CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Te is voltál KISZ-es?

2013. december 15. 09:40 - csú

Te.PNGTe is voltál KISZ-es? Jesszus! Remélem, odáig nem vitted, hogy vesztedre beválasszanak akár a falu, akár a legvacakabb kisvállalat KISZ-bizottságába. Mert ha igen, még elővehetnek.

                                      

Hamarosan elfogadja a parlament a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló törvényt. Megtudjuk, kik voltak a felelősök a pártállam működtetéséért.

                             

Ne szemtelenkedj, nem a mai Fidesz-es pártállamról van szó, azt különben is tudjuk, hogy kik működtetik. Igaz, a mostaniak között is vannak KISZ titkárok, de az más. Ők a jó KISZ-esek, akik csak a bolsevizmus aláaknázása céljából lopakodtak be nagy ravaszul a KISZ-vezetőségekbe.

                   

Hogy közülük éppen X elvtárs vagy Y elvtársnő (bocsánat: mai titulusuk szerint X főosztályvezető úr, vagy Y államtitkár asszony) volt az, aki téged annak idején feljelentett valami lazaságért? Már megint szereptévesztésben vagy. Nem neked kell ítélkezned a múlt bűneiről, hanem a létrehozandó Fidesz-es igazoló bizottságnak. Szebb nevén ennek a bizonyos Nemzeti Emlékezet Bizottságának, vagyis a NEB-nek. Ne csinálj buta vicceket, nem az egykori Központi Népi Ellenőrzési Bizottságról van szó, az különben is KNEB volt, és tudhatnád, hogy a "népi" jelző már idejét múlta, most a "nemzeti" járja. Képzeld csak el, milyen hülyén hangzana, ha "népi trafikokat" kellene emlegetni. Nem "népi demokrácia" van, nem "népköztársaság", hanem igazi demokrácia és igazi köztársaság. Vagy nem? De most nem ez a kérdés. Hanem az, hogy a jövőben a törvény szerint a NEB dolga "a kommunista diktatúrához kapcsolódó emlékezet állami megőrzése", "a hatalmat birtokló személyek és szervezetek szerepének feltárása", "a még köztünk lévő bűnösök felelősségre vonása".

                                

Hogy akkor minden rendben, mert nem követtél el bűnöket és hatalmat sem birtokoltál, viszont már régen kíváncsi vagy, volt-e besúgó a csapatban? Hát ebben mind nagyon tévedsz. Először is: az ügynöklistákat most sem hozzák nyilvánosságra. Hogy miért? Találd ki, ennyire naiv nem lehetsz. Segítek: a kormánypártok szavazták le az MSZP erre vonatkozó indítványát. Nem hiszed? Akkor nézd csak meg a parlamenti jegyzőkönyvet. Név szerinti szavazás volt. Orbán Viktorral az élen a Fidesz és a KDNP képviselői szavaztak nemmel, mindenki más igennel.

                            

De abban is nagyon tévedsz, hogy te nem követtél el bűnöket és a hatalmasok közé sem tartoztál. Csak nem képzeled, hogy ezt te döntöd el! A törvényjavaslatban benne van, hogy a bizottság kiket vizsgál majd. "Többek között különösen" (ahogy a javaslat fogalmaz) a kerületi, városi, községi, üzemi, intézményi pártbizottságok tagjait, KISZ-vezetőket, az Ifjú Gárdát, a városi, községi tanácsok vezetőit. Hogy akkor jó, mert te még párttag sem voltál, csak KISZ-es? Nem érted? "Többek között különösen". A vizsgálandó szervezetek között ott van a KISZ is. A bizottság nem is nagyon tehet mást, minthogy az úgynevezett KISZ-vezetőket is hasonló logika szerint térképezi fel. Megyei részlegeivel megkeresteti a községi, üzemi stb. KISZ-bizottságok tagjait, az állami szférában a tanácstagokat. És nehogy azt hidd, majd fellebbezhetsz valahol. Az előterjesztés szerint a bizottság ellenében jogorvoslat nincs, és punktum.

                          

Hogy te hallottál ezt-azt Fideszes pártbizottsági tagokról, tanácstagokról? Épp ezért kell a bizottság. Mit képzeltél? A "Nemzeti Emlékezet" nem azonos a te emlékezeteddel. Csak nem gondoltad, hogy csak úgy simán besorolhatod magad a nemzetbe? Ahhoz kell két ajánló, mint régen. Csak most Fidesz-es.

                            

Így is jó, mondod, jobb is ezt hozzáértő történészekre bízni. Már megint semmit sem értesz. Az öttagú bizottságba csak egyetlen történészt küldhet az Akadémia. Egy tagot a kormány nevez ki, hármat meg, ha nincs teljes konszenzus, végül a Fidesz-es kétharmad szavaz meg. De nem akárkit, csakis az 1972 után születetteket, akik nem voltak még 18 évesek a rendszerváltáskor. Nem elég, hogy KISZ-es voltál (vagy nem), de egy egészében gyanús generáció tagja is vagy. Úgy hallod, hogy az ifjak szép fizetést kapnak majd, államtitkári, államtitkár-helyettesi szintűt? Meg is érdemlik. Tudod, milyen strapás lesz eltüntetni a kormánypárti érintetteket a látókörből?

                           

Hogy akkor legalább a hivatali apparátusba nem kerülhetnél-e be? Mit képzelsz magadról! A törvény szerint ott még a sarzsi nélküli MSZMP-tagokat sem lehet alkalmazni. Hacsak nem zárták ki őket, vagy nem léptek ki időben. Kizáró ok az is, ha a KISZ-ben bármilyen pici tisztséged volt akárcsak egy hónapig. Ugyan nem voltál a KISZ-bizottság tagja, de mondjuk téged választottak a középiskolai alapszervezet kultúrosának vagy sportfelelősének az osztályban.

                                     

Azt ne kérdezd, mert nem tudok rá felelni, hogy a bizottság az iratokat kérendő egyáltalán szóba állhat-e a jelenlegi kül- és belügyminiszterrel, hiszen speciel ők még ügykezelők sem lehetnének a Nemzeti Emlékezet Bizottsága hivatalában. Istenem. Van, aki emlékezhet, amúgy nemzetileg, van, aki jobb, ha nem teszi.

Hogy te hová tartozol? Attól függ, a jó oldalon állsz-e. Különben is mondd meg: te is voltál KISZ-es?

                                  

Lendvai Ildikó 

Forrás: Népszava

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr635693257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása