CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Téli napforduló: ma lesz a leghosszabb éjszaka

2013. december 21. 10:54 - csú

Napforduló.PNGFöldünk északi féltekéjén ma lesz a leghosszabb az éjszaka, és „hivatalosan" csak ekkor, azaz a téli napfordulóval kezdődik a tél, ez a nap ugyanis egyben a csillagászai tél kezdete is.

A téli napforduló az északi féltekén idén egészen pontosan december 21-én, 17:11 perckor fog bekövetkezni. Ez az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugarainak irányától. Az északi féltekén ezen a napon a legrövidebb a nappal – Budapesten körülbelül 8 és fél órás – és a leghosszabb az éjszaka. Ettől a naptól kezdődően egészen 2014. június 21-ig egyre hosszabbodni fognak a nappalok – először csak nagyon lassan, majd később már nagyobb ütemben.

Fontos megemlítenünk, hogy a déli féltekén pont fordítva, június 21-én lesz a téli napforduló, ott most a nyári napforduló következik szombaton.

A téli napforduló a legtöbb kultúrában számos ősi népi szokás kapcsolódik hozzá, és ünnepségek kísérik, mint például az ókori római Saturnalia, a zsidó Hanuka, az afroamerikai Kwanzaa, vagy maga a karácsony, melyet valószínűleg Mithrász napisten kultuszából, illetve több pogány ünnepből vett át a keresztény vallás.

Noha a meteorológiai értelemben vett tél már három hete, december 1-jén elkezdődött, ezt bizonyos értelemben még nem igazán vehettük észre Magyarországon. Összefüggő hótakaró például idén decemberben még sehol sem alakult ki hosszabb ideig és sajnos erre az év végéig szinte semmi esély sincs.

A téli napforduló az északi féltekén idén december 21-ére esik, de érdekességként megemlíthetjük, hogy ez a naptárrendszer, valamint a Föld keringésének eltérései miatt esetenként – ahogy 2011-ben és 2015-ben is – 22-ére esik.

Forrás: idojaras.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr485703189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása