes műsorpercért ezreket fizetnek, mégsem teszi lehetővé az MTVA, hogy az archívum szabadon elérhető legyen. Az Index egy Antall Józsefre emlékező cikket szeretett volna illusztrálni archív felvételekkel, ám az MTVA nem adott nekik semmit. Amit aztán a cikkükben lehoztak, azt az MTVA letiltotta és jogi lépéseket helyezett kilátásba. A Cink személyes ellentét lehetőségét is felveti: az Index lehúzta Kálomista Gábor új filmjét, akinek a felesége a tévéarchívum vezetője.


Az Átlátszó blogja a Fizettem.hu kenőpénz figyelő portálon megjelent történetek közül válogat: kiderül belőlük, hogy mennyit kell tejelni egy nyelvvizsgáért, egy kémény szabványosításáért, vagy hogyan lehet pénzt kinyerni egy uniós pályázatból.

 

Az adóhatóság lecsapott mézespuszedlire Zalában, ráadásul úgy, hogy az adóellenőr nagymamája  vett a süteményből, amit a revizor túl édesnek talált, elküldte bevizsgáltatni, és ki is derült, hogy a gyártó receptjéhez képest több hozzáadott cukrot tartalmazott a puszedli, vagyis a méz egy részét cukorral helyettesítették, ezért meg népegészségügyi termékadót kellett volna fizetni. Jól megbírságolták a mézeskalácsost.

Fura tényállás miatt vette őrizetbe az ügyészség Kiss Ernő nyugalmazott rendőr dandártábornokot. A vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés az Index szerint azt jelenti, hogy valaki azt mondja, hogy meg tud vesztegetni egy hivatalos személyt, de valójában nem tud, azaz nem is veszteget meg senkit. Én nem tudom, lassan már tényleg a vesztegetőkben sem lehet megbízni ebben az országban!

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Egy nappal azután, hogy Budai Gyula földalapú támogatásokra szóló jogosulatlan igény beadásával vádolta meg a Világgazdaság munkatársát, a napilap bejelentette a szerkesztő távozását. Az érintett nem nyilatkozik.


A Transparency International román tagozata természetesen tiltakozik az ellen, hogy lényegében legalizálták a korrupciót az országban, bármilyen korrupciós vád alól előre mentességet adtak a politikusoknak.


A Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet titkait és az olasz politikával való összefonódását fedte fel Giovanni Brusca egykori maffiózó csütörtökön a milánói bíróságon. Silvio Berlusconi volt kormányfőről is beszélt.


Örményországban a bíróknak gyakorlatilag árlistájuk van, 500 dollárért már lehet bírót venni.


Az amerikai haditengerészetet megrázó korrupciós botrány után most azon kezdtek el gondolkozni, hogyan teremtsenek tiszta viszonyokat.

 


Ennyit mára, hétfőn újra jövünk.

Szorgos népünk győzni fog. Vagy nem.

Mutyimondó

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr205693354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása